DI - Dansk Industri

Dansk Industri til østjyske kommuner: Tættere samspil med virksomhederne kan sikre bedre løsninger til borgerne

Del

Hvis flere af de kommunale driftsopgaver som rengøring eller vedligeholdelse af veje og grønne områder bliver varetaget af private virksomheder, kan de østjyske kommuner opnå store gevinster i form af bedre service. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Industri på baggrund af de nyeste tal for den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU) blandt kommunerne i Østjylland.

I dag er det mindre end en fjerdedel af kommunernes driftsopgaver, som bliver løst i samarbejde med private virksomheder. I Dansk Industri vurderer man, at kommunerne med et øget privat samarbejde kan tilbyde bedre kvalitet og service for skattekronerne.

- Et tættere samarbejde med virksomhederne kan være et centralt redskab til at få skabt større innovation og nytænkning i opgaveløsningen og dermed mest mulig kvalitet for skattekronerne, siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI.

Virksomhederne kan sikre innovation
Dansk Industri peger bl.a. på de tekniske opgaver som vedligeholdelse af veje og grønne arealer som oplagte til offentlig-privat samarbejde. Ved at tage udgangspunkt i erfaringerne fra de kommuner, der er længst fremme på området, har de østjyske kommuner her mulighed for at få løst yderligere opgaver i samarbejde med virksomheder for i alt 137 mio. kr. Det efterlader et stort potentiale for at få styrket kvaliteten, mener Jakob Scharff.

- Det handler om at være åben overfor, at borgerne ikke nødvendigvis er bedst tjent med at kommunen løser alle opgaverne alene. Rundt omkring i landet findes talrige eksempler på, at kommuner har fået mere kvalitet for pengene ved at bringe virksomhedernes erfaringer, idéer og teknologier i spil. Et godt eksempel er Faaborg-Midtfyn Kommune, som har samarbejdet med private aktører om at få udrullet en ny type genbrugsasfalt, der har gjort det både billigere og mere bæredygtigt at renovere nedslidte veje, siger Jakob Scharff.

Ikke kun et spørgsmål om kroner og ører
En af nøglerne til at få mere ud af det offentlig-private samarbejde er ifølge Dansk Industri også at se det som anledning til nytænkning af de forskellige opgaver.

- Det er vigtigt at understrege, at et tættere samspil med virksomhederne ikke kun er et spørgsmål om kroner og ører, men også om at få efterspurgt nye helhedsorienterede løsninger til gavn for borgerne. Eksempelvis har kommuner som Ikast-Brande og Ballerup gennem de senere år koblet beskæftigelsesindsatser til deres udbud af rengøringsopgaver. På den måde har man skabt et unikt offentlig-privat samspil om at hjælpe langtidsledige tilbage i beskæftigelse – til gavn for både kommune, virksomheder og borgere, siger Jakob Scharff.

- Og hvis man er i tvivl om, hvorvidt det giver mening at sætte gang i et offentlig-privat samarbejde om en bestemt opgave, så gå i dialog med erhvervslivet for at få bedre overblik over, hvad virksomhederne kan tilbyde, tilføjer han.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Erhvervsfremstød til Tyskland skal åbne nye døre for danske virksomheder24.9.2021 11:32:01 CEST | Pressemeddelelse

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og en vigtig allieret på den globale politiske scene. I kølvandet på et tysk valg og genopbygning efter coronakrisen, er der store muligheder for dansk erhvervsliv i Tyskland. Derfor tager DI med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin på et erhvervsfremstød den 10.-11. november 2021. Pressen er inviteret med.

PRESSEINVITATION: DI Topmødet 2021 – Mulighedernes land16.9.2021 13:13:30 CEST | Presseinvitation

Dansk erhvervsliv er over en bred kam tilbage i topform efter corona. Arbejdspladserne og produktionen kører i de fleste brancher for fuld tryk, i en sådan grad at erhvervslivet - som sjældent set før - skriger efter hænder til at sikre et varigt opsving. Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og for hver dag der går, uden løsninger, tabes enorme summer. Der er behov for akut handling - både politisk og fra hele samfundet - så vi forløser vores fantastiske lands mange muligheder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum