Danskerne fravælger apps for at beskytte deres privatliv
Smartphonen er meget mere end blot en telefon. Den er ofte også adgangen til ejerens privatliv, som forskellige apps kan snage i. Nu stiger danskernes skepsis overfor apps, som de i stigende grad sætter begrænsninger for eller helt fravælger brugen af.

Klik, klik, klik. Og så et swipe videre til den næste app. Hver dag drysser den digitale forbruger data af sig. Data, som hackere, datakøbmænd og multinationale tech-selskaber nyder godt af.
Men nu begynder danskerne i stigende grad at sætte hegn op for deres digitale privatliv for at begrænse apps adgang til billeder, lokationsmateriale og andet indhold på deres smartphones. Det viser Deloittes årlige undersøgelse ’Digital Consumer Trends’.
”Virksomheder bør tage højde for de nye strømninger, der løber blandt de digitale forbrugere. Det får betydning for den data, forbrugerne deler og dermed den data, virksomhederne kan navigere ud fra”, siger partner Frederik Behnk fra Deloitte.
Undersøgelsen viser, at hver fjerde danske altid afviser at give apps tilladelse til mobiltelefonens indhold. Til sammenligning gælder det cirka hver sjette nordmand og svensker. Hver fjerde skandinav har sågar fravalgt en social medieplatform i løbet af det seneste år. Ud af den gruppe begrundede knap hver sjette det med bekymringer over digitalt privatliv. Cirka hver syvende forklarede, at de droppede det sociale medie fordi de ikke vidste, hvordan andre mennesker brugte deres data.
Brugen af sociale medier falder
Op til 2020 flokkedes danskerne på de sociale medier. For første gang i flere år går det nu den anden vej. Mens 65% af danskerne var på de sociale medier en gang om dagen, var det faldet til 58% i 2021.
Ældre mænd sætter flest begrænsninger op
Undersøgelsen viser også, at mænd håndhæver begrænsningerne oftere end kvinder. 44 % af mændene begrænser apps adgange enten altid eller halvdelen af tiden. Det samme gør sig gældende for 39% af kvinderne.
Samtidig sætter den ældre generation oftere begrænsninger op end den yngre. Blot hver tiende unge mellem 18 – 24 år begrænser apps adgang til indholdet, mens det gør sig gældende for cirka hver fjerde mellem 65 – 75 år. Når det kommer til helt at droppe sociale medier, er tendensen den samme på tværs af alder.
”Det er overraskende, at både danskere, nordmænd og svenskere er begyndt at fravælge sociale medier for første gang i flere år. Hvorvidt det er et tegn på, at vi generelt bevæger os væk fra sociale medier for alene at beskytte vores digitale privatliv, siger undersøgelsen dog ikke noget om”, siger Frederik Behnk.
Fakta om Deloittes Digital Consumer Trends 2021
Den globale undersøgelse omfatter 33.150 respondenter fra 20 lande på fem kontinenter. Den skandinaviske del rummer 4000 respondenter i alderen 18 – 75 år, heraf 1000 danskere.
Nøgleord
Kontakter
Frederik Behnk, partner og leder af Deloittes afdeling for teknologi, medier og telekommunikation
Tlf: 30934426
fbehnk@deloitte.dk
Mette SchønnemannKommunikationsdirektør
Tlf:22 25 28 18mschoenne@deloitte.dkBilleder

Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Dilemma mellem pris og bæredygtighed præger modebranchens nøgletal8.8.2022 07:07:15 CEST | Pressemeddelelse
Social og klimamæssig ansvarsbevidsthed er i fremmarch blandt danske forbrugere, når de køber tøj. Men samtidig lokker især kinesisk produceret fast fashion, hvor man til få penge kan udskifte hele garderoben fra den ene dag til den anden. Det viser Deloittes nye modeanalyse, der kaster lys over branchens nøgletal og væsentligste tendenser.
Danske unge: Klimaet er den største årsag til bekymring, og 4 ud af 10 føler sig udbrændte på jobbet20.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Op mod halvdelen af de unge under 28 år har ifølge Deloittes nye generation Z- og millennial-undersøgelse været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen har fortalt deres arbejdsgiver om den reelle årsag. Næsten 40% føler sig udbrændte. Den mentale sundhed bør være i høj fokus hos arbejdsgiverne for at øge trivslen og fastholde de unge årgange.
Henrik Wellejus bliver nordisk leder af Audit & Assurance i Deloitte27.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Navnenyt: Managing Partner i Deloitte Audit & Assurance, Henrik Wellejus, som for fire år siden satte en kæp i sit eget hamsterhjul for at få tid i livet til andet end arbejde, får snart et nyt og større ansvarsområde hos revisions- og konsulentgiganten. Henrik Wellejus bliver nordisk leder af Audit & Assurance i Deloitte per 1. juni 2022.
Kraka og Deloitte: Tiden er inde til grøn omstilling af landbruget25.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Behovet for den grønne omstilling er kun blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine, og der er brug for at rykke hurtigt. Især landbrugets udledninger er en udfordring, men vi må løfte opgaven i fællesskab. Sådan lyder nogle af overskrifterne i en ny, omfattende klimarapport, som Kraka og Deloitte udgiver i dag.
Regningen for klimanøleri kan beløbe sig til 1.253 billioner kr. i 207023.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra Deloitte sætter tal på de forventede udgifter ved ikke at sætte kraftigt ind for at bremse klimaforandringerne. Udgifterne forventes at slå et hul i verdensøkonomien i størrelsesordenen 1.253 billioner kr. i 2070. Til gengæld vil verdensøkonomien kunne blive over 300 billioner kr. rigere ved at sætte fart på en forpligtende grøn omstilling til klimaneutralitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum