Næstved Bibliotek og Borgerservice

Datalogien i din lomme

Del

I din smartphone og i din bærbare computer ligger resultaterne af mange års datalogisk forskning. Bliv klog på udviklingen når Næstved Bibliotek livestreamer foredrag fra Aarhus Universitet tirsdag den 22. november kl. 19.00-21.00.

Resultaterne af den datalogiske forskning påvirker din hverdag på utallige måder. Foto: Aarhus Universitet
Resultaterne af den datalogiske forskning påvirker din hverdag på utallige måder. Foto: Aarhus Universitet

Smarte algoritmer, kunstig intelligens og nyskabende brugergrænseflader – også kaldet user interfaces – baseret på stadig hurtigere og mindre computerchips har skabt de digitale innovationer, der har revolutioneret vores hverdag. I dette foredrag vil professor i datalogi Kaj Grønbæk dykke ned i din lomme og fortælle om vejen fra computere så store som gymnastiksale til små håndholdte smartphones, som har millioner gange mere regnekraft end rumfærgen, der bragte de første mennesker til månen.

Du vil blive klogere på, hvordan ideerne og teknologierne er udviklet, og hvordan de har givet os alle de digitale redskaber, som vi bruger mange gange om dagen: webbrowsere, søgemaskiner, smartphones og snart Augmented Reality briller.

Algoritmer og kunstig intelligens
I foredragets første halvdel fokuserer vi på historien om digitale innovationer, helt fra de første computere til designet af de brugergrænseflader, såsom mus, desktop, webbrowser og smartphone, som vi kender i dag. Disse brugergrænseflader er helt centrale, da de har gjort det muligt at udbrede de digitale teknologier til milliarder af almindelige brugere uden datalogisk indsigt.

I den anden halvdel kigger vi dybere ned i datalogien for at forstå, hvordan forskning i data, algoritmer, programmer og kunstig intelligens spiller en central rolle i den teknologiske udvikling. Hvad er det for eksempel, der muliggør, at Google kan håndtere mere end 8 milliarder søgninger om dagen? Undervejs vil vi forklare, hvad algoritmer er, hvordan forskellige algoritmer kan være mere eller mindre effektive, og hvorfor det er vigtigt.

Til sidst kigger vi nærmere på kunstig intelligens, også kaldet maskinlæring, for at forstå hvordan computere kan ”lære” at forstå talesprog, genkende billeder, lave forudsigelser og endda skrive tekst, som er meget vanskeligt at skelne fra tekst, der er skrevet af mennesker.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Aarhus Universitet tilbyder hele landet at se med, når deres anerkendte forskere formidler de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben.

Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Arrangementet finder sted tirsdag den 22. november kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk

Kontakter

Billeder

Resultaterne af den datalogiske forskning påvirker din hverdag på utallige måder. Foto: Aarhus Universitet
Resultaterne af den datalogiske forskning påvirker din hverdag på utallige måder. Foto: Aarhus Universitet
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55885588http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum