Dansk minkfarm ramt af Covid-19: Dyreværnsorganisation kræver permanent nedlukning
I sidste uge kom det frem, at en person med tilknytning til en minkfarm i Vendsyssel var testet positiv for Covid-19, og at Fødevarestyrelsen derfor havde valgt at undersøge farmen for coronasmitte. Nu er det netop blevet bekræftet, at minkene på farmen er smittet med corona, og at den smittede minkbesætning skal aflives.
Det er ikke første gang, at minkfarme er ramt af coronasmitte. Siden april er der konstateret Covid-19 blandt mink på i alt tretten hollandske minkfarme. Den hollandske regering beordrede derfor i forrige uge tusindvis af mink aflivet.
Eksperter påpeger, at inficerede farme kan fungere som reservoirer for viruset og holde det i cirkulation i lang tid. To hollandske medarbejdere på minkfarme er blevet testet positiv, og den hollandske minister for landbrug har udtalt, at det er ekstremt sandsynligt, at smitten er overført fra mink. Det fik dyreværnsorganisationer i hele verden, heriblandt den danske dyreværnsforening Anima til at kræve et forbud mod minkfarme.
Dyreværnsorganisation kræver totalforbud
Nu hvor der også er konstateret coronasmitte på en dansk minkfarm, gentager organisationen sin opfordring til en permanent nedlukning.
“På danske minkfarme lever tusindvis af mink i små bure under uhygiejniske, stressende og unaturlige forhold. Ud over den grusomme behandling af dyrene er risikoen for spredning af zoonotiske sygdomme, og for at minkfarme fungerer som reservoirer for coronavirus, endnu en virkelig god grund til at lukke pelsfarme i Danmark – såvel som alle andre pelsproducerende lande - permanent”, siger Joh Vinding, direktør for Anima.
Pelsbranchen oplever i disse år en stærk økonomisk krise. Samtidig har stadig flere lande udfaset industrien helt af hensyn til dyrevelfærd. Det gælder bl.a. vores naboer i Norge og Tyskland. Derfor vil en lukning af minkfarmene ikke ligefrem udgøre et tab, mener Anima:
“Der er ingen tvivl om at fremtiden er pelsfri, og derfor er det kun et spørgsmål om tid, før minkfarmene lukker, frivilligt eller ej. Derfor bør man fra politisk hold forbyde pelsavl i stedet for at trække pinen ud ved at holde hånden under et døende erhverv”, udtaler Joh Vinding, direktør for Anima.
Baggrund
Covid-19 er ikke den første sygdom, som rammer danske minkavlere. Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA findes MRSA blandt mink, og det er derfor en risikofaktor at arbejde på en minkfarm eller være i husstand med én, der gør.
Ifølge DTU var ⅓ af danske minkfarme inficeret med MRSA i 2018.
I Europa har femten lande indført forbud mod al pelsdyravl, herunder Norge, Belgien, England og Holland (med udfasning frem mod 2024): https://www.furfreealliance.com/fur-bans/
I Danmark er ræve- og mårhundefarme forbudt, ligesom det er forbudt at handle med hunde- og kattepels.
Nøgleord
Kontakter
Joh VindingDirektør
Tlf:61 71 07 38jv@anima.dkBilleder
Information om Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Rumænien giver Danmark baghjul når det kommer til dyrevelfærd4.11.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Det rumænske parlament har vedtaget et forbud mod mink- og chinchillaavl. Med beslutningen bliver Rumænien det 16. EU-land, der siger nej til pels. Beslutningen vender op og ned på den traditionelle rollefordeling i EU, og efterlader Danmark stadig mere isoleret. Det er på høje tid at, den danske regering følge trop, mener dyreværnsorganisationen Anima.
Ministre modtager 40.000 underskrifter for strengere straffe - dyrevenner og politiske partier kræver retfærdighed for dyrene30.9.2024 13:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima har i dag afleveret 40.056 underskrifter for strengere straffe til fødevareminister Jacob Jensen og justitsminister Peter Hummelgaard. Adskillige partier på Christiansborg var med til at markere de mange underskrifter og udtrykte støtte til Animas krav om retfærdighed for dyrene.
Frederiksberg dropper turbokylling: Anima kræver, at McDonald’s og andre lokale virksomheder følger trop19.9.2024 06:06:00 CEST | Pressemeddelelse
I sit nye budget har Frederiksberg besluttet at forbyde turbokylling i al sit indkøb. Få meter fra rådhuset findes McDonald’s hovedkvarter. McDonald’s lovede i 2020 at udfase turbokyllinger, men er løbet fra løftet. Anima protesterer foran hovedkontoret for at opfordre virksomheden til at komme ind i kampen.
Aarhus Kommune gav turbokyllingerne en hånd - Nu må byens virksomheder følge trop12.9.2024 15:11:40 CEST | Pressemeddelelse
Efter Aarhus beslutning om at forbyde turbokylling kommer Anima med et opråb til byens virksomheder om at gå samme vej. Anima retter særligt blikket mod Energiselskabet OK med hovedsæde i Viby, da de ejer Coop, som er det supermarked, der sælger flest turbokyllinger.
Aarhus forbyder turbokyllinger11.9.2024 20:40:39 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Kommunes byråd har netop vedtaget at stoppe indkøb af turbokyllinger. Forbuddet træder i kraft fra 2025 og er det første forbud i en dansk storby. I byrådet fik forslaget opbakning fra et bredt flertal.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum