Energinet

Dansk elproduktion slog i 2019 ny grøn rekord – laveste CO2-udledning nogensinde

Del

En danskproduceret kilowatt-time udledte i 2019 135 gram CO2. Tallet har aldrig været lavere, og det er ca. en syvende del af, hvad der blev udledt 1990 – da var tallet over 1000 gram pr kWh.

De danske elproducenter slog i 2019 grøn rekord. En gennemsnitlig produceret kilowatt-time udledte 135 gr. CO2, og det er det laveste niveau nogensinde. Året før, i 2018, var tallet 194 gr. pr kWh.
 
- Ser man historisk, er det et virkeligt, virkeligt lavt tal, og det viser den imponerende grønne rejse, som det danske elsystem har været på. I 1990 udledte en produceret kilowatt-time over 1000 gram C02 - cirka syv gange så meget, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.
 
 
Grafen viser CO2-udledning fra dansk elproduktion fra 1990 og frem.
 
Tallene er opgjort i Energinets årlige ”Miljørapport over dansk elproduktion og kraftvarmeproduktion” og er bl.a. baseret på Energistyrelsens Energiproducenttælling.
 
Rekord lavt kulforbrug
Der er især to årsager til, at elproduktionen endnu en gang slår ny grøn rekord:

For det første er der blevet produceret mere grøn strøm, bl.a. fordi havmølleparken Horns Rev 3 blev sat i drift i 2019.
 
For det andet er der brugt meget mindre kul til elproduktion, bl.a. fordi priserne på CO2-kvoter – og dermed prisen for at udlede CO2 – er steget. Faktisk faldt kulforbruget med 46 procent eller hele 28 PJ til 33,5 PJ. Også det er rekordlavt.
 
Op i højere enhed
- Det er værd at bemærke, at samtidig med at fossile brændsler bliver udfaset, så opretholder Danmark sin årsnettoproduktion af el. Det grønne erstatter så at sige det sorte. Det underbygger, at grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og en elpris der er til at betale godt kan gå hånd i hånd. At få de tre ting til at gå op i en højere enhed er det, vi i Danmark har været gode til gennem tiden, siger Hanne Storm Edlefsen.

Minus eksport og plus import
Tallene i Miljørapporten dækker danskproduceret el. Medregner man import og modregner eksport af strøm til nabolande, så udleder 1 kWh i en dansk stikkontakt 145 gram C02. Det tal er også rekord lavt og lavere, end Energinets foreløbige 2019-miljødeklaration for 1 kWh, som blev offentliggjort i januar, indikerede. Da viste tallet 150 gr CO2 per kWh, der kommer ud af stikkontakterne. Det har efterfølgende vist sig, at flere virksomheder mv. har udfaset fossile brændsler til fordel for fx biobrændsler. Læs mere i den endelige ”Miljødeklaration af 1 kWh el, 2019”.
 
 
Lagkagediagram viser, hvor strømmen i de danske stikkontakter kommer fra, når eksport til nabolande er trukket fra og import lagt til.

Du kan dykke ned i tallene i Miljørapporten her. Ud over rekordlavt kulforbrug, kan du også læse om rekordhøjt forbrug af biobrændsler og affald til elproduktion.

Kontakter

Områdeleder Hanne Storm Edlefsen, mobil 23 33 85 50, hse@energinet.dk
Pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, mobil 23 33 85 75, jnr@energinet.dk

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Danskerne havde i 2019 strøm i stikkontakterne i 99,996 procent af tiden15.9.2020 12:17:04 CESTPressemeddelelse

Danskerne havde både høj elforsyningssikkerhed og en historisk høj andel grøn strøm i kontakten i 2019. I gennemsnit var vi uden strøm i 20 minutter, mens vi nåede op 50 procent vind og sol i elproduktionen. Omstillingen til grøn energi giver en række nye opgaver, der skal løses, for at vi kan opretholde en forsyningssikkerhed i den internationale top. Energinet sender nu den årlige redegørelse for forsyningssikkerhed i høring.

Ny analyse: Vejene til fremtidens Power-to-X skal findes nu14.5.2020 15:35:07 CESTPressemeddelelse

Strøm fra vind og sol kan blive til klimavenligt brændstof til fly, skibe, lastbiler og industri og dermed næste store skridt i den grønne omstilling. Teknologien, der populært hedder Power-to-X, kan blive et nyt grønt eventyr for Danmark, og det er vigtigt allerede nu at indtænke betydningen af Power-to-X for energisystemet og den overordnede infrastrukturudvikling. Det viser ny analyse fra Energinet og Dansk Energi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum