Danskerne er atter verdensmestre i økologisk forbrug
Danskerne elsker økologi. Det er endnu engang bevist, at Danmark er det land, hvor flest køber og spiser økologiske fødevarer. Det er blandt konklusionerne i den nye internationale rapport ”The World of Organic Agriculture”, der netop er offentliggjort.
Rapporten viser, at danskerne målt på indbyggertal er det folkefærd i verden, som køber mest økologi. Markedsandelen for økologisalget i den danske detailhandel i 2020 er på 13%, hvilket er den største andel globalt. På de efterfølgende pladser kommer Østrig og Schweiz med hhv. 11,3% og 10,8% Sverige er på femtepladsen med 8,7%.
Opgørelsen glæder Kirsten Lund Jensen, chef for økologi i Landbrug & Fødevarer.
- Danmarks høje placering i statistikkerne viser danskernes fortsatte store tillid til økologiske fødevarer og det røde Ø-mærke, som symboliserer fødevarernes høje troværdighed blandt danskerne, siger hun.
I 2019, hvor rapporten også udkom, var den danske andel også størst, dengang med 12,1%. Men på trods af corona er den andel nu vokset til 13%.
- Der er dog ikke plads til at hvile på laurbærrene, for vi skal fortsat udvikle økologien, så vi også fremover kan forsvare vores position som det land i verden, der forbruger mest økologi pr. indbygger, siger Kirsten Lund Jensen.
Hun skønner, at detailsalget af økologi er steget med omkring 8-10% i det netop afsluttede år, 2021.
Globalt økologisalg på 898 mia. kr.
Det globale salg af økologi til detail og foodservice nåede i 2020 op på 898 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 108 milliarder kroner. Det er den største globale stigning nogensinde. Det største økologisalg er i USA og Vesteuropa, men også Asien og specielt Kina er ved at komme godt med. Kina er således det fjerde største økologimarked med et detailsalg på 76 mia. kr.
Den globale stigning i økologisalget udvider de danske eksportmuligheder.
- Det er meget positivt, at salget af økologiske varer stiger så markant over hele verden. Det er godt for vores virksomheder, at der er mange potentielle eksportmarkeder – både tæt på os, men også uden for nærmarkederne. Jeg håber, at vi fremover kan sælge endnu flere økologiske fødevarer til vores nabolande men også til lande udenfor EU, siger Kirsten Lund Jensen.
”The World of Organic Agriculture” viser også, at det økologiske areal voksede til 74,9 mio. hektar globalt i 2020. Det er en vækst på 3 mio. hektar i forhold til året før.
- Da det økologiske areal er vokset markant i de senere år, så er det nødvendigt at der er fokus på forskning og udvikling af bæredygtighed på bedrifterne. Derfor er det godt, at vi i 2021 fik etableret Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som med forskning og forsøg skal hjælpe vore økologiske landmænd, så de også fremover er nogle af de dygtigste i hele verden, siger Kirsten Lund Jensen.
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
