Danske Minkavlere: Lad os redde raskemeldte mink

I august fik Frank Andersens mink corona. Det var den fjerde minkfarm i Nordjylland, som fik corona, og den første, hvor minkene ikke blev slået ned.
Sygdommen gik hurtigt gennem besætningen, og den 6. oktober blev Frank Andersens minkfarm testet helt rask, og det offentlige tilsyn fjernet. Minkene er fortsat helt raske, og de har dannet antistoffer mod covid-19. Det viser undersøgelser fra Københavns Universitet.
Alligevel er myndighederne gået i gang med procedurerne for aflivning på farmen. I går havde Frank Andersen besøg af politiet, fordi minkene skulle tælles, så aflivning kunne starte. Pt. er aflivningen i midlertidigt sat på hold fra Fødevarestyrelsen.
- Jeg synes, det er forkert, at helt raske mink, som ikke har sygdommen, men derimod antistoffer imod den, skal slås ihjel. Det oplever vi stor forståelse for hos Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, veterinæreksperter, politikere og befolkningen, men der mangler grønt lys fra sundhedsmyndighederne. Vi har stor forståelse for, at sundhedsmyndighederne har meget travlt, og at mink sikkert for dem er perifert, men for os er det vores levebrød, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.
- Hele vores liv er på spil. Fra den veterinærfaglige viden ved vi, at Frank Andersens mink ikke udgør nogen smitterisiko. Mang af de først ramte farme i Nordjylland er i samme situation. Hvorfor skal de dyr slås ihjel? Det har ingen effekt for folkesundheden at slå tidligere syge og nu raske dyr ihjel. Vi har brug for avlsdyr for at kunne videreføre pelsbranchen, den bedste mulighed er Nordjylland, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.
Op imod 40 minkbesætninger vil med stor sandsynlighed kunne testes fri for corona, men Fødevarestyrelsen har sat testningen i stå.
Der er bred folkelig og politisk opbakning til pelsbranchen, og på møder med fødevareministeren har systemet bag lovet at ville genoptage testningen af de første farme, præcis som det er sket i Frank Andersens tilfælde. Men der bliver hele tiden henvist til sundhedsmyndighederne, som skal nikke til fritestning.
- Regeringen gør hvad den kan for at holde Danmark i gang med stramme restriktioner, som dog giver mulighed for at erhvervslivet kan fungere. Men i forhold til vores erhverv, har sundhedsmyndighederne forstærket forsigtighedsregimet så meget, at vi langsomt, men sikkert ser på, at hele erhvervet bliver aflivet. Jeg vil gerne appellere til, at sundhedsmyndighederne nu hurtigt tager stilling til vores fremtidsmuligheder, og at de tager de veterinærfaglige eksperter med, som har erfaring med sygdomsbekæmpelse i husdyrbesætninger. Vi har også fra erhvervets side bedt om et møde, og jeg er klar til at rydde kalenderen, siger Tage Pedersen.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere information:
Kontakt kommunikations- og pressechef, Kopenhagen Fur
Søren Jessing Jespersen tlf: 22680955
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Ny kvælstofreguleringsmodel må ikke underminimere arbejdet i de lokale treparter19.6.2025 14:41:22 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, SF, Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre har netop offentliggjort en delaftale, der fastlægger braklægningspunktet og de grundlæggende principper, som skal danne grundlag for det videre arbejde med en ny kvælstofreguleringsmodel. Med denne delaftale har partierne valgt, at en samlet beslutning om byrdefordeling og kompensation til landmændene først skal forhandles endeligt på plads til efteråret. Landbrug & Fødevarer havde gerne set, at politikerne havde truffet beslutning om alle elementer i en samlet aftale, da tingene hænger uløseligt sammen. Det er derfor alt for tidligt at vurdere konsekvenserne af en ny reguleringsmodel for landbruget. Det er dog positivt, at delaftalen anerkender den ambitiøse arealomlægning, der er i gang i de lokale treparter, og at der er fokus på, at landmændene skal have en kompensation, der matcher reguleringsniveauet.
Nu er der åbent for indstillinger til Årets kokkekonkurrencer 202519.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025.
Michelin-uddelingen er en vigtig anerkendelse af dansk fødevareproduktion og gastronomi16.6.2025 19:56:57 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer glæder sig over, at antallet af restauranter med Michelinstjerner er vokset – både i hovedstaden og i provinsen. Michelin-uddelingen er en vigtig anerkendelse af både dansk gastronomi og de danske fødevareproducenter, der hver dag leverer råvarer i absolut særklasse.
Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet4.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer tager til Folkemødet på Bornholm med én samlet ramme og et fælles formål: At vise, hvordan landbruget og fødevareklyngen tager ansvar – ikke med store ord, men med konkrete løsninger, der virker i praksis.
Sofari 2025: Sol, smil og økologiske grise19.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forårssolen var fremme, da godt 9300 danskere tog på Sofari søndag den 18. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum