Dansk lægehjælp til krigens dyr i Polen
Dyrenes Beskyttelse sender veterinær førstehjælp til Polen, hvor mennesker og dyr strømmer over grænsen på flugt fra krigen i Ukraine. Foreningen etablerer en akut dyreklinik ved grænsen, hvor krigens dyr kan få behandling og sundhedstjek

Millioner af mennesker, primært kvinder og børn, er flygtet ud af Ukraine efter Ruslands invasion af landet. De flygter med det kæreste, de har, og for en del gælder det også familiens kæledyr. Samtidig evakueres efterladte hunde og katte uledsaget ud af landet fra overfyldte internater. Disse krigens dyr kræver særlig nødhjælp, som Dyrenes Beskyttelse nu tilbyder ved den travleste grænseovergang i Polen.
- Mennesker såvel som dyr er uskyldige ofre i en meningsløs konflikt. Vi stiller vores ekspertise og ressourcer til rådighed for krigens dyr, hvor det kan lade sig gøre. En del af indsatsen bliver at hjælpe med hurtig dyrlægehjælp til de ukrainske familiedyr ved den polske grænse, siger Britta Riis, der er direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Helt konkret hjælper Dyrenes Beskyttelse dyrene på et modtagecenter for evakuerede dyr i den polske grænseby Medyka. Dyrlæge Regitze Andersen startede arbejdet mandag og sørger for behandling og sundhedstjek af dyrene.
- Med så mange dyr på relativt lidt plads spredes infektionssygdomme såsom katteinfluenza og parvovirus mellem dyrene hurtigt. Samtidigt er dyrene ofte underernærede, når de kommer til internatet, så der brug for vores hjælp, siger Regitze Andersen, der tidligere har arbejdet med dyreredning i Thailand, Indien og Puerto Rico.
Mange herreløse dyr evakueres
Kæledyr kommer med flygtninge ud af Ukraine. Men Dyrenes Beskyttelse vurderer, at der ind til nu er evakueret mindst lige så mange herreløse hunde og katte over grænsen til Polen. Det er er kæledyr, der er efterladt af ejere på flugt og i nogle tilfælde tidligere gadehunde. En stor del af dyrene, der kommer over grænsen ved Medyka, ender på modtagecenter, hvor Dyrenes Beskyttelse slår klinikken op. Så sent som mandag kom cirka 50 katte fra et internat i nærheden af Kiyv.
Internatet drives af den polske afdeling af dyreværnsorganisationen Centaurus, der egentlig specialiserer sig i at redde heste fra slagtning. Dyrenes Beskyttelse har allerede hjulpet Centaurus med blandt andet opvarmede containere til dyrene, udstyr og desinficerende midler til at holde bure og omgivelser rene.
- Der tilbydes allerede dyrlægehjælp til familiedyrene, lige når de kommer over grænsen. Men der er behov for mere løbende hjælp til dyrene, som evakueres og holdes i karantæne ved grænsen, siger Britta Riis.
Efter par uger med kaotiske forhold har de polske veterinærmyndigheder sat mere styr på evakueringen af dyr ud af Ukraine. Alle herreløse hunde og katte vaccineres mod rabies af embedslægen, og internaterne har fået påbud om ikke at tage flere dyr ind, end de kan rumme i den obligatoriske karantæne efter vaccinationen. Det glæder Dyrenes Beskyttelse.
- Vi vil koordinere vores hjælp med de polske myndigheder. Samtidig er det vigtigt, at der ikke hentes gadehunde fra det vestlige Ukraine, som vil lide under en lang internering og mislykkede forsøg på bortadoption som kæledyr, siger Britta Riis.
Orlogskaptajn styrer indsatsen
Dyrenes Beskyttelses samler ind blandt danske dyrevenner til indsatsen for krigens dyr i Ukraine, nabolandene og herhjemme. Hjælpen begrænser sig ikke kun til dyrlægehjælp, og foreningen vil også godt hjælpe ved andre grænseovergange, hvis der er behov for det. Organiseringen af Dyrenes Beskyttelses indsats ved Ukraines grænser er lagt i hænderne på tidligere orlogskaptajn Bjarno Sørensen.
- Jeg er ikke en større dyreven end så mange andre, men jeg tror, at min erfaring kan komme dyrene til gavn. Derfor stiller jeg op, siger Bjarno Sørensen, som tidligere været udsendt i krigszoner og arbejdet i den nationale operative stab.
Dyrenes Beskyttelse arbejder også – gennem den europæiske sammenslutning for dyrevelfærdsorganisationer Eurogroup for Animals - på at yde yderligere hjælp til kæledyr, husdyr og vilde dyr i zoologiske haver, der strander i krigen.
- Europa er i krig, og det er et fælles ansvar, at alle løfter, hvor de kan. Selv den mindste indsats kan få stor betydning. Alle dyr, også krigens dyr, har krav på god dyrevelfærd i form af sundhed, foder og selvfølgelig omsorg. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre dette for flest mulige dyr, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Kontakter
Søren KrogsgaardPressekonsulent
Tlf:42474833skr@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder

Links
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse med i kampen mod europæisk pelsproduktion18.5.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 60 dyrevelfærdsorganisationer er gået sammen i kampen for at forbyde pelsproduktion i EU. Underskriftsindsamling skal få sagen på EU-politikernes dagsorden, så et europæisk forbud kan blive en realitet.
Rålam ligger ofte alene17.5.2022 11:18:18 CEST | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam, der ikke var i nød.
Andefamilier fanges i byernes baggårde4.5.2022 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når vi genskaber naturen i byens atriumgårde, baggårde og på altaner, er det ikke kun de grønne planter man får glæde af, men også naturens dyr. I denne tid er der mange ællinger som bliver klækket, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på andefamilierne, så de kan hjælpes, hvis de bliver fanget.
Dyrenes Beskyttelse: Løb ikke risikoen med en forældet minkproduktion3.5.2022 19:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Statens Serum Instituts vurdering af de sundhedsmæssige risici ved en genoptaget minkproduktion i Danmark er netop offentliggjort. Dyrenes Beskyttelse anbefaler et permanent forbud mod en forældet produktion med rovdyr i små bure.
Hjemløsedyrlægerne udvider til Odense27.4.2022 10:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hjemløsedyrlægerne i København og Dyrenes Beskyttelse fusionerede i 2020, og har siden været med til at sikre driften af dyrlægernes arbejde, og på den måde hjælpe med, at sikre bedre trivsel blandt gadens folk og deres hunde. Projektet går så godt, at det nu udvides til Fyn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum