Danske forskere kortlægger dødelighed for sygdomme
En gruppe forskere på Center for Registerforskning på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet har netop publiceret den hidtil mest omfattende kortlægning af dødeligheden af mere end 1.800 sygdomme. Kortlægningen kan bruges til mere præcist at vurdere dødeligheden af sygdomme til gavn for især læger, forskere samt sundhedsmyndigheder og politikere.
”The Danish Atlas of Disease Mortality” er netop blevet publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift PLOS Medicine og er baseret på anonymiseret registerdata for 7,4 mio. danskere i perioden 2000-2018.
Mål for sygdommes dødelighed bruges i forbindelse med beslutningstagning og prioriteringer af ressourcer i sundhedsvæsenet, men hidtidige studier har typisk fokuseret på enkelte sygdomme. Derudover har studierne ofte målt på relative ændringer i dødeligheden, og ikke absolutte forskelle i dødeligheden blandt personer med en given sygdom og befolkningen som helhed.
”Tidligere studier har for det meste enten brugt relative mål for dødelighed eller forholdsvis grove estimater for forventet levetid. Her bruger vi en ny metode, som mere præcist fanger dødeligheden for mere end 1.800 sygdomme,” siger seniorforsker ved Center for Registerforskning på Aarhus BSS, Oleguer Plana-Ripoll, som har stået i spidsen for projektet.
Sundhedsregistre
Studiet beskriver forekomsten af sygdommene, alder ved diagnosticering af sygdom, sammenligning af dødeligheden for mennesker med en sygdom med den generelle befolkning såvel som reduktioner i gennemsnitslevetid for personer med sygdom.
Forskergruppen benyttede nationale sundhedsregistre til at identificere personer diagnosticeret med en af de 1.800 forskellige sygdomme. Omfattende og tilgængelige data som disse giver mulighed for mere detaljeret at analysere sammenhængene mellem en række sygdomme og dødelighed, og resultaterne kan benyttes i sundhedsforskning og fungere som sammenligningsgrundlag for fremtidige sundhedstiltag.
Det er vigtigt at bemærke, at sammenhængen mellem de forskellige sygdomme og dødeligheden også kan skyldes andre underliggende faktorer forbundet med både sygdommen og dødeligheden, for eksempel sociale uligheder.
Fakta
Studietype:
Kohorte-studie baseret på nationale sundhedsregistre.
Ekstern finansiering:
Studiet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond via et Niels Bohr-Professorat til JM. OP-R er støttet af et Lundbeckfonden Fellowship (R345-2020- 1588) og har modtaget en bevilling fra European Union Horizon 2020-programmet under aftalen om Marie Sklodowska Curie-Legatet (Nr. 837180). AP er støttet af et legat fra Novo Nordisk Fonden (Nr. NNF18OC0031194). Luftforureningsmodellen var delvist finansieret af NordForsk-programmet for Sundhed og Velfærd. (Projekt: #75007 (NordicWelfAir)). Det danske Big Data Center for Miljø og Sundhed er finansieret af Novo Nordisk Fondens Challenge Programe (Bevilling: NNF17OC0027864. Bevillingsgiverne har ikke haft indflydelse på studie-design, dataindsamling og analyser, beslutning om publicering eller forberedelse af manuskriptet.
Interessekonflikter:
En af forfatterne på studiet har været involveret i projekter finansieret af Novo Nordisk Fonden, Region Midtjylland og Epilepsiforeningen. Disse studier har været uafhængige af det aktuelle studie.
Kontakter
Seniorforsker Oleguer Plana-Ripoll
Dansk Center for Registerforening, Aarhus BSS, Aarhus Universitet.
Tlf: +45 87 16 60 34
E-mail: opr@econ.au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Højtlæsning i hjemmet gavner især børn med adfærdsproblemer30.6.2022 07:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet viser, at højtlæsning i hjemmet har forskellige effekter for forskellige børn. Hyperaktive børn har næsten intet sprogligt udbytte af højtlæsningen, mens børn med adfærdsproblemer kan fordoble deres sproglige udbytte, hvis de læser meget med deres forældre.
Forskere giver kriseråd til SMV’er3.2.2022 14:44:41 CET | Pressemeddelelse
Buffere i økonomien og på varelageret, innovativ strategi og is i maven er blandt de råd som forskere fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet nu kommer med, efter at have fulgt knap 2000 små og mellemstore virksomheder i Danmark gennem Corona-krisens første halvandet år.
Coronasmitte: Det sker nok ikke for mig20.12.2021 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus BSS viser, at vi undervurderer vores egen og vores nærmestes risiko for smitte. Den falske tryghed fører til, at vi lemper på restriktionerne, når vi omgås familie og venner, og derved risikerer vi at øge spredningen af coronavirus.
Salling Fondene uddeler legater til Commercial and Retail Management-studerende på Aarhus BSS17.11.2021 10:06:27 CET | Pressemeddelelse
Fondene bag Salling Group uddeler for første gang ’Ferdinand Legatet’ til de tre bedste praktikopgaver på Aarhus BSS’ nye kandidatuddannelse Commercial and Retail Management, som dagligvarekoncernen var med til at etablere sidste år. Med hvert legat følger 25.000 kr.
Corona-vaccine: Du får de bivirkninger, du forventer11.11.2021 05:59:00 CET | Pressemeddelelse
De bivirkninger, vi hver især får af corona-vacciner, hænger sammen med vores forventninger, viser ny forskning. Hvis vi forventer bivirkninger, er der større sandsynlighed for, at vi rent faktisk får dem. Forskerne bag studiet mener, at særligt sundhedspersonale bør være opmærksom på effekten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum