Dansk modebranche i topform er godt rustet til en økonomisk afmatning

Den danske modebranche har levet godt på toppen af en højkonjunktur. Det viser nye nøgletal for modebranchen, som revisions- og rådgivningshuset Deloitte offentliggør i dag.
Salget i de fysiske butikker er vendt stærkt tilbage, danskerne fortsætter ufortrødent med onlineshopping, og de væsentligste eksportmarkeder handler i stor stil ind hos de danske modehuse. Derfor fremviser branchen nu stærke regnskaber.
”De danske modevirksomheder kan gå den kommende tid i møde med et solidt afsæt. Branchen har været god til at generere salg og nye muligheder bl.a. i de fysiske butikker, hvor der efter lockdown på ny har været liv og glade dage. Det er et godt udgangspunkt for den nedgangstid, vi forventer forude. For vi kommer ikke uden om, at både verdensøkonomien og forbrugernes vaner kommer til at ændre sig, og samtidig kommer der lovgivning fra EU med omfattende rapporteringskrav til virksomhederne,” siger Morten Gade Steinmetz, brancheleder for mode- og tekstilindustrien i Deloitte.
Skærpet konkurrence
Modebranchen ser nu ind i en tid med skærpet konkurrence, uro på de finansielle markeder og tilpasning af omkostninger i lyset af faktorer som høj inflation. Alligevel mener Deloittes brancheleder ikke, at tilbudskrig og gule skilte er det rette modsvar.
”Med den skærpede konkurrence under finanskrisen i 2008 blev forbrugerne vænnet til en høj prisbevidsthed og tilbudsjagt. At man kunne købe den samme mængde varer, men til en overkommelig pris. Men i dag tænker forbrugerne også på den pris, som klimaet og miljøet betaler. Så måske kan den kommende krise være en løftestang til at vænne forbrugerne til at købe færre, men bedre produkter – og hvor der er fokus på varer med lang levetid,” siger Morten Gade Steinmetz.
Golden days i detail, grøn omstilling i engros
Dykker man ned i nøgletallene, har navnlig detailhandlen haft en gylden periode med en soliditetsgrad på samme niveau som før pandemien. I detail er det gennemsnitlige driftsresultat er steget med 258 procent pr. ansat. Tre ud af fire detailvirksomheder har nu overskud – noget, der kun var tilfældet for 60 procent af detailvirksomhederne i 2017/18. For virksomheder med over halvtreds ansatte præsenterer hele 94 procent af dem overskud.
I engroshandlen er det også gået godt, og forhandlerne viser rekordregnskaber. Eksporten af dansk mode er på sit højeste niveau i fem år, og driftsresultatet pr. ansat er steget med 67 procent. Eksporten er steget med knap 20 procent til de vigtigste eksportmarkeder som Sverige og Tyskland, men her bør man holde øje med udviklingen de næste måneder, fordi usikkerhederne på de udenlandske markeder slår igennem forskudt. I Tyskland rammer energikrisen hårdt, og det kan hurtigt udvikle sig med tilbageholdenhed i forhold til import og efterspørgsel.
Rådet til engrosvirksomhederne lyder derfor på at følge udviklingen tæt, få styr på omkostningerne og lægge en strategi, der kan håndtere usikkerheder. Og selvom branchen ser ind i en usikker periode, må det ikke overskygge de langsigtede perspektiver, hvor der bl.a. skal vises ansvar og bevidsthed omkring aftrykket på kloden.
Allerede fra regnskabsåret 2024/25 træder CSRD i kraft, hvilket betyder, at man skal kunne levere målbare resultater for bæredygtighedsindsatsen. Og her har netop engrosvirksomhederne en væsentlig rolle.
”Engrosvirksomhederne er blandt dem, som virkelig kan gøre en forskel. De bør derfor overveje, hvordan de kan indtænke både miljømæssig og social bæredygtighed i virksomhedsdriften. Det kan bane en grønnere vej for de øvrige led i værdikæden. Engrosbranchen har skala og styrke til at gå forrest i omstillingen af hele branchen,” slutter Morten Gade Steinmetz fra Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Morten Gade Steinmetz, brancheleder og partner i Deloitte, tlf. 2361 9804, msteinmetz@deloitte.dk
Anne Rosa Simonsen, pressechef, tlf. 2063 3133, ansimonsen@deloitte.dk
Billeder

Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum