Danske læger i nyt studie: Blodtryksmedicin øger ikke risiko for corona
En halv million danskere kan ånde lettet op og roligt fortsætte med at tage deres blodtryks- og hjertemedicin. Den er nemlig ikke forbundet med øget risiko for at blive smittet med corona eller få et værre forløb med COVID-19. Det viser et studie fra Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital og Hjerteforeningen.
Emil Fosbøl, der er overlæge på Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet og hovedforfatter på studiet, siger, at resultaterne er en lettelse for patienter og læger.
- Vores studie finder ingen sammenhæng mellem brug af ACE-hæmmere eller ARB og COVID-19. Man ser ikke ud til at få et værre forløb, fordi man tager et af disse præparater. Og det er vigtigt, for behandlingen forlænger livet og nedsætter risikoen for hjertesygdom betydeligt for rigtig mange patienter, siger Emil Fosbøl.
Patienter blev bekymrede
I starten af coronapandemien spredtes teorier om, at patienter, der tog ACE-hæmmere eller ARB, som forhandles under navne som Losartan, Enalapril og Ramipril, lettere kunne smittes med corona og blive mere syge, hvis de fik COVID-19. Det vakte stor bekymring hos patienterne, og nogle stoppede deres behandling med medicinen. Lægelige selskaber har dog hele tiden opfordret patienterne til at fortsætte med medicinen, da der ikke var bevis for en sammenhæng.
- Vi har set en stor bekymring hos patienterne, og mange har henvendt sig med spørgsmålet, om de skulle stoppe behandlingen. Studiet giver stor ro for en bred gruppe hjertepatienter og for os, som behandler dem, siger overlæge og professor i hjertesvigt Lars Køber fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.
Medicinen, som er blandt de mest succesfulde former for hjertemedicin, virker ved at øge mængden af protein på cellernes overflade. Proteinet er det, som coronavirus bruger til at trænge ind i cellerne, og derfor var frygten, at når proteinet øges, ville virus lettere kunne trænge ind i cellerne. Den bekymring er der altså ingen grund til længere, viser resultaterne.
Det danske studie er offentliggjort i det videnskabelige medicinske tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA) og bygger på data fra 4.480 danskere med COVID-19 og godt en halv million danskere med forhøjet blodtryk.
For yderligere information kontakt Lars Køber og Emil Fosbøl via pressekonsulent Louise A. Poulsen, louise.andresen.poulsen@regionh.dk, 2977 8813
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum