Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme: Grøn skattereform vil løfte de grønne løsninger

Del
Dansk Fjernvarme er positiv overfor den aftale, der er landet om en ny grøn skattereform – men der er behov for, at den negative afgift fastlægges, så der kan komme skub i CO2-fangsten.

Med den grønne skattereform indføres der en CO2-afgift på 750 kr. pr. ton CO2 for virksomheder, som ikke er omfattet af kvotesystemet, og 1.125 kr. for kvote-virksomheder. Ligesom regeringen tidligere havde lagt op til, vil CO2-afgiften på rumvarme ligge på 1.500 kr. for de kvoteomfattede virksomheder.

- Hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling, skal det være dyrere at forurene, dyrere at udlede CO2, og vilkårene skal være ensartede for alle aktører. Det får vi nu og derfor er der grund til begejstring over, at vi får sat endnu mere tempo på vejen mod et grønt Danmark, udtaler direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme mener, det er ærgerligt, at regeringen ikke lægger op til, at CO2-afgiften på rumvarme afpasses, så der tages højde for, at nogle selskaber betaler for CO2-kvoter, mens andre ikke skal. Det medfører for nogle selskaber en dobbeltbeskatning, der skaber ulige vilkår i forhold til CO2-fangst.

Mere CO2-fangst
CO2-fangst og lagring af biogen CO2 (CCS) skal ifølge aftalen samlet set støttes med cirka 1,1 mia. kr. årligt, og der afsættes yderligere godt 3 mia. kroner gennem den grønnefond til støtte fangst og lagring af CO2 (CCS) i perioden frem mod 2030. Det glæder Dansk Fjernvarme. Aftalen efterlader dog stadig uklarheder om niveauet af støtte til fangst og lagring af biogent CO2.

- Det er afgørende for udbredelsen af CO2-fangst i de kommende år, at der skabes klarhed over investeringsbetingelserne for CCS-aktørerne med hvornår, hvilken og til hvem støtten gives. Det er nødvendigt, hvis vi skal bære de grønne ambitioner ud i virkeligheden og skabe et nyt grønt eventyr for CO2-fangst, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Desuden mener Dansk Fjernvarme, at aktører, der laver negative emissioner, bør tildeles CO2-kvoter, således at der skabes symmetri med fangst og lagring af den fossile CO2. Aktørerne skal have ens tilskyndelse via den grønne skattereform og kvotesystemet.

Stadig detaljer, der skal falde på plads
Aftalen om en ny grøn skattereform er et vigtigt skridt på klimavejen sammen med den tidligere præsenteret grønne fond, der yderligere reserverer 53,5 mia. kroner i 2024-2040 til den grønne omstilling. Men særligt på affaldsenergiområdet kan en grøn skattereform risikere at gå ud over varmeforbrugerne.

– Den samlede afgiftspåvirkning på rumvarme baseret på affaldsvarme afhænger af, hvordan den delvise omlægning af energiafgifter nærmere fastlægges, samt hvordan de biogene affaldsfraktioner udvikler sig i de kommende år. Det er afgørende, at man fra skattemyndighedernes side får regnet på konsekvenserne, inden detaljerne i et nyt afgiftssystem endeligt lægges fast, udtaler Kim Mortensen.

Kontakter

Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk

Billeder

Information om Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme
Merkurvej 7
6000 Kolding

76 30 80 00http://danskfjernvarme.dk

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 75 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye