MSC – Marine Stewardship Council

Dansk fiskeri bidrager til FNs verdensmål 14 livet i havet

Del
Dansk fiskeri er med i et initiativ som samler virksomheder, der er forpligtet til at sikre bæredygtighed i fisk og skaldyrsektoren indenfor tidsrammen for FN's bæredygtige udviklingsmål.

Bali, 30 oktober 2018 – Our Ocean konferencen finder sted lige nu på Bali. På et tidspunkt, hvor verdens oceaner i stigende grad er under pres fra overfiskeri, uholdbare fiskeripraksiser, forurening, klimaforandringer og forsuring, har flere organisationer valgt at støtte op om 2020-ledere for et Levende Ocean, et initiativ fra Marine Stewardship Council (MSC) der blev lanceret ved Our Ocean konference i Malta sidste år. Initiativet har samlet mere end 30 virksomheder fra 15 lande. Virksomhederne og organisationerne arbejder alle målrettet på at øge udbud,handel og tilgængelighed af certificeret, sporbar og bæredygtig fisk og skaldyr.

15 af disse virksomheder og organisationer kan nu rapportere om fremskridt hen imod 2020-målet og omfatter: Aeon Group (Japan), Albert Heijn (Holland og Belgien), ALDI Group (Tyskland), Carrefour (Frankrig), Coles (Australien), Colruyt Group (Belgien), COOP (Japan), Danmarks Fiskeri og Producent Organisation (Danmark), FishTales (Nederlandene), Jumbo (Nederlandene), Parlevliet & Van der Plas (Benelux), PNA (Vestlige Centrale Stillehav), Sainsbury (UK), Thai Union (International), WADPIRD & WAFIC (Australien). Derudover blev der indgivet nye forpligtelser fra Woolworths (Australien), Lidl International (Tyskland), Metro International (Tyskland) og Bolton Food (Italien).

Virksomheder og organisationer er gennem deres engagement i ”2020 ledere for et Levende Ocean”med til at opretholde sunde og bæredygtige have. Forpligtelserne spænder fra at støtte fiskeriforbedringsprogrammer, der fører til tredjeparts certificering, gennemførelse af effektive forvaltningsstrategier og sunde fiskebestande, til klart fastsatte indkøbspolitikker, der kun kræver bæredygtigt fisket og sporbar fisk og skaldyr indenfor fersk, frost og konservesprodukter samt til at opbygge forbrugernes bevidsthed og forståelse for et bæredygtigt hav

Danmarks Fiskeri og Producent Organisation og Danmarks Pelagiske Producent Organisation kan allerede nu rapportere om fremskridt hen imod 2020 målet: "Alt i alt fisker ca. 750 fartøjer omkring 1 mio. MT om året, hvilket gør Danmark til en af ​​de største fisk og skaldyr produktionslande i Europa og en top 10 eksportør af fisk og skaldyr globalt. Den danske ambition om bæredygtigt fiskeri og MSC-certificering er ikke nyt, og dets oprindelige forpligtelse i 2010 har været med til at føre den europæiske og globale fisk og skaldyrsindustri ind på en mere bæredygtig basis.”

”Dansk fiskeri har senest opnået MSC-certificering for hesterejefiskeriet i Nordsøen. Dette var kun muligt på grund af trilateralt samarbejde med tyske og hollandske producentorganisationer og ved at fiskerne gennemførte en fiskeriforvaltningsplan for eget initiativ. Dansk fiskeris indsats for at opnå MSC-certificering for alle sine fiskerier viser fiskeriets engagement i en bæredygtig fremtid for havene og oceanerne, der omgiver os." Udtaler DFPO.

Rupert Howes,administrerende direktør for Marine Stewardship Council, sagde: "Disse forpligtelser, politikker og ambitioner fra forskellige organisationer genopfinder økonomier ved at ændre vores produktions- og forbrugsmønstre og indarbejde de miljømæssige virkninger af vores handlinger i selve kernen af hvordan virksomhederne forvaltes.

"Internationale platforme som Our Ocean konferencen inspirerer til bekræftende handlinger, forener fælles værdier og løfter og minder os om fælles bestræbelser og individuel ansvarlighed for at beskytte vores naturressourcer og opfylde FN's bæredygtige udviklingsmål.

"Vi glæder os over disse organisationer og samarbejder der omfatter statslige myndigheder, fiskerier, detailhandlen, forarbejdningssektoren og foodservicesektoren i 15 lande i Europa, Nordamerika og Asien-Stillehavet, alle er kommet frem med konkrete, ambitiøse mål for at genoprette bæredygtige oceaner, "sagde Howes yderligere.

MSCs ”2020-ledere for et Levende Ocean” partnere vil bidrage tilMSCs overordnede mål om at engagere 20% af den globale marine fangst i MSC bæredygtigt fiskeriprogram inden 2020. For at opnå dette vil MSC øge sit fokus på økosystemer, der i øjeblikket er underrepræsenteret i MSC-programmet, men hvor fangsterne og truslen mod biodiversitet er høje og vil levere nye værktøjer til at forbedre at gøre det muligt for fiskeriet i udviklingslande at komme videre mod MSC-certificering.

I samarbejde med vores partnere arbejder MSC på at skabe langvarige forbedringer for at sikre sunde oceaner og skaldyrsforsyninger til fremtiden.

SLUT -

For Redaktøren

”2020 ledere for et Levende Ocean” Alliancens grundsten bygger på mere end 300 fiskeriaktiviteter og 3.000 forsyningskædevirksomheder, herunder 80 store detailhandlere, der har forpligtet sig til at producere og sælge fisk og skaldyr certificeret til MSC fiskeri og sporbarhedsstandard. Dags dato er 420 fiskerier engageret i MSCs program fordelt på 36 lande som samlet står for 14% af den globale fangst af vilde fisk og skaldyr. MSC’s Global Impacts Report indikerer at 94% af fiskerierne der indgår i MSC programmet foretaget minimum en forbedring, samlet har det resulteteret i mere end 1,200 forbedringer gennem de sidste 16 år.  

Fremskridtdetaljene for 2018 og nye forpligtelser kan man læse mere om her: partner update for 2020 leaders for living ocean

Om Our Ocean: https://ourocean2018.org/

 

Om Verdensmål 14

FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling består af 17 konkrete mål og 169 delmål for at afslutte fattigdom, beskytte planeten og sikre vækst for alle. Læs mere om verdensmålene her: https://www.verdensmaalene.dk/

FNs verdensmål 14: Livet i havet skal bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer.

Læs mere om MSC og verdensmål 14 her:

https://www.msc.org/about-the-msc/the-mscs-sustainability-goals

Nøgleord

Kontakter

For mere information kontakt:


Majken Møller
Kommunikations- og marketingchef, Danmark
majken.moller@msc.org
+45 53 55 50 08

Billeder

Links

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Om MSC

Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden.

Vores vision er, at verdenshavene myldrer med liv, og fiskebestandene bevares for denne og fremtidige generationer. Vores miljømærke og certificeringsprogram anerkender og belønner bæredygtige fiskeripraksisser og hjælper til at skabe et mere bæredygtigt marked for fisk og skaldyr.MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.

For at blive solgt med MSC’s blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

Standarden er udviklet i sammen med eksperter, herunder forskere, videnskabsfolk, fiskerne og miljøorganisationer. Standarden opdateres løbende for at sikre, at den fortsat afspejler den internationalt bedste praksis inden for havforvaltning.

Certificering kræver bl.a. at fiskeriet kan sikre:

  • At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
  • At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
  • At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.

Udover fiskeristandarden har MSC også etableret en sporbarhedsstandard. En sporbar forsyningskæde forsikrer forbrugerne om, at kun fisk og skaldyr fra et MSC-certificeret fiskeri kan sælges med MSC-mærket den blå fisk.

MSCs mærket den blå fisk betyder at fiske og skaldyr:

  • stammer fra et vildfangende fiskeri der er blevet certificeret af en uafhængig part imod MSCs forskningsbaserede standard for miljømæssigt bæredygtigt fiskeri.
  • er fuldt sporbart til en bæredygtig kilde.

Mere end 300 fiskerier i over 35 lande er certificeret imod MSCs Standard. Disse fiskerier har en sammenlagt årlig produktion på næsten ti millioner tons, svarende til knap 12% af den årlige, globale fangst.

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse

Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye