Danske virksomheder mangler akut genanvendt plastik
I dag er EU blevet enige om, at emballage i langt højere grad skal være lavet af genanvendt plast i 2030. Tiltaget er godt for miljøet og klimaet, men kan blive meget problematisk for virksomheder at efterleve, fordi der ikke er nok genanvendt plast i den rette kvalitet i Danmark eller resten af Europa.

I dag er der både stor mangel og efterspørgsel efter genanvendt plast af typen rPET, som tusindvis af virksomheder, der laver alt fra fødevarer, husholdningsprodukter og kosmetik, skal bruge i deres produktion. Og desværre tyder meget på, at problemet kun vil blive større i fremtiden.
EU-Kommissionen har fremlagt nye regler, der skal nedbringe mængden af emballage, øge brugen af genanvendte materialer og sikre, at vi i højere grad bruger emballage igen og igen. I 2030 skal emballage være lavet af 30-35 pct. genanvendt materiale. I 2040 stiger kravene til 50-65 pct., der skal være lavet af genanvendt plast.
- Der er rigtig mange virksomheder, der er med på den grønne bølge, og som meget gerne vil bruge flere genanvendte materialer i deres produktion. Desværre er vi i den meget uheldige situation, at der simpelthen ikke er nok genanvendt plast på markedet. Derfor kan det blive utroligt svært for de mange virksomheder, at leve op til EU’s nye krav, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.
rPET er i dag den eneste type genanvendt plast, der kan anvendes til at lave nye fødevareemballager af. Det er samtidig den eneste plasttype, som lever op til de kvalitetskrav, der skal overholdes for emballager til vask og kosmetik, og som for eksempel også bruges i legetøj og tekstiler.
Ifølge en analyse fra DI og HBS Economics, vil efterspørgslen af genanvendt rPET stige med 26 pct. Samtidig vil virksomhedernes udgifter risikere at sige med 24 pct. frem mod 2030. Det svarer til en ekstraregning på 180 mio. kr.
- Hvis vi ikke gør noget for at skaffe mere genanvendt plast, kan vi ikke indfri EU’s mål, og det vil kun være de allerstørste producenter, der får råd. Et større udbud af genanvendt plast er nødvendigt, og heldigvis også muligt, men det kræver vi går til problematikken fra begge ender samtidig, og sikrer et effektivt marked for genanvendte materialer, siger Karin Klitgaard.
Karin Klitgaard peger blandt andet på, at der er brug for både offentlige og private investeringer i udviklingsprojekter, for at finde alternativer til rPET, uden at gå på kompromis med produktets kvalitet og sikkerhed. Det skal være med til at sikre, at der er nok muligheder på markedet, så virksomhederne ikke kommer til at mangle.
Der er også brug for nye sorteringsteknologier, så for eksempel fødevareemballage kan blive skilt fra andre typer af emballager. Det vil give større kvalitet i genanvendelsen.
- Selv om vi står over for en massiv udfordring med at skaffe nok rPET, så er den gode nyhed, at der faktisk findes måder, at løse problemet på. Vi skal have smarte systemer, der kan sortere affald og så skal der sættes skubs i projekter, hvor både offentlige og private aktører samarbejder om at udvikle alternativer, siger Karin Klitgaard.
Følg os på:
Billeder

Vedhæftede filer
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Debat om digitalisering er skæv2.2.2023 10:04:51 CET | Pressemeddelelse
- Ingen skal tabes af det digitale samfund, men præmissen for debatten er skæv, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital, DI’s branche for tech-virksomheder, i en kommentar til ny rapport torsdag fra Digitaliseringsministeriet, der viser, at tre ud af fire borgere generelt har tillid til de digitale løsninger i det offentlige som eksempelvis Digital Post og borger.dk.
DI: Danmark skaber færre virksomheder med høj vækst1.2.2023 09:34:39 CET | Pressemeddelelse
Alt for få danske iværksættere og nye virksomheder går videre fra ”Løvens hule” og vokser sig store og skaber vækst og job. En ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at antallet af virksomheder med høj vækst ligger på det laveste niveau i syv år.
Dansk Industri opruster med ny marketing-enhed og stærk kommerciel kommunikationsprofil26.1.2023 13:45:36 CET | Pressemeddelelse
Fra 1. februar får Dansk Industri en ny brand- og marketing-afdeling med ny underdirektør Didrik A. Fjeldstad i spidsen.
Kick-off: Hvordan gør vi Danmark til iværksætterland i verdensklasse?26.1.2023 11:30:11 CET | Pressemeddelelse
Efter flere års venten er der nu endelig udsigt til, at vi får en iværksætterstrategi i Danmark. SVM-regeringen har strategien med i regeringsgrundlaget, og der er foreløbig afsat 300 millioner kroner til formålet. Derfor har DI og Dansk Iværksætterforening nu indkaldt landets iværksættere, eksperter og politikere til at drøfte spørgsmålet: hvordan gør vi Danmark til iværksætterland i verdensklasse?
Aarhusiansk skibsarkitekt vinder DI-Pris25.1.2023 12:25:38 CET | Pressemeddelelse
Radikal grøn nytænkning med globalt udsyn skaffer OSK-ShipTech DI Østjyllands Initiativpris 2022.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum