Aarhus Universitet Technical Sciences

Danske forskere vil finde sjældent enzym, der kan nedbryde plastik

Del

Plastik kan faktisk godt nedbrydes, og nu er en række forskere på Aarhus Universitet gået på jagt efter de ganske enestående enzymer, der kan udføre opgaven. Projektet kan være banebrydende for plastikproblematikken og åbner op for et helt nyt forskningsfelt.

Lektor Zheng Guo ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.
Lektor Zheng Guo ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.

Et team af forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har netop modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til at finde en af naturens store hemmeligheder: De enzymer, der rent faktisk godt kan nedbryde plastik.

Projektet baserer sig på et nyligt videnskabeligt gennembrud, hvor forskerhold fra Stanford University og Beihang University fandt en række mikroorganismer fra bl.a. voksmøl og orme, der kan nedbryde Polyætylen (PE).

”Polyætylen er en polymer, som er meget svært nedbrydelig, og som man indtil nu har troet ikke kunne nedbrydes naturligt. Nu har man identificeret mikroorganismer, der rent faktisk er i stand til at nedbryde den ellers meget stærke kulstof-kulstof forbindelse, der danner rygraden i denne type plastik, og derfor går vi nu på jagt efter de enzymer, der udfører opgaven for mikroorganismerne,” siger lektor Zheng Guo, der leder projektet.

80 pct. af alt plastik, der bliver produceret, indeholder således denne meget stærke kulstof-kulstof-rygrad. Forbrænding og deponering er i dag de hyppigste metoder til bortskaffelse af plast, men det løser ikke problemet, da produktionen af plastik kun er steget de seneste årtier.

I 2017 blev der produceret 348 millioner tons på verdensplan, hvoraf altså den overvældende størstedel er meget svært nedbrydeligt.

Det giver anledning til store problemer med forurening, da plastik bruges til stort set alting. Det er en uundværlig del af vores moderne dagligdag, men en voldsom kilde til forurening af miljøet og verdenshavene, fordi dets udprægede hydrofobicitet, høje kemiske bindingsenergi og store molekylvægt gør det ekstremt vanskeligt at nedbryde.

Der er derfor hårdt brug for en løsning på plastikproblemet, forklarer Zheng Guo:

”Det er ikke kun forskere og industrien, men hele verden, der ivrigt spejder efter banebrydende ny forskning inden for enzymatisk nedbrydning af plast. Det giver en kæmpe motivation for dette projekt, som markerer første milepæl på den vej, og lykkes vi med projektet, åbner det op for et helt nyt forskningsfelt inden for udviklingen af polymernedbrydende enzymer.”

Projektet, der er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond med knap 3 mio. kr., starter op til september 2020. Projektet er ledet af Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, men inddrager forskere fra flere forskellige fagligheder.

Nøgleord

Kontakter

Zheng Guo
Lektor, Institut for Ingeniørvidenskab
Mail: guo@eng.au.dk
Tel.: 87155528

Jesper Bruun
Presseansvarlig
Mail: bruun@eng.au.dk
Tel.: 42404140

Billeder

Lektor Zheng Guo ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.
Lektor Zheng Guo ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.
Download

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
 
Institut for Ingeniørvidenskab blev etableret i 2011 og samler i dag Aarhus Universitets forskningsaktiviteter inden for det teknisk videnskabelige område: Biological and chemical engineering, Civil and architectural engineering, Electrical and computer engineering og Mechanical engineering, hvor der bliver undervist af forskere med basis i allernyeste viden for at bygge Danmarks nye elite ingeniørvidenskabelige miljø.
 
Som en del af en større strategisk satsning på det teknisk videnskabelige område åbnede Aarhus Universitet i 2019 tre nye 5-årige civilingeniøruddannelser. Endnu en uddannelse åbner i 2020. Målet er at uddanne ingeniører, som kan udvikle den højteknologi, der er nødvendig for at løse vores største globale udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Vil forbrugerne acceptere sundere kødprodukter?15.9.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er muligt at fremstille sundere alternativer til de forarbejdede kødprodukter, som er meget efterspurgte i Danmark og i resten af Europa, men hvordan reagerer forbrugerne på de forskellige muligheder, og hvilke foretrækker de? Det undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet sammen med kolleger fra Spanien og Storbritannien i et nyt projekt, der er finansieret af European Innovation and Technology (EIT) Food.

Autonomt droneræs hæver barren for kunstig intelligens6.8.2020 11:08:15 CESTPressemeddelelse

Autonome droner kan i dag udføre en lang række opgaver med ingen eller meget lille involvering af menneskelige operatører. Men for at kunne opfatte miljøet, de flyver i, og planlægge fremtidige handlinger er de nødt til at flyve meget langsomt. Hvad nu, hvis dronerne i stedet skulle flyve hurtigt? Som i droneræs, hvor fart, agilitet og ydeevne er af største vigtighed? Et team af forskere fra Aarhus Universitet har lige taget et skridt fremad.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum