Dansk hjælp til Ukraines energiforsyning
Det russiske angreb har efterladt Ukraines energisystem med store ødelæggelser. På et rådsmøde blandt EU’s energiministre bad Ukraine derfor om hjælp til at opretholde systemet – og den hjælp er nu på vej.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har arbejdet for at få etableret en fælleseuropæisk mekanisme, og det betyder, at medlemslandene nu kan donere direkte til Ukraines energisektor. Pengene vil bl.a. blive brugt på brændsel til at genere el og varme.
”Ukraines energisektor er hårdt ramt af krigen, og de har bedt om vores hjælp. Energistyrelsen har derfor oprettet et lokalt kontor i Lviv, så vi kan rådgive om, hvordan Ukraine kan opretholde forsyningen under krigen. Og Danmark har i tæt samarbejde med EU-systemet fået etableret et system, så EU-landene nu kan donere til Ukraines energisektor. Det skal sikre at Ukraine får materiel, de rent faktisk kan bruge. Her vil Danmark også sende penge og opfordre andre lande til også at bidrage,” siger klimaminister Dan Jørgensen.
Siden 2014 har Danmark og Ukraine haft et myndighedssamarbejde, hvis formål er at fremme den grønne omstilling, bl.a. ved at gøre det mere attraktivt at investere i bæredygtige energiløsninger og ved at hjælpe Ukraine med at nå landets mål for vedvarende energi og energieffektivitet.
På trods af krigen fortsætter Danmark samarbejdet på efterspørgsel fra Ukraine, og Energistyrelsen har derfor oprettet et lokalt projektkontor i Lviv, som understøtter arbejdet og hjælper den Ukrainske energisektor så godt som muligt.
Når situationen igen er stabil, vil Danmark også bistå genopretningen af energisystemet i Ukraine.
Etableringen af den fælleseuropæiske mekanisme er sket i tæt samarbejde med Kommissionen og Energy Community. I første omgang har Danmark doneret 4 millioner kroner, og det skal ses som et led i den samlede danske indsats for at styrke Ukraine i udviklingen af deres energisystem.
Fakta om myndighedssamarbejdet
• Myndighedssamarbejdet mellem Danmark og Ukraine blev etableret i 2014. Det drives i dag af Energistyrelsen i samarbejde med den danske ambassade i Ukraine.
• Det dansk-ukrainske samarbejde skal styrke investeringsmiljøet, og på den måde gøre det mere attraktivt at investere i bæredygtige energiløsninger.
• Danmark hjælper via samarbejdet også Ukraine med at nå landets mål for vedvarende energi, energieffektivitet, modernisering af fjernvarme og energi-uafhængighed.
• Myndighedssamarbejdet er finansieret af Naboskabsprogrammet under Uden-rigsministeriet.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum