Dansk atomkraft til debat og jagt efter ukendte bornholmske bakterier på Folkemødet
Hvordan skal vi løse nogle af samfundets største problemer? Det er omdrejningspunktet i det traditionelt velbesøgte Techteltet på Folkemødet, der løber af stablen den 15.-17. juni. Her er højaktuelle, teknologiske emner på plakaten som energi og energilagring, fødevarer, forsvarsteknologi, forurening, klima og kunstig intelligens.
Bag Techtteltet står fagforeningen IDA, Engineer the Future og universiteterne DTU, SDU, AAU og AU, der byder indenfor til et tætpakket program i Techteltet og på rullestensstranden.
”Endnu en gang sætter vi teknologien i centrum og viser, at den har potentiale til både at skabe en grønnere og sundere fremtid, men også rummer faldgruber og masser af etiske dilemmaer, hvis ikke vi som mennesker tager styring over eksempelvis kunstig intelligens. Vi glæder os til at skarptskårne debatter, hvor der også bliver plads til de nuancer, der måske er vigtigere end nogensinde før at få belyst,” siger Laura Klitgaard, formand for IDA.
Atomkraft, grøn energi og forsvarsteknologi
I Techteltet skal vi bl.a. debattere atomkraft. For selvom Folketinget i 1985 besluttede, at der ikke skulle være atomkraft i Danmark, har debatten været rødglødende de seneste år. Kan atomkraft blive et nyt, stort dansk eksporteventyr? Og er der en fremtid for atomkraft i det danske energinet? Vi åbner debatten, og der bliver også mulighed for at stille spørgsmål.
Vi debatterer også energiøer, havvind og miljø. For hvad betyder energiøer egentlig for miljøet, hvilke konsekvenser har de for energisystemet, og skal klima og miljø altid gå hånd i hånd, eller bliver vi nødt til at prioritere det ene højere end det andet?
Et andet stort debatemne er sikkerheds- og forsvarsteknologi. Knap halvandet år med krig og kriser har vist os betydningen af et forsvar, men moderne krig er mere end skyttegrave og missiler. Sabotage, cyberangreb, misinformation udgør i dag en lige så stor trussel mod vores vestlige demokratier som konventionelle angrebsmetoder – og hvor meget skal vi satse på denne form for teknologiudvikling i Danmark?
Skattejagt, rumteknologi og madshow
Som altid vil er der også plads til andet end debatter og holdninger i Techtelteltet. Vi har et helt eksperimentarium med på rullestensstranden, hvor vi bl.a. inviterer skoleelever med på skattejagt efter ny antibiotika. Guidet af dygtige ingeniørstuderende skal skoleelever forsøge at finde hidtil ukendte bakterier i den bornholmske muld. Bakterier, der måske kan producere fremtidens antibiotika.
Vi giver også mulighed for at prøve kræfter med escape rooms, og man kan udforske havbunden med fjernstyrede undervandsrobotter. Man kan endda få målt sine hjernebølger i realtid med EEG-udstyr og se mere til den teknologi, vi sender ud i rummet sammen med Andreas Mogensen for at hjælpe astronauter til at sove bedre.
På rullestensstranden åbner vi også op for de lidt anderledes, uformelle debatter. Bl.a. inviterer Nikolaj Kirk politikere på scenen for at teste og smage på fremtidens madvarer, diskutere indgroede madvaner (og hvordan man bryder dem), fødevareinnovation og nye teknologiers rolle i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion til en voksende, global befolkning.
Og så er børn og andre med lyst til farver og eksplosioner som altid velkomne i teltet til de traditionsrige, humørfyldte scienceshows.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Bruun
Journalist
Aarhus Universitet
Mail: bruun@au.dk
Tlf.: 42404140
Sune Holst
Journalist
Syddansk Universitet
Mail: suneholst@tek.sdu.dk
Tlf.: 65508234
Christina Tækker
Journalist
Danmarks Tekniske Universitet
Mail: chrit@adm.dtu.dk
Tlf.: 24898388
David André Højlund Graff
Strategisk rådgiver
Aalborg Universitet
Mail: dahg@adm.aau.dk
Tlf.: 61967284
Anne-Cathrine Jensen
Marketing & Kommunikation
Ingeniørforeningen, IDA
Mail: anj@ida.dk
Tlf.: 33184848
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Techtteltet på Folkemødet er et samarbejde mellem ingeniørforeningen, IDA, Engineer the Future og universiteterne DTU, SDU, AAU og AU.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny forskning: Med CO2-ædende bakterier kan vi rense skorstensrøg og genbruge kulstoffet i nye produkter19.12.2024 09:59:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet viser, hvordan vi kan gøre det langt billigere at indfange og samtidig omdanne CO2 fra vores industrier til brugbare produkter. Den nye forskning er netop publiceret i Nature Communications.
NOVANA 2023 giver status på Danmarks natur9.12.2024 13:22:31 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA) for 2023 er nu tilgængelige.
Vågehvaler har langt bedre hørelse, end vi troede27.11.2024 08:08:52 CET | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har forskere målt vågehvalens hørelse. Hvalen kan, overraskende, høre meget højfrekvente lyde. Vi skal derfor tage mere hensyn, når eksempelvis vi undersøger havbunden med sonar, lyder det fra dansk forsker bag resultatet.
Dansk opfindelse vinder stor international pris26.11.2024 13:58:50 CET | Pressemeddelelse
Forskere på Aarhus Universitet vinder pris ved en af verdens største videnskabskonkurrencer. Sammen har de opfundet et apparat til at måle biodiversiteten i toppen af trækronerne i regnskoven.
Myrer bekæmper aktivt plantesygdomme i projekt ’AntFarm’24.11.2024 18:15:52 CET | Pressemeddelelse
Myrer udskiller både antibiotiske stoffer og har et tæt samliv med bakterier, der kan bekæmpe flere forskellige sygdomme, viser en ny videnskabelig afhandling fra Aarhus Universitet. Nu tester forskerne bag undersøgelsen, om de kan opformere skovmyrer til økologisk bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr i fx æbleplantager.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum