Danmarks klima-mål: Center Denmark med i stor aftale om at kortlægge kommuners CO2-regnskaber
For bedre at kunne arbejde på tværs med klimastrategier og -planer, har kommuner og regioner behov for, at der eksisterer et fælles, nationalt værktøj, der ud fra de samme metoder kan generere energi- og drivhusgasregnskaber.
Det værktøj eksisterer allerede i dag under navnet Energi- og CO2-regnskabet. Det er ejet af Energistyrelsen, og primært finansieret af kommunerne med bidrag fra Realdania. Men det opfylder ikke alle de ønsker, som kommunerne har til det:
”Energi- og CO2-regnskabet har udviklet sig utrolig meget over de seneste par år, hvilket væksten i medlemmer også vidner om. Nu er tiden kommet til at tage regnskabet lidt videre. Med dette projekt afdækker RealDania sammen med regionerne og KL hvilke forbedringer, der skal til, for at tiltrække resten af landets kommuner til platformen,” lyder det fra Pelle Lind Bournonville, der er projektchef i Realdania.
Udfordringen er, at det ikke er alle kommuner, der anvender Energi- og CO2-regnskabet. I dag er der 60 kommuner med i ordningen, mens resten af forskellige årsager bruger andre metoder til at opgøre deres klimaregnskab.
Det skal der kigges nærmere på nu.
Det nationale samlingspunkt for digitalisering og grøn omstilling, Center Denmark, har fået til opgave at oprette et sekretariat, der har til formål at indsamle og analysere information om opgørelsespraksisser i de kommuner, der ikke er med i ordningen i dag.
”Vi skal finde ud af, hvorfor de resterende kommuner ikke er med i dag, og hvad vi kan gøre, så vi kan samle indsatsen et fælles sted. Hvis kommunerne og regionerne anvender samme metode i kommunerne, bliver det lettere at sammenligne og finde inspiration til gavn for os alle,” fortæller senior projektleder og ansvarlig for sekretariatet, Søren Bernt Lindegaard.
Energistyrelsens energi- og CO2-regnskaber udspringer af Energiaftalen i 2012, og er en videreudvikling af den kommunale CO2-beregner, der blev oprettet i 2008.
Med et større fokus på grøn omstilling og flere initiativer, der skal inkluderes i puljen, er der behov for at opruste yderligere, lyder det fra en af initiativtagerne til samarbejdet, Region Syddanmark, på vegne af regionerne:
”Der er et stort engagement på klimaområdet i både i regioner og kommuner – ikke mindst i projektet DK2020, og det skal vi bruge til at få kigget på, hvordan vi opgør belastningerne med klimagasser. Kommunerne har brug for adgang til valide data for at kunne prioritere, hvilke klimaindsatser de skal sætte i gang. Derfor ønsker regionerne at bidrage til udviklingen af det nationale værktøj, der opgør belastningerne med klimagasser. Håbet er, at alle landets kommuner vil tage Klimagasregnskaberne til sig”, siger Jørgen Bjelskou, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.
Det midlertidige sekretariat etableres ovenpå Center Denmarks eksisterende dataplatform, som bringer produktions- og forbrugsdata fra el, vand, varme og gas i anvendelse så tæt på realtid som muligt. Det er tanken, at centrets eksisterende ekspertise med databehandling kan styrke regnskabets datagrundlag.
Hos kommunernes brancheorganisation, KL, er der begejstring over samarbejdet:
”Vores håb er, at Center Denmark får lavet en grundig afdækning af de kommunale behov og ønsker til et fælles regnskab, og også får lyttet opmærksomt til de kommuner, der i dag bruger andre CO2-regnskaber. Det skal målrette den nødvendige videreudvikling af Energi- og CO2-regnskabet på vejen mod målet om, at det bliver det foretrukne og fælles måleværktøj for kommunernes klimaindsats,” siger Laila Kildesgaard, der er direktør i KL.
Næste skridt i projektet er at sende udviklingsplan for værktøjet i høring med henblik på at komme med kvalificerede anbefalinger til videreudvikling af Energi- og CO2-regnskabet på baggrund af kortlægningen i samarbejde med de kommuner, der i dag bruger andre metoder til CO2-regnskab.
Nøgleord
Kontakter
Søren Bernt Lindegaard, senior projektleder i Center Danmark: tlf. 42 59 50 20
Pelle Bournonville, projektchef fra Realdania: tlf 29 69 52 06
Maja Clemmensen, Kommunernes Landsforening 33 70 38 46
Jørgen Bjelskou, Koncerndirektør i Region Syddanmark. Tlf: 30 36 79 10
Billeder
Information om EWII A/S
Om Center Denmark
Center Denmark blev grundlagt i 2018 og er et non-profit, uafhængigt og selvejende selskab, der leverer digital infrastruktur til frisættelse af data, som understøtter aktører i energisektoren i den grønne omstilling. Center Denmark er et samlingspunkt for grøn forskning i samarbejde med en række partnere fra både erhvervsliv, forsyningsselskaber, forskningsinstitutter, kommuner og offentlige organisationer. Bag Center Denmark står EWII, DTU, Thorsen Invest, HOFOR, Aalborg Forsyning, Energinet, DTU, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.
Om Realdania
Realdania er en filantropisk forening med omkring 170.000 medlemmer. Foreningen arbejder for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø – forstået som de fysiske rammer for vores hverdag. Det er f.eks. byudvikling, byggeri og bevaring af vigtige kulturmiljøer. Bæredygtighed er en rød tråd i en stor del af Realdanias arbejde. Realdania har siden år 2000 støttet omkring 4.300 projekter med mere end 20 mia. kr. Alle, der ejer fast ejendom, kan gratis blive medlem.
www.realdania.dk
Følg pressemeddelelser fra EWII A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EWII A/S
EWII Koncernen tjekker ind på det tyske marked og vinder stor kontrakt20.11.2024 10:18:38 CET | Pressemeddelelse
Den danske energikoncern EWII bevæger sig ind på det tyske marked med en avanceret softwareløsning. En stor kontrakt med energi- og vandselskabet Stadtwerke Bonn er bare en af flere aktiviteter, som EWII Koncernen nu har i Tyskland.
EWII indleder jagten på 31 procent af Danmarks CO2-udledninger15.11.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det skal være slut med afbrænding af biomasse fra træ, hvis det står til energikoncernen EWII. Koncernen har truffet en principiel beslutning om at afvikle alle energileverancer, koncernen modtager fra afbrænding af træ. “Det er på tide, vi handler på et af Danmarks allerstørste CO2-problemer, og gør op med statistiske fiflerier”, siger administrerende direktør for EWII Lars Bonderup Bjørn.
EWII køber unik bygning i Kolding10.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energikoncernen EWII vokser og har brug for mere plads. Derfor køber koncernen den spændende bygning, der i dag huser Innovationsfabrikken, af IBC. Fremover vil koncernen fordele en stor del af de mere end 750 medarbejdere på to lokationer i Kolding.
EWII og Norlys i historisk fiberhandel: 135.000 adresser får ny fiberleverandør10.6.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energi- og drikkevandskoncernen EWII sælger sit fibernet til energi- og telekoncernen Norlys, som overtager dækningen af de omkring 135.000 adresser. EWII afslutter dermed et stort kapitel i koncernens historie og stiller skarpt på udviklingen af ny infrastruktur, mens købet bidrager til at indfri Norlys’ strategi om at understøtte udviklingen af fibernettet.
DEAS partner op med EWII om internet til lejere17.5.2024 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
DEAS og EWII har indgået en flerårig partnerskabsaftale om levering af internet til de mange lejemål ejendomsforvalteren administrerer. Internet skal fremover være en selvfølgelig del af lejeboligen og være klar fra dag ét, når nye flytter ind.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum