Dansk Metal

Dansk Metal: Forbedring af arbejdsskadesystem vil beholde flere skadelidte i gode job

Del

Ny politisk aftale om arbejdsskadesystemet har tiltrængt fokus på arbejdsmarkedstilknytning og sagsbehandlingstid.

Dansk Metal noterer sig med tilfredshed, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (A) har landet en politisk aftale om arbejdsskadesystemet, som indeholder væsentlige forbedringer. Dog advarer Dansk Metal mod takter, der piller ved grundlæggende rettigheder.

Forbedringerne i den nye politiske aftale kommer især til udtryk i nye muligheder for at beholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, når man har fået en arbejdsskade, der gør, at man ikke længere kan finde arbejde inden for sit fag. Desuden bliver det nu lettere at kunne videreuddanne sig, så man bygger oven på de kompetencer, man har i forvejen, i stedet for at starte forfra.

- Når man er blevet slået ud af arbejdsmarkedet af en arbejdsskade, har der de senere år været sparsomme muligheder for at blive omskolet. Det har gjort det svært at vende tilbage på samme niveau, som man forlod på arbejdsmarkedet før sin arbejdsskade. Mange er gået fra gode faglærte jobs til at blive ufaglærte, siger forbundssekretær Peter Poulsen, der er ansvarlig for arbejdsmiljø og arbejdsskadeområdet i Dansk Metal, og forsætter:

- Det har været på trods af, at de er kvalificerede til at omskole sig opad. Det er skidt både for den enkelte, men især for samfundet som helhed. Den nye aftale giver meget bedre muligheder for at omskole sig efter en arbejdsskade, og det vil vi gerne kvittere for.

Grav dybere i udflytning

Fastlagte tidsfrister for svar og efterfølgende bøder er et andet vigtigt punkt i aftalen. Tiltagene skal forkorte de meget lange sagsbehandlingstider, der har hersket på arbejdsskadeområdet. Sagsbehandlingen tager 26 måneder i snit. Her anslår Rigsrevisionen, at to ud af tre timers sagsbehandling i dag bliver brugt på at vente på andre.

Det tyder dog på, at der stadig kan være nogle systematiske problemer, som den nye politiske aftale ikke tager favntag med. Det gælder fx udflytningen af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

- Frister og bøder er fine incitamenter, der kan fremskynde en afgørelse. Vi mener dog, at der stadig er behov for at fokusere på, hvilken rolle udflytningen af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring reelt har haft på de lange sagsbehandlinger. Vi mener, at udflytningen bærer hovedansvaret for de helt uacceptable sagsbehandlingstider, siger Peter Poulsen, forbundssekretær i Dansk Metal.

Skrivebordsproblemer skal ikke koste dem, der er kommet til skade

En anden knast i den politiske aftale er, at man bruger de forlængede sagsbehandlingstider som argumentation for at retfærdiggøre ændringer i de grundlæggende rettigheder for skadelidte, når det kommer til erstatning.

- Her mener vi ikke, at argumentationen er særlig stærk for, at de forringelser, som ændringerne indebærer for de skadelidte, og de samspilsproblemer, nogle af ændringerne skaber i forhold til anden erstatningslovgivning, bliver opvejet af reelle forbedringer i sagsbehandlingstiden, siger Peter Poulsen, forbundssekretær i Dansk Metal.

Det er i det hele taget en sti, som Dansk Metal advarer imod, at man går ned af.

- I Dansk Metal har vores holdning altid været – og det vil den fortsat være – at arbejdsskadesystemet skal yde rimelig erstatning ud fra, hvad den enkelte har mistet på grund af en arbejdsulykke eller en arbejdsbetinget sygdom. Ikke på baggrund af, hvor besværligt det måtte være at sagsbehandle, siger forbundssekretær Peter Poulsen, der er ansvarlig for arbejdsmiljø og arbejdsskadeområdet i Dansk Metal

- Alt i alt en god politisk aftale, der overordnet rummer mange gode tiltag, vurderer forbundssekretær Peter Poulsen.

Dansk Metal er fagforening for omkring 100.000 medlemmer, der arbejder med teknik, mekanik og it. Hvert år behandler omkring 1.000 arbejdsskader om året for medlemmer.

Kontakter

For yderligere kommentarer
Peter Poulsen, forbundssekretær - telefon: 4037 8105

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Dansk Metal er en fagforening for ca. 108.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

Ny analyse: Danmark er ved at miste position som førende robotland18.11.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

På bare to år er Danmark faldet fra en 6. plads til en 12. plads, når det kommer til at være det land med flest industrirobotter per medarbejder i industrien. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. Det er et stort problem, for robotter er fremtiden for de danske produktionsvirksomheder, fordi de både kan frigøre medarbejdere fra slidsomt og ensformigt arbejde, ligesom de kan være en del af løsningen på den store mangel på arbejdskraft.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum