Dansk Fjernvarme: Sektoren er godt på vej mod klimaneutralitet i 2030

Da Energistyrelsen i dag præsenterede deres Klimastatus- og fremskrivning 2023, viser rapporten, at el- og fjernvarmesektoren i 2030 vil have under 0,1 mio. ton CO2e, svarende til under 1 pct. af de samlede nettoudledninger.
Det er en positiv udvikling, som blandt andet bæres af, at der sker en omfattende elektrificering i sektoren med fokus på fremtidige teknologier og vedvarende energikilder.
- Fjernvarmesektorens ambition er at være klima-neutral i 2030. Og når vi ser på Energistyrelsens klimafremskrivning, så når vi målet. Vi er i fuld sving med at udfase de sidste rester kul og naturgas og vi er i fuld sving med at udfase de mange naturgasfyr og udskifte dem med grøn fjernvarme fortæller Kim Mortensen, der fortsætter:
- Tempoet ude i fjernvarmeselskaberne har været tårnhøjt de seneste år. Men hvis vi skal fastholde tempoet og indfri vores egne og politikernes ambitioner om at udfase naturgasfyr og fange CO2, så kræver det at politikerne også kommer i arbejdstøjet og stiller de nødvendige rammebetingelser til rådighed.
Fjernvarmesektoren var i 2022 baseret på 76 procent vedvarende energi.
Affaldsreduktioner er udokumenteret politiske holdninger
Ifølge fremskrivningen så antager myndighederne, at der sker en reduktion i udslippet fra affaldsenergi på 0,6 mio. tons. Reduktionen tilskrives blandt andet den politiske aftale om grøn affaldssektor og lovforslag om affaldsenergi, der behandles i øjeblikket.
Der er dog intet fagligt belæg for at antage, at liberalisering af affaldsenergien og det fremsatte lovforslag i sig selv reducerer udslippet fra affaldsenergi, mener Dansk Fjernvarme.
- Vi risikerer ikke at komme i mål med vores klimaambitioner, hvis vi stikker os selv blår i øjnene ved at antage reduktioner, som der ikke er fagligt belæg for. Dansk Fjernvarmes vurdering er, at der er potentiale for indfangelse af op til 3 mio. tons CO2, hvis der etableres CO2-fangst på affaldsenergianlæggene frem for vedtage regeringens lovforslag om affaldsforbrændingen, siger Kim Mortensen og slutter:
- Det er helt skævt, at vi begynder at antage usikre fremskrivninger i forbindelse med klimamålene. Det vidner om, at det politiske maskinrum er kommet for tæt på embedsværket. Troværdigheden falder, og det risikerer at føre til, at vi ikke når vores klimamål ved at overvurdere vedtagne politiske tiltag og dermed ikke tage nye initiativer.
Kontakter
Sofie Karoline HøgedalPresserådgiver
Tlf:+45 22 53 27 44skh@danskfjernvarme.dkBilleder

Information om Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets cirka 350 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 78 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Forslag udskyder uafhængighed af russisk gas og grønne ambitioner10.5.2025 13:01:01 CEST | Pressemeddelelse
Usikkerhed om udfasning af gas risikerer at koste kommunerne store millionbeløb og smide flere års arbejde med at konvertere gasboliger til varmepumper og grøn fjernvarme i graven, mener Dansk Fjernvarme.
Ny opdatering: Fjernvarme er markant billigere end hidtil opgjort9.5.2025 09:46:23 CEST | Pressemeddelelse
En opdatering af begrebet “standardhus”, som bruges til at udregne varmeforbrug og varmepris for varmeforbrugere, viser, at fjernvarme er markant billigere for boligejerne end hidtil antaget. En stor sejr for fjernvarmeforbrugerne, lyder det fra Dansk Fjernvarme i en kommentar til opdateringen.
Usikkerhed om gas sår tvivl om klimafremskrivning30.4.2025 13:55:25 CEST | Pressemeddelelse
Massiv opskrivning i forudsigelse af antal husholdninger med naturgasfyr i 2030 skaber usikkerhed om indfrielse af klimamål. Samtidig skaber politisk uro om klimaaftalen yderligere risiko, mener Dansk Fjernvarme.
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet26.3.2025 12:13:46 CET | Pressemeddelelse
16 selskaber har søgt om prækvalifikation til den milliard-store statslige CCS-pulje, og det understreger det klimamæssige potentiale bag CO2-fangst, mener Dansk Fjernvarme.
Fjernvarmen buldrer derudaf: 50.000 nye kunder19.3.2025 09:37:24 CET | Pressemeddelelse
I løbet af 2024 er næsten 50.000 boliger blevet koblet på fjernvarmen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dansk Fjernvarme glæder sig over fremgangen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum