Det Danske Filminstitut

Danske film med kurs mod Cannes

Del

CANNES. Ali Abbasis 'Holy Spider' er udtaget til hovedkonkurrencen, mens Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' skal dyste i Un Certain Regard. Også to koproduktioner er udmeldt til den prominente filmbegivenhed, der løber af stablen fra 17. maj.

Ali Abbasis 'Holy Spider', hvor vi følger en seriemorder i Iran, er udtaget til hovedkonkurrencen. Foto: Nadim Carlsen
Ali Abbasis 'Holy Spider', hvor vi følger en seriemorder i Iran, er udtaget til hovedkonkurrencen. Foto: Nadim Carlsen

Torsdag løftede Cannes Festivalen sløret for en stor del af årets program, og her var der sensationelt godt nyt til dansk film.

Hele to spillefilm er udtaget til det officielle program, nemlig Ali Abbasis 'Holy Spider', der skal dyste i hovedkonkurrencen, og Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land', som er valgt til konkurrencen Un Certain Regard med fokus på særligt originale stemmer og udtryk.

Danske kræfter er desuden repræsenteret i produktionssamarbejdet bag to svenske spillefilm, nemlig Ruben Östlunds 'Triangle of Sadness' og Tarik Salehs 'Boy from Heaven', der begge er udvalgt til hovedkonkurrencen.

Læs mere om filmene nedenfor.

Dansk Cannes-historie

Sidste gang en dansk spillefilm deltog i hovedkonkurrencen, var i 2016 med Nicolas Winding Refns 'The Neon Demon'. Vi skal tilbage til 2005 for at finde to spillefilm i henholdsvis Un Certain Regard og hovedkonkurrencen som i år, nemlig Dagur Káris 'Voksne mennesker' og Lars von Triers 'Manderlay'.

I 1998 var det både Lars von Triers 'Idioterne' og Thomas Vinterbergs 'Festen', der deltog i hovedkonkurrencen, hvor begge instruktører siden har haft film repræsenteret. Medregner vi den særlige digitale version i 2020, var der også her to danske film udvalgt til 'Official Selection', nemlig Vinterbergs 'Druk' og Jonas Poher Rasmussens 'Flugt'.

Se mere i oversigten over danske film i Cannes.

Cannes Festivalen, der udmelder flere film over de kommende uger, afholdes fra 17. til 28. maj. Se mere på festivalens hjemmeside.

Holy Spider i hovedkonkurrencen

'Holy Spider' er efterfølger til Ali Abbasis svensk-danske 'Grænse', der i 2018 vandt hovedprisen i Cannes Festivalens Un Certain Regard.

'Holy Spider' skildrer en berygtet og kontroversiel historie fra årene 2000-2001 i Iran. En journalist graver sig ned i den mørke underverden i den hellige iranske by Mashhad, mens hun efterforsker mordene på en række kvindelige prostituerede. Mordene er begået af den såkaldte Edderkoppe-morder, som mener, at han renser gaderne for syndere.

I filmen, der udelukkende foregår på persisk, medvirker Mehdi Bajestani, Zar Amir Ebrahimi, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Alice Rahimi, Sara Fazilat og Sina Parvaneh.

Iransk-fødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, havde sin spillefilmdebut med den danskproducerede gyser 'Shelley', der var udtaget til Berlinalen. Han har skrevet manuskript til 'Holy Spider' sammen med Afshin Kamran Bahrami.

Producer er Jacob Jarek for Profile Pictures i samproduktion med tyske One Two Films ved Sol Bondy. 'Holy Spider' er støttet af Det Danske Filminstitut. Camera Film, der står for den danske distribution, har endnu ikke fastsat en premeredato.

Vanskabte land i Un Certain Regard

Islandskfødte Hlynur Pálmasons tredje spillefilm tager os med til slutningen af det 19. århundrede, hvor en ung dansk præst rejser til en fjerntliggende del af Island for at bygge en kirke og fotografere befolkningen. Men jo dybere han kommer ind i det ubarmhjertige landskab, jo mere mister han fornemmelsen for virkeligheden, sin mission og sin moral.

Elliott Crosset Hove ses i rollen som præsten, og blandt de øvrige medvirkende er Ingvar Sigurðsson, Victoria Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Waage Sandø og Hilmar Guðjónsson.

Hlynur Pálmason var senest i Cannes i 2019 med sin forrige film, den islandske spillefilm 'En hvid, hvid dag', der deltog i Krititikerugen. Pálmason er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2013 og debuterede i 2017 med den anmelderroste 'Vinterbrødre', der også havde Elliott Crosset Hove og Victoria Carmen Sonne i fremtrædende roller. På Berlinalen i år havde Pálmason premiere på sin kortfilm 'Nest'.

'Vanskabte land' er produceret af Snowglobe ved Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin i samarbejde med Join Motion Pictures ved Anton Máni Svansson og med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Maria von Hausswolff er fotograf, og Julius Krebs Damsbo har klippet, begge gengangere fra Pálmasons to forrige spillefilm. 'Vanskabte land' har dansk biografpremiere den 1. december via Scanbox Entertainment.

Koproduktion Triangle of Sadness i hovedkonkurrencen

Danske Per Damgaard Hansen indgår i producentsamarbejdet bag Ruben Östlunds svenske 'Triangle of Sadness', som han har koproduceret for Coproduction Office. Damgaard Hansen har tidligere produceret blandt andet Hlynur Pálmasons debutfilm 'Vinterbrødre'.

I 'Triangle of Sadness' kaster Östlund sit satiriske blik på modeverdenen og de ekstremt rige. Modellerne Carl og Yaya og nogle milliardærer bliver ramt af en storm på deres luksus-yacht. Båden synker, og de strander alle på en øde ø. I kampen om overlevelse bliver hierarkiet vendt rundt, og pludselig står alle i en nærmest postapokalyptisk situation, hvor al civilisation er væk.

Blandt skuespillerne optræder Vicki Berlin og Zlatko Burić som henholdsvis stewardesse og russisk storkapitalist. Filmens danske hold består desuden af blandt andet klipper Jacob Schulsinger, VFX supervisor Peter Hjorth og music supervisor Mikkel Maltha.

Ruben Östlund vandt i 2017 Guldpalmen for 'The Square', der også havde et dansk aftryk med blandt andet Claes Bang i hovedrollen og Katja Adomeit som koproducer.

'Triangle of Sadness' er produceret af svenske Plattform Produktion og har modtaget støtte via Filminstituttets ordning for udenlandske koproduktioner. Dansk biografpremiere er 1. september via SF Studios.

Koproduktion Boy from Heaven i hovedkonkurrencen

Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen fra Final Cut for Real er danske koproducere på den svenske spillefilm 'Boy from Heaven', der er instrueret af Tarik Saleh. Hellström og Byrge Sørensen var med på producerholdet bag årets store Oscar-succes 'Flugt'.

Fiskerdrengen Adam bliver tilbudt den unikke mulighed at studere på Al-Azhar Universitetet i Kairo, det sunnimuslimske centrum for absolut magt i verden. Kort efter sin ankomst dør universitetslederen pludselig, og Sheikh Al-Azhar og Adam bliver ufrivilligt kastet ud i en brutal magtkamp mellem landets religiøse og politiske elite.

Det danske hold tæller blandt andet også skuespiller Hassan El Sayed, klipper Theis Schmidt, klippekonsulent Janus Billeskov Jansen, VFX supervisor Peter Hjorth og VFX producer Mikael Windelin.

'Boy from Heaven' har svenske Atmo Rights som hovedproducent. Final Cut for Real var også koproducere på Atmo Rights' og Tarik Salehs Sundance-vinder 'Cairo Confidential'.

Kontakter

Billeder

Ali Abbasis 'Holy Spider', hvor vi følger en seriemorder i Iran, er udtaget til hovedkonkurrencen. Foto: Nadim Carlsen
Ali Abbasis 'Holy Spider', hvor vi følger en seriemorder i Iran, er udtaget til hovedkonkurrencen. Foto: Nadim Carlsen
Download
'Vanskabte land' af Hlynur Pálmason. Foto: Hlynur Pálmason
'Vanskabte land' af Hlynur Pálmason. Foto: Hlynur Pálmason
Download
'Triangle of Sadness' af Ruben Östlund. Foto: Fredrik Wenzel
'Triangle of Sadness' af Ruben Östlund. Foto: Fredrik Wenzel
Download
'Boy from Heaven' af Tarik Saleh. Foto: Atmo Rights
'Boy from Heaven' af Tarik Saleh. Foto: Atmo Rights
Download

Links

Information om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K

+45 3374 3400https://www.dfi.dk/

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum