BØRNEfonden

Dansk app skal redde liv i afrikanske flygtningelejre

Del

En app udviklet i Danmark skal være med til at nedbringe antallet af sydsudanesiske mødre og spædbørn, der dør under og efter fødslen i flygtningelejre i Etiopien. De to danske NGO’er, BØRNEfonden og Maternity Foundation, har netop modtaget 4,2 millioner kroner til den vigtige, humanitære indsats.

Alt for mange mødre og spædbørn dør i flygtningelejre i Etiopien. De to NGO’er BØRNEfonden og Maternity Foundation sætter nu i samarbejde ind overfor problemet – i første omgang i Gambella-regionen i det vestlige Etiopien. De to organisationer har modtaget 4,2 millioner kroner til projektet fra The Danish Emergency Relief Fund finansieret af Udenrigsministeriet.
”De mange dødsfald blandt mødre og spædbørn i flygtningelejrene er meningsløse, og mange af disse dødsfald kan forebygges – blandt andet med den danske ”The Safe Delivery App,” siger Bolette Christensen, CEO i BØRNEfonden.

Gennem klinisk træning og undervisning på mobiltelefonen skal de 50 lokale jordemødre, der arbejder i Gambella-regionens syv flygtningelejre, lære at håndtere komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. App’en styrker sundhedssystemet, da den gør undervisningen bedre og mere interaktiv – samtidig kan jordemødrene efter endt træning få adgang til app’ens livreddende guidelines og instruktionsvideoer på deres klinikker. Undervisningen sker i tæt samarbejde med FN’s Flygtningehøjkommissariat og de etiopiske myndigheder, som sammen koordinerer indsatserne i lejrene.

Undervisning på mobilen
”Undervisningen sker gennem instruktionsvideoer og step by step instruktioner, der blandt andet beskriver, hvordan man undgår, at en kvinde forbløder, og hvordan man genopliver en nyfødt. Forsøg har vist, at app’en har stor effekt,” fortæller CEO i Maternity Foundation, Anna Frellsen.

Siden 2011 har Maternity Foundation, Københavns Universitet og Syddansk Universitet udviklet og arbejdet på app’en, der i dag er downloadet i lande som Kenya, Guinea og Benin. Den er også i brug flere steder i Etiopien, men det er første gang, at den bliver introduceret i en flygtningelejr.
”Den erfaring, vi har med app’en i andre udviklingslande, er en stor fordel, når vi nu i samarbejde med BØRNEfonden og andre partnere lancerer den i en humanitær kontekst,” siger Anna Frellsen og fortæller, at projektet vil nå ud til de ca. 6.000 kvinder, der i gennemsnit føder i flygtningelejrene hvert år.

Bedre hygiejne fører til færre sygdomme
I takt med at konflikten i Sydsudan er eskaleret, er antallet af flygtninge, der har fundet vej over grænsen til Etiopien, steget drastisk til 320.000, og det har skabt massive udfordringer i flygtningelejrene – også hvad angår sundhed og hygiejne. Bevillingen på 4,2 millioner kroner til de to NGO’er skal derfor også gå til en indsats, der skal forbedre adgangen til latriner og dermed nedbringe sygdomstilfældene i flygtningelejrene.

Planen er at etablere omkring 500 latriner, så flygtningene ikke behøver at besørge i det fri og dermed spreder bakterier og sygdomme. Og så skal 130 flygtninge undervises i hygiejne og sanitet, så de kan udbrede den viden i flygtningelejrene.
”Uden adgang til latriner er børn og familier nødsaget til at besørge i det fri, og dermed omdannes lejrene til åbne toiletter og bakteriebomber, og sygdomme spreder sig. Etableringen af latriner og oplysning om hygiejne generelt er derfor utrolig vigtigt for at forbedre den almene folkesundhed,” fortæller BØRNEfondens CEO, Bolette Christensen.

Projektet i flygtningelejrene i Etiopien er netop gået i gang og fortsætter frem til april 2018. Flere kommentarer:
CEO i BØRNEfonden, Bolette Christensen, og CEO i Maternity Foundation, Anna Frellsen, kan kontaktes gennem kommunikationskonsulent Gitte Meyer Madsen på tlf. 29 42 15 14.


BØRNEfonden har i 45 år arbejdet i nogle af verdens fattigste lande og er i dag en af Danmarks største privatfinansierede udviklingsorganisationer. I samarbejde med lokalsamfund, organisationer og myndigheder arbejder BØRNEfonden i 15-20 år i hvert lokalområde for at sikre en bæredygtig fremtid for børn, unge og familier.

Information om BØRNEfonden

BØRNEfonden
BØRNEfonden
Otto Mønsteds Gade 5
1571 København V

70 22 12 11http://bornefonden.dk/

Følg pressemeddelelser fra BØRNEfonden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra BØRNEfonden