Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Dansk hjælp til Ukraines energiforsyning

Del

EU’s medlemslande kan nu sende donationer direkte til Ukraines energisektor. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har arbejdet hårdt for at få det på plads. Danmark vil hjælpe både med energirådgivning og penge.

Det russiske angreb har efterladt Ukraines energisystem med store ødelæggelser. På et rådsmøde blandt EU’s energiministre bad Ukraine derfor om hjælp til at opretholde systemet – og den hjælp er nu på vej.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har arbejdet for at få etableret en fælleseuropæisk mekanisme, og det betyder, at medlemslandene nu kan donere direkte til Ukraines energisektor. Pengene vil bl.a. blive brugt på brændsel til at genere el og varme.

”Ukraines energisektor er hårdt ramt af krigen, og de har bedt om vores hjælp. Energistyrelsen har derfor oprettet et lokalt kontor i Lviv, så vi kan rådgive om, hvordan Ukraine kan opretholde forsyningen under krigen. Og Danmark har i tæt samarbejde med EU-systemet fået etableret et system, så EU-landene nu kan donere til Ukraines energisektor. Det skal sikre at Ukraine får materiel, de rent faktisk kan bruge. Her vil Danmark også sende penge og opfordre andre lande til også at bidrage,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Siden 2014 har Danmark og Ukraine haft et myndighedssamarbejde, hvis formål er at fremme den grønne omstilling, bl.a. ved at gøre det mere attraktivt at investere i bæredygtige energiløsninger og ved at hjælpe Ukraine med at nå landets mål for vedvarende energi og energieffektivitet.

På trods af krigen fortsætter Danmark samarbejdet på efterspørgsel fra Ukraine, og Energistyrelsen har derfor oprettet et lokalt projektkontor i Lviv, som understøtter arbejdet og hjælper den Ukrainske energisektor så godt som muligt.

Når situationen igen er stabil, vil Danmark også bistå genopretningen af energisystemet i Ukraine.

Etableringen af den fælleseuropæiske mekanisme er sket i tæt samarbejde med Kommissionen og Energy Community. I første omgang har Danmark doneret 4 millioner kroner, og det skal ses som et led i den samlede danske indsats for at styrke Ukraine i udviklingen af deres energisystem.

Fakta om myndighedssamarbejdet

• Myndighedssamarbejdet mellem Danmark og Ukraine blev etableret i 2014. Det drives i dag af Energistyrelsen i samarbejde med den danske ambassade i Ukraine.

• Det dansk-ukrainske samarbejde skal styrke investeringsmiljøet, og på den måde gøre det mere attraktivt at investere i bæredygtige energiløsninger.

• Danmark hjælper via samarbejdet også Ukraine med at nå landets mål for vedvarende energi, energieffektivitet, modernisering af fjernvarme og energi-uafhængighed.

• Myndighedssamarbejdet er finansieret af Naboskabsprogrammet under Uden-rigsministeriet.

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

The North Sea Summit: Historic declaration can provide 230 million European households with green electricity18.5.2022 18:14:11 CEST | Pressemeddelelse

At the North Sea Summit in Esbjerg, Heads of Governments from Denmark, Germany, Belgium, and the Netherlands took an enormous step toward reaching the EU’s climate neutrality goal by co-signing a joint declaration that will make the North Sea a green powerhouse for Europe. Together, the four countries want to harvest at least 150 GW of offshore wind in 2050.

Nordsøtopmøde: Historisk erklæring skal sikre grøn strøm til 230 mio. europæiske husstande18.5.2022 18:13:56 CEST | Pressemeddelelse

Med den kraftige vestenvind i håret og bølgerne fra Nordsøen brusende i baggrunden underskrev statslederne fra Tyskland, Belgien og Nederlandene en historisk ambitiøs fælleserklæring med statsminister Mette Frederiksen, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter for hele Europa. Til sammen vil de fire lande mindst tidoble kapaciteten af havvind frem mod 2050.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum