Dansk detailhandel var ikke rustet til en pandemi
Den danske detailhandel har ikke haft de bedste forudsætninger for at klare skærene i den nuværende globale coronakrise. Det viser Deloittes seneste årlige analyse af modebranchen, Modeanalysen 2020.
I regnskaberne fra 2019 fremgår det, at det gennemsnitlige primære resultat pr. ansat er faldet fra godt 49.000 kr. i 2018 til knap 33.000 kr. i 2019. Samtidigt lander branchens overskudsgrad på blot 0,9 procent. Tallene fortæller historien om en branche med beskedne midler på kistebunden og derved ringe muligheder for at ty til egenkapitalen, når krisen kradser, vurderer Morten Gade Steinmetz, der er brancheleder for mode- og tekstilindustrien i Deloitte.
”Detailhandlen har det hårdt, og vi må forvente at se flere dreje nøglen om i løbet af de næste par måneder, når momsen, skatterne og regningerne skal betales samtidigt med, at hjælpepakkerne udfases,” siger Morten Gade Steinmetz.
Eksporten skal genopbygges
Tænketanken Kraka har i samarbejde med Deloitte beregnet de forventede effekter af COVID-19 på tværs af brancher. Analysen viser, at modebranchen har været hårdt ramt under coronakrisen. For eksempel skønnes detailhandlen samlet set på en måned at have haft fald i omsætningen på 40 procent, tekstil- og læderindustrien med cirka 25 procent.
”Beregningerne matcher ret præcist den virkelighed, branchen oplever. Mange modehuse vil komme ud af 2020 med et resultat på nul og opleve, at de er slået seks år tilbage i forhold til den vækst, de har haft på de udenlandske markeder. De skal nu til at genopbygge eksporten,” siger Morten Gade Steinmetz.
Øget fart på digitaliseringen
Coronakrisen giver imidlertid også muligheder. Modige virksomheder, der investerer ambitiøst i online salgskanaler, kan komme ud af coronakrisen som de store vindere. Tal fra Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) viser, at 45 procent af medlemsvirksomhederne, der udelukkende sælger varer på nettet, oplever en vækst, som er 10 procent højere end forventet før virusudbruddet.
”Modevirksomheder, der formår at omstille sig til den nye forbrugeradfærd ved at optimere sine online platforme, kan vinde markedsdele, og komme ud på den anden side af COVID-19 som de store vindere. Samtidigt giver nye digitale værktøjer muligheder for at interagere med langt flere kunder og leverandører på en billigere og bedre måde,” siger Morten Gade Steinmetz.
Også på bæredygtighedsagendaen, kan coronaen fremme en positiv udvikling:
”Jeg oplever, at kollektionerne bliver slanket, så den kan hænge på 50 bøjler i stedet for 80, og at priserne stiger. Færre stykker tøj til en højere pris kan give samme nettofortjeneste, og det er mere bæredygtigt for klodens ressourcer,” siger Morten Gade Steinmetz.
Nøgleord
Kontakter
Morten Steinmetz, partner i Deloitte og ekspert i mode- og luksusbranchen, tlf. 23 61 98 04, msteinmetz@deloitte.dk
Johannes Hau Nørgaard, presseansvarlig, tlf. 60 86 34 44, jonoergaard@deloitte.dk
Billeder
Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Dansk Draghi/Letta-rapport: Sådan sikrer Danmark sin konkurrenceevne10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den oversete forsknings- og innovationskapacitet skal bringes i spil til at styrke Danmarks fremtidige konkurrenceevne, sikkerhed og velstand. En ny innovationstrepart er blandt de 10 handlingsorienterede anbefalinger, som i dag præsenteres på Christiansborg.
Karriereudvikling topper generation Z’s ønskeliste på jobbet23.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De 20-30-årige danskere overrasker ved at være mindre interesserede i work/life-balance og mere ivrige efter karriereudvikling og ledelse end resten af verdens unge arbejdstagere. Samtidig er leveomkostninger og klima markante bekymringer, viser ny Deloitte-rapport.
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum