Center for Offentlig Innovation

Dansk innovation skaber ny global standard

Del

20 lande har samarbejdet om Copenhagen Manual – en international standard for at måle innovation i den offentlige sektor. Et vigtigt bidrag, siger minister.

I 2015 skabte COI og Danmarks Statistik Innovationsbarometeret – verdens første statistik over offentlig innovation.

Siden har alle nordiske lande kopieret den danske måde at måle innovation i den offentlige sektor.

Nu følger resten af verden efter: Interessen er så stor, at 56 deltagere fra 20 lande over hele verden sammen har skrevet en 'Copenhagen Manual' – en praktisk guide i at genbruge de nordiske erfaringer.

Vigtigt med en fælles standard

En offentlig innovation er et nyt produkt, en ny service eller en ny måde at kommunikere eller arbejde på. Det kan være en borger-app, som giver kommunen tip om reparationer, eller et tværgående samarbejde, der hjælper psykisk sårbare børn og unge tilbage til skolen.

Viden om de nye offentlige løsninger har vi godt styr på i Danmark. Derfor er det opløftende, at blandt andet Canada, Portugal, New Zealand, Tjekkiet, Wales og Tyskland har ønsket at deltage i samarbejdet om Copenhagen Manual, mener analysechef i COI Ole Bech Lykkebo:

"Resultatet er ikke bare en nedskrevet guide – men et nyt community om at måle innovation på den offentlige sektors egne præmisser. Fremover vil mange forskellige nye lande begynde at måle offentlig innovation på den samme måde. Og det vil Danmark let kunne spejle sig i og lære af. . Det er vigtigt, for på den måde kan nye løsninger hurtigere spredes på tværs af lande," siger Ole Bech Lykkebo.

Minister: et vigtigt bidrag

Minister for Nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) kalder den store interesse for Innovationsbarometeret for "et vigtigt bidrag" i arbejdet med at gøre Norden til en foregangsregion:

"Med den nye handlingsplan for Nordisk Ministerråd vedtaget under Danmarks formandskab i 2020 vil vi arbejde for et grønt, konkurrencedygtigt og socialt bæredygtigt Norden. Innovation vil være centralt i det arbejde," siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

"Copenhagen Manual er et stærkt eksempel på samarbejde om innovation. Det er et vigtigt bidrag til vores mål om, at Norden skal være verdens mest bæredygtige og integrerede region."

Giver et solidt fundament

Innovationsbarometeret giver også et solidt fundament i forhold til at tackle nogle af de udfordringer, vi står overfor – herunder klimakrisen og den demografiske udvikling.

Det understreger analysechef i COI Ole Bech Lykkebo:

"Der findes stadig mange myter og fordomme om den offentlige sektors innovationskapacitet. Fornøjelsen ved at have systematiske data er, at man kan bruge ressourcerne mere målrettet på at løse de reelle problemer og afdække – og forstærke – sine styrker. Det har alle lande brug for, for køen af komplekse, innovationskrævende samfundsproblemer bliver ikke kortere," siger han.

Download Copenhagen Manual >

OM INNOVATIONSBAROMETERET OG COPENHAGEN MANUAL

  • Innovationsbarometeret er den officielle statistik over offentlig innovation. Statistikken bliver lavet i samarbejde mellem Center for Offentlig Innovation og Danmarks Statistik.

  • Siden første udgave af Innovationsbarometeret i 2015 har alle nordiske lande lavet egne versioner af Innovationsbarometeret bygget på den danske model.

  • I november 2019 begyndte arbejdet på en Copenhagen Manual – en brugerorienteret guide og ny international standard for måling og udvikling af innovation i den offentlige sektor baseret på det danske Innovationsbarometer.

  • 56 aktører fra 20 lande tilsluttede sig samarbejdet, og den 23. februar 2021 kunne sløret for Copenhagen Manual løftes.

    Se mere på innovationbarometer.org

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Information om Center for Offentlig Innovation

Center for Offentlig Innovation
Center for Offentlig Innovation
Vestergade 18B, 2. sal
1456 København K

61 81 31 10http://coi.dk/

Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der understøtter øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor gennem innovation.

COI blev etableret af parterne på det offentlige arbejds­marked i 2014 og er tværoffentligt finansieret via økonomiaftalerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner. Læs mere på www.coi.dk

Følg pressemeddelelser fra Center for Offentlig Innovation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Center for Offentlig Innovation

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum