Deloitte

Danske unge: Klimaet er den største årsag til bekymring, og 4 ud af 10 føler sig udbrændte på jobbet

Del

Op mod halvdelen af de unge under 28 år har ifølge Deloittes nye generation Z- og millennial-undersøgelse været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen har fortalt deres arbejdsgiver om den reelle årsag. Næsten 40% føler sig udbrændte. Den mentale sundhed bør være i høj fokus hos arbejdsgiverne for at øge trivslen og fastholde de unge årgange.

Camilla Kruse, talentleder og partner i Deloitte
Camilla Kruse, talentleder og partner i Deloitte

41% af generation Z og 35% af millennials i Danmark føler sig stressede det meste af tiden. Næsten 4 ud af 10 føler sig udbrændte som følge af krav fra arbejdspladsen, og cirka samme antal har forladt en arbejdsplads af samme årsag. Mental sundhed – eller mangel på samme – er et nøgleord, når man taler med de unge generationer på arbejdsmarkedet.

”Arbejdsgiverne må indse, at de ikke har løftet trivselsopgaven, når hver tredje respondent i undersøgelsen ikke føler sig tryg ved at fortælle om stress eller angst til deres leder. Næsten halvdelen af generation Z og hver tredje millennial i undersøgelsen har været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen af dem har fortalt arbejdsgiveren om den reelle årsag til fraværet,” fortæller Camilla Kruse, der er partner og talentleder hos Deloitte.

Selv om mental mistrivsel fylder meget hos de unge, oplever de altså, at emnet er tabubelagt på arbejdspladsen. Måske derfor er det et klart ønske fra navnlig de unge i generation Z, at lederne bliver uddannet i at tage hånd om medarbejdernes mental sundhed – og i øvrigt lader være med at sende arbejdsmails uden for arbejdstiden.

Småbørnsfamilierne i millennialgenerationen lægger mere vægt på fleksibilitet i arbejdets tilrettelæggelse og kortere arbejdsuger for at forbedre work/life-balancen.

Leveomkostninger og klima bekymrer

Danske unge er mere optimistiske omkring deres økonomiske situation og fremtid end unge i resten af verden, der angiver leveomkostninger som deres største kilde til bekymring. Dog angiver 21% af danske millennials, at de også er bekymrede for stigende leveomkostninger i form af boligudgifter, transport og regninger.

”Zoomer man ind på de danske unges prioriteter og bekymringer, adskiller de sig på flere områder fra resten af verdens unge. For eksempel har både danske millennials og generation Z klimaet øverst på listen over emner, der bekymrer dem – og ikke leveomkostninger som i resten af verden,” siger Camilla Kruse.

Men klima og leveomkostninger er ikke de eneste emner, der giver de unge søvnløse nætter. I undersøgelsen angiver 23% af de danske respondenter under 28 år sundhed og sygdomsforebyggelse som en kilde til bekymring. Dette må ses i lyset af coronapandemien, hvor netop generation Z led store afsavn under langvarige nedlukninger og restriktioner i nogle afgørende ungdomsår.

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen ’2022 Gen Z and Millennial Survey’ udgives af Deloitte, som for 11. gang kortlægger de unge generationers syn på trivsel, prioriteter, bekymringer, karriere og værdier.
  • Millennials er defineret i undersøgelsen som årgangen født i 1983 - 1994, generation Z fra 1995 - 2003.
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 24. november 2021 til 4. januar 2022 med over 23.000 respondenter i 46 lande. De danske tal er baseret på svar fra 700 danske respondenter.

Hele undersøgelsen er vedhæftet som PDF herunder.

Nøgleord

Kontakter

Anne Rosa Simonsen, pressechef, tlf. 2063 3133, ansimonsen@deloitte.dk
Camilla Kruse, partner og talentleder, tlf. 3093 5385, ckruse@deloitte.dk

Billeder

Camilla Kruse, talentleder og partner i Deloitte
Camilla Kruse, talentleder og partner i Deloitte
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Regningen for klimanøleri kan beløbe sig til 1.253 billioner kr. i 207023.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye beregninger fra Deloitte sætter tal på de forventede udgifter ved ikke at sætte kraftigt ind for at bremse klimaforandringerne. Udgifterne forventes at slå et hul i verdensøkonomien i størrelsesordenen 1.253 billioner kr. i 2070. Til gengæld vil verdensøkonomien kunne blive over 300 billioner kr. rigere ved at sætte fart på en forpligtende grøn omstilling til klimaneutralitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum