Landbrug & Fødevarer

Danske Minkavlere: Lad os redde raskemeldte mink

Del

I august fik Frank Andersens mink i Nordjylland corona. Nu er minkene raske igen, det viser undersøgelser foretaget af Københavns Universitet. Alligevel er myndighederne gået i gang med procedurerne for aflivning på farmen. Det undrer minkavlerne.

I august fik Frank Andersens mink corona. Det var den fjerde minkfarm i Nordjylland, som fik corona, og den første, hvor minkene ikke blev slået ned.

Sygdommen gik hurtigt gennem besætningen, og den 6. oktober blev Frank Andersens minkfarm testet helt rask, og det offentlige tilsyn fjernet. Minkene er fortsat helt raske, og de har dannet antistoffer mod covid-19. Det viser undersøgelser fra Københavns Universitet.

Alligevel er myndighederne gået i gang med procedurerne for aflivning på farmen. I går havde Frank Andersen besøg af politiet, fordi minkene skulle tælles, så aflivning kunne starte. Pt. er aflivningen i midlertidigt sat på hold fra Fødevarestyrelsen. 

- Jeg synes, det er forkert, at helt raske mink, som ikke har sygdommen, men derimod antistoffer imod den, skal slås ihjel. Det oplever vi stor forståelse for hos Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, veterinæreksperter, politikere og befolkningen, men der mangler grønt lys fra sundhedsmyndighederne. Vi har stor forståelse for, at sundhedsmyndighederne har meget travlt, og at mink sikkert for dem er perifert, men for os er det vores levebrød, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

- Hele vores liv er på spil. Fra den veterinærfaglige viden ved vi, at Frank Andersens mink ikke udgør nogen smitterisiko. Mang af de først ramte farme i Nordjylland er i samme situation. Hvorfor skal de dyr slås ihjel? Det har ingen effekt for folkesundheden at slå tidligere syge og nu raske dyr ihjel. Vi har brug for avlsdyr for at kunne videreføre pelsbranchen, den bedste mulighed er Nordjylland, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Op imod 40 minkbesætninger vil med stor sandsynlighed kunne testes fri for corona, men Fødevarestyrelsen har sat testningen i stå.
Der er bred folkelig og politisk opbakning til pelsbranchen, og på møder med fødevareministeren har systemet bag lovet at ville genoptage testningen af de første farme, præcis som det er sket i Frank Andersens tilfælde. Men der bliver hele tiden henvist til sundhedsmyndighederne, som skal nikke til fritestning.

- Regeringen gør hvad den kan for at holde Danmark i gang med stramme restriktioner, som dog giver mulighed for at erhvervslivet kan fungere. Men i forhold til vores erhverv, har sundhedsmyndighederne forstærket forsigtighedsregimet så meget, at vi langsomt, men sikkert ser på, at hele erhvervet bliver aflivet.  Jeg vil gerne appellere til, at sundhedsmyndighederne nu hurtigt tager stilling til vores fremtidsmuligheder, og at de tager de veterinærfaglige eksperter med, som har erfaring med sygdomsbekæmpelse i husdyrbesætninger. Vi har også fra erhvervets side bedt om et møde, og jeg er klar til at rydde kalenderen, siger Tage Pedersen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information:
Kontakt kommunikations- og pressechef, Kopenhagen Fur

Søren Jessing Jespersen tlf: 22680955

Billeder

Information om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer
Axelborg, Axeltorv 3
1609 København V

3339 4000https://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Ny gastro-konkurrence hylder topkokkes innovative retter med fisk og skaldyr10.9.2021 11:12:00 CEST | Pressemeddelelse

Den årlige fejring af dansk gastronomi får nu en helt ny konkurrence, når ’Årets ret med Fisk og Skaldyr’ skal kåres til White Guides lancering den 29. november. Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke fisk og skaldyr på en måde, der skiller sig fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau. Tilmelding til prisen skal ske senest den 1. oktober.

Ny vejledning om respekt for menneskerettigheder i fødevareklyngen1.9.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Forventningerne til virksomheders samfundsansvar vokser. Det gælder både de store multinationale virksomheder og i stigende grad også de små- og mellemstore virksomheder. Men det kan være svært at omsætte internationale retningslinjer til konkret praksis. Derfor har Landbrug & Fødevarer, Dansk Initiativ for Etisk Handel og Arla udarbejdet en vejledning til, hvordan virksomheder kan efterleve de internationale standarder om menneskerettigheder og leve op til kundernes forventninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum