Danskernes corona-adfærd har stabiliseret sig
Det viser de seneste beregninger fra HOPE-projektet på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, der sammen med analyseinstituttet Epinion følger danskernes humør, adfærd og holdninger under corona-krisen.
”Ved indgangen til næste fase i genåbningen af samfundet ser det ud til, at danskernes optimisme er større end ængstelsen, og at både optimismen og ængstelsen har stabiliseret sig hen over de seneste målinger. Det er i sig selv positivt, men det ser også ud til, at den stigende optimisme ikke har påvirket adfærden i forhold til at slække på myndighedernes anbefalinger i særlig høj grad,” siger professor Michael Bang Petersen, Institut for Statskundskab på Aarhus BSS, der leder HOPE-projektet.
Efterlevelse af den anbefalede adfærd – at undgå lokaler med mere end 10 personer samt hyppig håndvask eller afspritning – ser således ud til også at have stabiliseret sig. Dog med en svag men signifikant nedgang i forhold til håndhygiejne i løbet af de seneste knap to uger.
”Det er faktisk det laveste niveau siden nedlukningen den 13. marts, og et større fokus på håndhygiejne kan derfor være et opmærksomhedspunkt i den fase, vi nu bevæger os ind i,” påpeger Michael Bang Petersen.
Det er fortsat yngre mænd, der mindst oplever, at de har ændret adfærd på grund af corona-virussen, og det er fortsat ældre og kvinder, der mest har oplevet, at de har ændret deres adfærd.
Også danskernes bekymringer for konsekvenserne af corona-krisen er generelt faldende i løbet af den seneste måned. Det gælder også for konsekvenserne for landets økonomi, som dog fortsat topper i danskernes bekymring med 86 pct., der er bekymret i nogen eller i høj grad.
Endelig er der fortsat bred opbakning blandt danskerne til regeringens politik og håndtering af corona-krisen. 59 pct. angiver, at regeringen fører en politik, der er positiv for Danmark, og 83 pct. mener, at regeringen har ført den nødvendige politik for at håndtere corona-virussen.
Fakta om HOPE-projektet:
HOPE-projektet monitorer befolkningens oplevelser af corona-epidemien, mens den står på. Projektet er finansieret af Carlsbergfondet med oprindeligt 25 mio. kr.
Carlsbergfondet har siden udvidet bevillingen til HOPE-projektet med 2,4 mio. kr. for at etablere daglig monitorering og et early warning system, hvor data desuden stilles til rådighed for Statens Serum Institut,
Følg HOPE-projektet her og find den seneste rapport her.
Nøgleord
Kontakter
Professor Michael Bang Petersen,
Institut for Statskundskab, Aarhus BSS (Aarhus Universitet)
Mobil: 20 77 59 44
Mail: michael@ps.au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Magtudredningen 2.0: Vores demokrati er sårbart12.6.2025 00:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske demokrati er udfordret. Det viser det indledende forskningsarbejde fra Magtudredningen 2.0, som er bestilt af Folketinget. Udfordringerne handler både om borgernes politiske deltagelse, kvaliteten af den offentlige samtale og presset på det politiske beslutningssystem.
Fjern dine smerter med en psykolog eller en app16.5.2025 14:58:42 CEST | Pressemeddelelse
Psykologisk behandling kan lindre smerte. Ny forskning fra Aarhus BSS viser nu, hvad der fysisk sker i hjernen, og hvilke konkrete behandlingsformer, psykologer, læger og patienter kan ty til.
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum