Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danskernes forbrug koster på den globale klimakonto, men dansk eksport sparer verden for store mængder CO2

Del

Med den årlige Globale Afrapportering opgøres Danmarks klimaaftryk i verden. Rapporten viser, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er på 63 mio. ton CO2. Omvendt eksporterer vi energiteknologi, der kan reducere de globale udledninger med hele 119-215 mio. tons over deres levetid.

Regeringen har indgået over 50 aftaler og afsat mere end 90 mia. kr. til den grønne omstilling. Danmark er nået langt med at begrænse udledninger herhjemme. Den Globale Afrapportering viser, at vores forbrug og handel med omverdenen har et stort klimaaftryk uden for landets grænser.

Konkret udleder dansk forbrug 63 mio. ton CO2 globalt. Det svarer til ca. 11 ton CO2 pr. dansker i 2020. Men siden 1990 er udledningerne faktisk faldet med 20 procent, og for hver krone brugt i 2020, udleder vi kun halvt så mange drivhusgasudledninger som i 1990. Samtidig har dansk eksport af grønne teknologier over deres levetid potentiale til at reducere udledninger med 119-215 mio. tons CO2.

”Danmark tager et stort globalt ansvar for klimakampen uden for vores egne grænser. Vores hjemlige politik skal inspirere og få andre til at følge trop, vi samarbejder konkret med 19 lande om at omstille deres energisystemer, og vi skubber på i de internationale forhandlinger. Men samtidig har vi danskere også et stort globalt klimaaftryk gennem vores forbrug og i handlen med omverdenen. Her skal vi gøre langt mere og sætte ambitionerne op,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Regeringen har sammen med erhvervslivet etableret 14 partnerskaber, der indtil nu er kommet med anbefalinger og initiativer, der har været afgørende i forhold til at komme nærmere de nationale reduktionsmål. De gode erfaringer skal der nu bygges videre på, og regeringen vil samarbejde med partnerskaberne om at vende blikket mod omverdenen.

”Grønne danske løsninger eksporteres hver dag til resten af verden – og det sparer verden for store mængder CO2. Det skal vi understøtte og samtidig banke udledninger fra dansk handel ned. Det håber jeg meget de danske klimapartnerskaber vil hjælpe med,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Regeringen vil arbejde med klimapartnerskaberne om bl.a. at:

 • Nedbringe klimaaftryk som følge af den danske handel
 • Accelerere eksporten af grøn teknologi
 • Styrke den danske klimadiplomatiske indsats
 • Understøtte udviklingslande til en mere bæredygtig økonomi
 • Sikre højere globale klimaambitioner inden for specifikke sektorer

Faktaboks

Hovedresultater fra Energistyrelsens faglige rapport, Global Afrapportering:

 • Dansk forbrug udleder globalt 63 mio. ton CO2e. Det svarer til ca. 11 ton pr. indbygger. De forbrugsbaserede udledninger er faldende. Drivhusgasintensiteten for dansk forbrug er halveret i perioden 1990 til 2020
 • Siden 1990 er de forbrugsrelaterede udledningerne faldet med 20 procent. Og udledningerne er faldet, trods at det danske forbrug er steget. Hver krone brugt i 2020 udleder kun halvt så mange drivhusgasudledninger som i 1990.
 • Dansk erhvervsliv sælger grønne energi­teknologier for 65 mia. kr. årligt, der over deres levetid har potentiale til at reducere drivhusgasudledningerne med 119-215 mio. tons.
 • I 2020 var udledningen knyttet til dansk import på 97 mio. ton CO2e. og udledningerne fra dansk eksport var 119 mio. ton CO2e. Den danske transportbranche står for ca. halvdelen af udledningerne fra dansk eksport.
 • Dansk-opererede skibe i udlandet bidrog med ca. 35,2 mio. ton CO2e til de globale udledninger i 2019, og de samlede udledninger forbundet med flyrejser til og fra Danmark var ca. 6 mio. ton CO2e. Oven i dette er der også udledninger fra lastbiler, der fragter varer mellem lande.
 • Gennem en omfattende klimadiplomatisk indsats påvirker Danmark andre landes ambitionsniveau. Herudover har Danmark myndighedssamarbejder med 19 partnerlande, der hjælper lande med at omstille sig til mere bæredygtige samfund.

Læs pjecen og selve rapporten Global Afrapportering 2022 på kefm.dk. 

Kontakter

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

The North Sea Summit: Historic declaration can provide 230 million European households with green electricity18.5.2022 18:14:11 CEST | Pressemeddelelse

At the North Sea Summit in Esbjerg, Heads of Governments from Denmark, Germany, Belgium, and the Netherlands took an enormous step toward reaching the EU’s climate neutrality goal by co-signing a joint declaration that will make the North Sea a green powerhouse for Europe. Together, the four countries want to harvest at least 150 GW of offshore wind in 2050.

Nordsøtopmøde: Historisk erklæring skal sikre grøn strøm til 230 mio. europæiske husstande18.5.2022 18:13:56 CEST | Pressemeddelelse

Med den kraftige vestenvind i håret og bølgerne fra Nordsøen brusende i baggrunden underskrev statslederne fra Tyskland, Belgien og Nederlandene en historisk ambitiøs fælleserklæring med statsminister Mette Frederiksen, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter for hele Europa. Til sammen vil de fire lande mindst tidoble kapaciteten af havvind frem mod 2050.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum