Dansk produktion af smart products får et boost

Sportstøj der giver feedback om din performance. Sensorer der holder øje med diabetespatienters blodsukkerniveau og gemmer data i skyen. Pakkesporing, der ud over position også kan måle fugtighed, temperatur og rystelser. Det er blot nogle af mange eksempler på smart products, som er et område i hastig vækst.
Nyt initiativ nedbryder barrierer
Danmark har stort potentiale til at blive frontløbere inden for smart products. Men virksomhederne holder sig tilbage – bl.a. fordi de mangler adgang til avanceret udstyr og ikke har nok viden om mulighederne. Teknologisk Institut og FORCE Technology har indgået en alliance, hvor de to GTS-institutter stiller faciliteter og rådgivning til rådighed for dansk erhvervsliv.
Med det nye initiativ får danske virksomheder mulighed for at arbejde med smart products uden at løbe en økonomisk risiko. De to GTS-institutter støtter virksomhederne fra prototype til produktion i fuld skala.
– Vores ambition er at gøre dansk erhvervsliv i stand til at positionere sig på markedet for dels smart products og dels som global leverandør af komponenter inden for printet elektronik, siger Christian Kallesøe, sektionsleder på Teknologisk Institut.
Printede komponenter giver liv til smart products
De elektrisk ledende komponenter i smart products bliver i stigende grad printet på specielle industri-printere, der via inkjet- og silketryk-teknologi kan printe meget fine lag på bøjelige materialer som folie, papir og tekstiler.
SMV’erne kan få adgang til både printer og nanobaseret printblæk hos Teknologisk Institut, mens FORCE Technology råder over faciliteter inden for design, test og pilotproduktion af mikroelektronik.
– Vores printer åbner op for helt nye muligheder, da man får designfrihed og kan printe komplekse prototyper på både sensorer og elektronik fra dag til dag. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles ud fra CAD-tegninger, som vi kender fra bl.a. arkitektverdenen og 3D-print, fortæller Zachary James Davis, sektionsleder på Teknologisk Institut.
Stor værdi for virksomhederne
– Sammen kan vi styrke de danske SMV’ers udvikling af digitale smart products. Med vores faglige kompetencer og udstyr i verdensklasse kan vi hjælpe virksomhederne med at blive mere konkurrencedygtige, mere udviklingsparate, bedre til at udnytte digitale processer og ikke mindst øge værdiskabelsen, siger Morten Wagner, afdelingsleder hos FORCE Technology.
Hvad er et smart product?
Et smart product er et produkt med ekstra funktionalitet i integrerede komponenter, der trådløst kan opsamle og overføre data til fx cloud eller smartphone. Minimum tre basale komponenter er nødvendige – en sensor, en antenne og en integreret chip. Med printet elektronik kan man printe mange af disse komponenter og dermed konfigurere forskellige smarte produkter. Sensorer kan fx måle temperatur, tryk, fugtighed, berøring, stræk, forskellige gasarter og molekyler i væsker (bio-sensorer).
Resultatkontrakten Printet Elektronik er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Christian Kallesøe, sektionsleder på Teknologisk Institut. Tlf.: 7220 2570, mail: chkl@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt partnerskab vil forbedre genanvendelse af udtjente bildæk12.5.2023 15:10:23 CEST | Pressemeddelelse
Internationalt partnerskab vil bane vej for dæk-til-dæk genanvendelse af fyld- og farvestoffet carbon black, der udgør en fjerdedel af materialet i bildæk. Materialet vil også kunne bruges i andre produkter, der i dag indeholder fossilbaseret carbon black.
Dancert rydder op i dokumentationskrav til statisk kontrol9.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Håb forude for entreprenører, der kæmper med at levere den lovpligtige dokumentation for udførelsen af bærende konstruktioner. Ny certificeringsordning fra Dancert skal ensrette kravene til dokumentation.
Teknologisk Institut får nyt center, ny chef og endnu mere fokus på grøn omstilling af bygge- og anlægsbranchen3.5.2023 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På Teknologisk Institut er arbejdet med bæredygtighed i bygge- og anlægsbranchen ikke en ny disciplin. Og de 24 specialister, der dagligt arbejder i centeret Bæredygtigt byggeri med at hjælpe branchen med den grønne omstilling, har nok at se til – og nu forstærkes centeret yderligere med en ny chef.
Stort uudnyttet potentiale for robotter i Danmark2.5.2023 17:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport, som offentliggøres onsdag, viser, at danske virksomheder går glip af fordele ved automatisering. Årsagen er blandt andet manglende viden og manglende robotstrategi.
Ny formand og næstformand i Teknologisk Instituts bestyrelse27.4.2023 14:13:57 CEST | Pressemeddelelse
Mikael Bay Hansen, der er sekretariatschef i Dansk Metal, er netop blevet valgt som ny formand for Teknologisk Instituts bestyrelse på årets repræsentantskabsmøde tirsdag 25. april. Samtidig blev Carsten Toft Boesen, der er CEO i NIRAS Gruppen A/S, valgt som ny næstformand. Teknologisk Instituts bestyrelses nye formand, Mikael Bay Hansen, har siddet i bestyrelsen for Teknologisk institut siden 2017 - senest som næstformand. Han afløser den tidligere bestyrelsesformand Jens Maaløe, der for nylig afgik ved døden. I det daglige er Mikael Bay Hansen sekretariatschef i Dansk Metals formandssekretariat og sidder desuden i bestyrelsen for Industriens Fond, Symbion Fonden samt A4 Medier. Han er cand.polit. fra Københavns Universitet samt har taget efteruddannelse på CBS og Columbia Business School. - Med Mikael får Instituttet en bestyrelsesformand, som både har indsigt i Teknologisk Institut og den store værdi, Instituttet og resten af GTS-systemet skaber for danske virksomheder. Derudover bi
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum