Teknologisk Institut

Dansk hamp skal udvikles til bæredygtige tekstiler

Del

Nyt projekt, støttet af Innovationsfonden, skal gøre det muligt for dansk landbrug og tekstilindustri at producere bæredygtige tekstiler fra dansk dyrket hamp.

Dansk landbrug og tekstilindustri skal præsenteres for et færdigudviklet koncept til hvordan man praktisk producerer bæredygtige tekstiler fra hamp, dyrket i Danmark. Målet er at udvikle en metode, som strækker sig fra dyrkning, høst, forarbejdning og ekstraktion af fibre, spinding samt vævning og strikning af metervarer. Projektet er støttet af Innovationsfonden, og formålet er at gøre tekstiler af hamp til et bæredygtigt alternativ til tekstiler fra bomuld.

– Målet er at komme fra marken og frem til færdige tekstiler. Hamp har længe været kendt som en meget bæredygtig plante, som kan dyrkes næsten overalt med meget nøjsomme behov for gødning og vand, og dyrkes uden brug af pesticider, og kan uden problem dyrkes økologisk. Men hidtidige forsøg på at skabe en økonomisk forsvarlig og bæredygtig tekstilproduktion fra hamp er strandet på, at der er mange ukendte faktorer i hele værdikæden, siger projektlederen, seniorspecialist Bodil Engberg Pallesen, Teknologisk Institut.

Erstatte tekstiler fra bomuld og fossil olie
En hampemark på en hektar kan erstatte mellem to og tre hektar dyrket bomuld takket være højere udbytte. Samtidig kræver et kg bomuld mellem 7.000 til 29.000 liter vand og dyrkning af bomuld er ansvarlig for 25 procent af verdens forbrug af pesticider. Hamp vil også i nogen grad kunne erstatte syntetiske tekstiler fremstillet af fossil olie.

Med projektet, Hemp4Tex, forventer forskerne at udvikle et særligt dyrkningskoncept inklusiv ny høstteknologi, som kan skåne hampestænglerne, ny forarbejdningskoncept til ekstraktion af fibre, hvori indgår behandling bl.a. med enzymer for at optimere spinding af fibre til garn og tekstiler. De færdige tekstiler skal i første omgang bruges som møbelstoffer og gardiner men også til nye tøjdesigns.

Stort potentiale
– Den globale produktion af tekstil påvirker miljøet negativt – både i form af et stort forbrug af vand og pesticider og kemikalier. Derfor er der et stort marked for at kunne levere en miljødokumenteret produktionsmetode, som omfatter hele værdikæden, siger Bodil Engberg Pallesen og tilføjer:

– Det økonomiske potentiale til modetøj og boligtekstiler udgør ca. 60 mia. DKK i Danmark på årsbasis (2018[1]) og på Europæisk plan næsten 100 gange mere. En markedsandel på 5% implementeret 4 år efter projektafslutning er et ambitiøst mål, og vil udgøre et stort økonomisk potentiale til gavn for hele værdikæden. Forbrugerne og tekstilbranchen efterlyser bæredygtige alternativer med metervarer i høj kvalitet, og med en transparent produktion, som ikke belaster miljøet. Dette er målet for Hemp4Tex, som vi ønsker at udvikle og dokumentere, siger Bodil Engberg Pallesen.

Fakta

Innovationsfondens investering: 10.194.519 DKK
Samlet budget: 14.915.965 DKK
Varighed: 4 år

Officiel titel: Sustainable Hemp Textiles – Approaching the entire value chain.
Acronym: Hemp4Tex

Om partnere:

Teknologisk Institut, projektledelse: Skal derudover stå for test af dyrkningskoncept, udvikling af ekstraktionskoncept med enzymer og ny skætteteknologi i samarbejde med ANW, gennemførelse af miljø- og økonomisk feasibility-studier.

VIA-University College, Herning: Skal stå for test af fiberkvalitet, udvikling af spindeteknologi, fremstilling af metervarer, såvel vævede som strikkede samt teste de udviklede garners og metervares kvalitet.

Aarhus Universitet, Institut for Ingeniørvidenskab - Green Biorefining Technologies: Skal færdigudvikle forbehandlingsteknologi af hampestængler, således at der efterfølgende kan frilægges spindbare hampefibre af høj tekstilkvalitet.

Advance Nonwoven A/S, Rønde: Skal udvikle ny teknologi til mekanisk frilægning af de forbehandlede hampestængler i pilotskala.

Bio2Products ApS, Bjæverskov: Skal færdigudvikle høst- og dyrkningskoncept, og levere råvarer, der kan forarbejdes til tekstilfibre.

Møllerup Agro, Rønde: Skal teste høst- og dyrkningskonceptet på egne hampemarker og levere råvarer til den videre forarbejdning i værdikæden.

Kvadrat A/S, Ebeltoft: Skal udvikle nye designs af dansk dyrket hampefibre til brug som møbelstoffer og gardiner, og teste kvaliteten af det færdige tekstil.

Rachel Kollerup, Kgs. Lyngby: Skal udvikle nye designs af dansk dyrket hampefibre til brug som bæredygtigt tøj.

Kontakter

Bodil Engberg Pallesen, Projektleder, Teknologisk Institut.
Mobil: 7220 3281; mail: bdp@teknologisk.dk

Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden. mobil: 6190 5045; Mail: jens.bomholt@innofond.dk

Billeder

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum