Danskerne har ændret købsvaner for at bidrage til et mere bæredygtigt hav, viser global undersøgelse
Sverige, Kina og Tyskland fører blandt de lande, hvor forbrugerne har ændret deres kost i de sidste to år af hensyn til miljøet. Køb af bæredygtig fisk og skaldyr er den mest almindelige handling, som forbrugere af fisk og skaldyr globalt siger, at de har foretaget for at hjælpe med at beskytte havene (24%). Globalt er hovedårsagerne til at beskytte havet planetens fremtidige helbred (63%) for at forhindre det marine dyrelivs uddøen (60%), mens 51% sagde, at de ønsker, at børn og børnebørn skal have sunde oceaner i fremtiden. Et andet resultat viser, at 53% af danskerne vælger fisk og skaldyr, fordi de mener, at deres valg gør en forskel for havets helbred.
De største bekymringer for havet er forurening (65 %), overfiskning (44 %) og klimaændringer (37 %). Med over en tredjedel af verdens fiskebestande overfisket og klimaforandringer, der ændrer marine økosystemer, viser undersøgelsen - udgivet på FN's Oceans Day den 8. juni - at forbrugere over hele verden er mere opmærksomme end nogensinde på den indvirkning, deres valg af fisk og skaldyr har på havene.
- Forbrugere og fødevarekæder er en vigtig forandringsskaber og belønner fiskere, der fisker bæredygtigt i havet. I betragtning af udfordringens omfang er det imidlertid vigtigt, at regeringerne også gør deres del for at sikre, at fiskeriet rundt om i verden forvaltes bæredygtigt. Denne undersøgelse har et klart budskab, der viser, at vi mennesker kan påvirke vores planet gennem bæredygtige valg i restauranten og i butikken," siger Linnéa Engström, programdirektør for MSC i Skandinavien og Østersøregionen.
Undersøgelsen kommer fra MSC (en non-profit miljømærkningsorganisation), der beskytter havet mod overfiskeri gennem sit program for bæredygtigt fiskeri certificering. Ifølge rapporten har MSC en vigtig rolle for forbrugerne, som har magten til at påvirke markedet gennem mere bæredygtigt indkøb. Læs et resumé af den globale rapport i tillægget (se nedenfor).
Fakta om undersøgelsen
Blandt de vigtigste resultater kan nævnes, at der har været en kraftig stigning (8 procentpoint) i forbrugere af fisk og skaldyr, der mener, at deres valg kan gøre en forskel for havets sundhed, hvilket svarer til over to tredjedele af respondenterne (67 %), og en stigning blandt forbrugere der mener, at folk bør spise fisk og skaldyr fra bæredygtige kilder sammenlignet med den tidligere undersøgelse, der blev gennemført for to år siden (73 % mod 65 %).
Link, tidligere år: https://www.msc.org/understanding-seafood-consumers
Undersøgelsen er foretaget af det globale survey- og rådgivningsfirma , GlobeScan, på i alt 23 markeder: Australien, Østrig, Belgien, Canada, Kina, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Holland, Norge, Polen, Singapore, Sydafrika, Sydkorea (nyt i 2022), Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, USA og Portugal. I alt 25.869 forbrugere blev undersøgt i disse lande mellem 25. januar og 16. marts 2022, herunder 20.127 forbrugere af fisk og skaldyr.
I forbindelse med World Ocean Day har MSC udgivet nogle korte film om bæredygtigt fiskeri, der viser de innovationer, som fiskeriet har gjort for at beskytte havet. Disse vil blive udstillet på 23 markeder rundt om i verden på World Ocean Day og videre.
Nøgleord
Kontakter
Alexander WorzigerPresse, Kommunikations og Marketing Manager, DanmarkMarine Stewardship Council
Tlf:+45 53694007alexander.worziger@msc.orgKim RydeheimKommunikationschef, Baltic Sea Region & ScandinaviaMarine Stewardship Counsil
Tlf:+46 703978847kim.rydeheim@msc.orgLinnea EngströmProgramdirektør, Skandinavien og Østersøregionen
Tlf:+46 707 333 806linnea.engstrom@msc.orgInformation om MSC – Marine Stewardship Council
Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der fastsætter globalt anerkendte, videnskabeligt baserede standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket og certificeringsprogrammet anerkender og belønner bæredygtig fiskeripraksis og er med til at skabe et mere bæredygtigt marked for fisk og skaldyr. Det er den eneste wild-capture fiskeri certificering og miljømærkning program, der opfylder best practice krav, der er fastsat af både FN's Fødevare-og Landbrugsorganisation (UNFAO) og ISEAL, den globale medlemskab forening for bæredygtighed standarder. For mere information besøg msc.org
Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
MSC lover 41,7 mio. kr. i støtte til bæredygtigt fiskeri12.6.2025 20:51:45 CEST | Pressemeddelelse
MSC annoncerer 5,6 mio. EUR (41,77 mio. kr.) i finansiering til støtte for bæredygtigt fiskeri inden 2030 på FN's havkonference
Videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt, viser ny undersøgelse8.6.2025 12:35:43 CEST | Pressemeddelelse
Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu.
MSC-certificering af tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak4.6.2025 09:33:51 CEST | Pressemeddelelse
Industrifiskeriet efter tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak er nu MSC-certificeret
MSC's Ocean Stewardship Fund tildeler +2 mio. dollars til projekter, der fremskynder bæredygtigt fiskeri samt forskning & udvikling for beskyttelse af livet i havet13.5.2025 06:59:20 CEST | Pressemeddelelse
85 projekter rundt om i verden har modtaget støtte til at fremme bæredygtig fiskeripraksis. Disse initiativer dækker en bred vifte af indsatser fra hjerneforskere, der udvikler midler til at afskrække havpattedyr, til internationale samarbejder, der sigter mod at beskytte stærkt vandrende fiskebestande.
Salget af miljømærket tun stiger med 24% – nycertificering af tunfiskerier fra Japan til Senegal øger tilgængeligheden af den bæredygtig tun2.5.2025 08:53:13 CEST | Pressemeddelelse
Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 % fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra fiskedisken, frossen tun, tun i færdigretter eller foder til kæledyr samt tun på dåse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum