Danskerne går glip af besparelse: Vi glemmer at lukke varmeanlægget om sommeren
En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at op mod 210.000 husstande ikke får sat deres varmeanlæg til sommerdrift. Dette ville ellers medføre en besparelse på 600-1700 kroner pr. husstand, hvilket i runde tal svarer til 125 millioner kroner på landsplan.
Med sommeren i sigte er det tid til at slukke for varmen. Men faktisk er det ikke nok at dreje termostaten på radiatoren i bund. For selvom radiatorerne ikke varmer, arbejder vores varmeanlæg stadig, og der er penge at spare ved at sætte det til sommerdrift. Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser dog, at op mod 210.000 husstande går glip af besparelserne.
For den enkelte husejer svarer det til en årlig besparelse på 600-1700 kroner. I runde tal kan det sammenlagt betyde en besparelse på 125 millioner kroner for de huse, hvor varmeanlægget kører hele sommeren, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.
”Det er en rigtig god idé at sende varmeanlægget på sommerferie, når vi kommer ind i de lune måneder. Når anlægget er på sommerdrift, vil det kun lave varmt vand. Hvis man ikke har det på sommerdrift, har anlægget stadig et tomgangsforbrug til opvarmning, selvom radiatorerne er slukket. Der er derfor noget at vinde, både for din egen pengepung og for klimaet,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.
5 minutter, der gavner din pengepung og klimaet
I Energistyrelsens undersøgelse angiver danskerne blandt andet, at manglende sommerlukning skyldes forglemmelser, at det er besværligt, eller at de ikke vidste, man skulle sætte det til sommerdrift. Selvom visse nye modeller slår over til sommerdrift af sig selv, skal ældre varmeanlæg indstilles manuelt.
”Måske virker det lidt uoverskueligt at sætte anlægget til sommerdrift, hvis man aldrig har prøvet det før – særligt, hvis man ikke kender det særligt godt. Men faktisk tager det ikke mange minutter at indstille anlægget og slukke for cirkulationspumpen. Og det er altså en god mulighed for at spare nogle nemme penge og nedbringe CO2-udledningen,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.
På SparEnergi.dk findes der guides, der viser, hvordan man sætter sit anlæg på sommerdrift. Den enkeltes besparelser afhænger af typen af varmeanlæg. Man kan for eksempel spare op mod 1700 kroner ved at sommerlukke sit oliefyr eller omkring 700 kroner for fjernvarmeanlægget med de nuværende varmepriser.
Overordnede besparelser ved at sommerlukke for varmeanlæg fordelt på type:
- Oliefyr: 1.700 kroner
- Naturgas: 1.300 kroner
- Træpillefyr: 1.100 kroner
- Luft til vand varmepumpe: 800 kroner
- Fjernvarme: 700 kroner
- Jordvarme: 600 kroner
Læs mere på Sparenergi.dk
Fakta: Om undersøgelserne
Energibarometeret er Energistyrelsens løbende befolkningsundersøgelse, som tager temperaturen på danskernes adfærd og motivation for at spare på energien. Undersøgelsen blev første gang foretaget i marts 2022 og er blevet gentaget igen i september 2022 og senest i marts 2023. Tallene opdateres løbende på Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk. Alle undersøgelserne er gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskerne i alderen 18-75 år. Der er indsamlet 2000 besvarelser i hver undersøgelse.
Forbrugstal opdateres løbende på Energistyrelsens hjemmeside: https://ens.dk/ansvarsomraader/forsyning/status-paa-energiforsyningen
Kontakter
Laura AndersenPressemedarbejder
Tlf:+45 33 95 09 06lrsn@ens.dkTure Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Større forskydninger bag lille fald i energiforbruget22.11.2024 09:15:04 CET | Pressemeddelelse
Danmarks samlede faktiske energiforbrug i de første ni måneder af 2024 var lidt lavere end i samme periode af 2023. Men bag det lille fald i det samlede energiforbrug ligger større forskydninger. Det viser Energistyrelsens energistatistik, hvor man bl.a. kan læse, at forbruget af kul og olie bliver mindre, mens forbruget af vedvarende energi og elektricitet stiger.
Planlægger du energiforbedringer inden for de næste 2 år? Så søg tilskud inden den 30. november20.11.2024 09:59:13 CET | Pressemeddelelse
Går du med tanker om at få en varmepumpe, isolere eller skifte dine gamle vinduer ud med nyere, mere energieffektive varianter? Selvom renoveringsplanerne ikke er nået længere end til tegnebrættet, kan du med fordel søge tilskud fra Energistyrelsens puljer – du har nemlig 2 år til at færdiggøre dit projekt, når ansøgningen er godkendt.
Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling13.11.2024 06:59:13 CET | Pressemeddelelse
Som verdens største CO2-udleder spiller Kina en afgørende rolle i at få nedbragt de globale udledninger. Landets massive udbygning af sol og vind er den rette vej at gå, men energieffektivitet og markedsmekanismer skal forbedres, hvis målet om CO2-neutralitet skal nås. Det viser en ny kinesisk rapport, som danske eksperter har bidraget væsentligt til, og som bruges aktivt i udviklingen af kinesisk energipolitik.
To selskaber vil lagre CO2 ved Thorning11.11.2024 12:28:29 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i et område ved Thorning.
Energistyrelsen godkender overdragelse af ejerandele i to olie- og gastilladelser i Nordsøen1.11.2024 10:19:00 CET | Nyhed
Petrogas Denmark ApS, Petrogas E&P UK Limited (Petrogas) og Danoil Exploration A/S (Danoil) overtager det fulde ejerskab af to eksisterende tilladelser til olie- og gasefterforskning og -indvinding i Nordsøen. Det sker, efter de hidtidige medejere, Dana Petroleum Netherlands B.V. og Nordsøfonden, har valgt at trække sig ud. Det har Energistyrelsen godkendt i henhold til undergrundsloven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum