Teknologisk Institut

Danske virksomheder skal i gang med at 3D-printe i metal

Del
30 procent af danske produktionsvirksomheder ser et potentiale i metal 3D-print, men i 2018 var kun 3 procent gået i gang med teknologien. Det er for lidt, hvis dansk industri skal bevare sin konkurrenceevne, lyder det fra DI. Nyt center for Industriel 3D-print i Aarhus, åbner 8. oktober, skal accelerere udviklingen.

Mens en lille spydspids af danske virksomheder er begyndt at 3D-printe i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder metal 3D-print som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion. Det fremgår af en analyse fra Teknologisk Institut, som har interviewet mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder om deres brug af 3D-metalprint.

Siden undersøgelsen blev lavet, har Teknologisk Institut installeret to nye metalprintere og intensiveret arbejdet med at uddanne danske virksomheder til at bruge 3D-print teknologien.

- I løbet af det seneste år har vi uddannet mere end 600 personer inden for Industriel 3D-print, og vi har printet mere end 5.000 emner på vores to nye metalprintere, så vi er godt i gang med at bevise teknologiens berettigelse i industrien. Men produktionsvirksomhederne er endnu ikke helt klar over de store muligheder, teknologien giver dem, siger souschef Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.   

Nyt 3D-print center skal accelerere udviklingen
Fremover får danske virksomheder dog bedre mulighed for at stifte bekendtskab med 3D-print i metal og komme i gang med teknologien. Tirsdag den 8. oktober åbner Teknologisk Institut nemlig et helt nyt center for industriel 3D print i Aarhus. Centeret tilbyder både produktion af 3D-printede emner i metal og uddannelse i teknologien, og det kommer bl.a. til at huse 3D-print satsningen AM LINE 4.0, som er et samarbejde med bl.a. Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden.

Initiativet hilses velkommen af DI, som ser en stor mulighed i, at flere danske virksomheder går i gang med 3D-print i metal – eller som minimum begynder at opbygge viden omkring teknologien.

- Vi håber, at det nye center kan inspirere flere danske virksomheder til at se potentialerne i 3D-metalprint og give dem lyst til selv at prøve kræfter med den nye teknologi. Det kan være en god måde at lave fleksible produkter og hurtig levering for danske fremstillingsvirksomheder, siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i DI.

3D-metalprint, hvor emner i fx stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital CAD-tegning, gør det muligt for virksomhederne at tilbyde mere individuelle eller fleksible produkter. Samtidig giver teknologien nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, og den gør virksomhederne i stand til at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.

Manglende viden er den største barriere
Undersøgelsen kigger desuden på barriererne for at gå i gang med 3D-metalprint, og her fremgår det, at 27 procent af de adspurgte virksomheder, som mener, at 3D-print er relevant for dem, synes at prisen er for høj, mens 21 procent mener, at metalprinterne endnu ikke er gode nok. 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.

- Vi har en opgave i vores nye center med at vise virksomhederne, hvor langt teknologien er kommet. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, kan i dag lade sig gøre i en ordentlig kvalitet og til en pris, der er konkurrencedygtig med traditionelle fremstillingsmetoder - og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år. Til gengæld er manglen på viden en reel udfordring, og vi kommer til at have stor fokus på at løfte vidensniveauet i virksomhederne, lyder det fra Jeppe Skinnerup Byskov.

Analysen viser, at potentialet for 3D-metalprint er størst i maskinindustrien og jern- og metalindustrien, men i næsten alle brancher er der virksomheder, som kan se de nye muligheder, der er på vej.

Om Center for Industriel 3D-print
Center for Industriel 3D-print skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i produktionen i Danmark, og her findes som det eneste sted i landet fire metalprintere. Danske virksomheder får dermed adgang til at afprøve en fuld produktionslinje til udvikling og 3D-print af komponenter og dele, der sidenhen kan implementeres direkte i egen produktion.

Centeret er samtidig omdrejningspunktet i AM-LINE 4.0, som er et Grand Solutions projekt støttet af Innovationsfonden sammen med en række førende danske virksomheder og vidensinstitutioner fra ind- og udland. Med et samlet budget på 88 mio. kr. er AM-LINE 4.0 den største satsning på Industriel 3D-print i Danmark nogensinde, og målet er at sikre, at danske industrivirksomheder får den nødvendige viden og kapacitet til at kunne udnytte det store potentiale i 3D-printproduktion.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien fra Teknologisk Institut omfatter et repræsentativt udsnit af virksomheder med mere end 10 ansatte og op til 1.000 ansatte. Interviewene med 526 ledere i danske fremstillingsvirksomheder er gennemført med hjælp fra Jysk Analyse A/S i februar 2018.

Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.

Kontakter

Souschef Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut, mobil 7220 2865, mail: jpbn@teknologisk.dk
Digitaliseringspolitisk chef Christian Hannibal, Dansk Industri, mobil 2064 4872, mail: chhn@di.dk

Billeder

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye