Danmarks Grønne Investeringsfond runder 1 milliard i udlån til grøn omstilling
Udlån til 42 virksomheder for mere end én mia. kr. er det blevet til, siden Danmarks Grønne investeringsfond så dagens lys i 2015, og efterspørgslen på fondens finansiering er stigende. Fonden blev etableret for at finansiere virksomheder og projekter, der fremmer den grønne omstilling af samfundet og samtidig er god kommerciel forretning.
”Danmarks Grønne Investeringsfond kan forhåbentligt sætte fart på omstillingen til et grønnere samfund ved at hjælpe de virksomheder, som gerne vil, men som mangler finansiering. Det vil der være både penge, arbejdspladser og miljøfordele i,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.
Foruden den finansiering Danmarks Grønne Investeringsfond er kommet med, har de 42 virksomheder tiltrukket yderligere kapital, så de samlet har kunnet investere i grøn omstilling for næsten 4 mia. kr.
”Vores rolle er at bygge bro mellem den kapital, virksomhederne selv har, og den finansiering det private marked tilbyder at komme med. Når enderne ikke sammen, bliver de grønne projekter ikke til noget, uanset hvor fornuftig økonomien måtte se ud. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi nu har rundet en milliard kr. i udlån, og at det har banet vej for massive private investeringer i grøn omstilling,” siger Jørgen Tang-Jensen, formand i Danmarks Grønne Investeringsfond.
Danmarks Grønne Investeringsfond har finansieret en bred vifte af projekter over hele landet bl.a. inden for vedvarende energi, energibesparelser og bæredygtig anvendelse af ressourcer – fra biogas til proteinproduktion og fremstilling af brint til lagring af energi. Fælles for alle projekter er, at de både fremmer den grønne omstilling og har en sund økonomi.
”Vi finansierer kun grønne projekter med et kommercielt sigte, men det er samtidig projekter, som rummer en risiko i forhold til forretningsmodel, marked eller teknologi, som de private banker og investorer ikke selv ønsker at løfte. Den risiko er vi sat i verden for at tage for at fremme den grønne omstilling, og det har indtil videre vist sig at være fornuftig forretning både for virksomhederne og frem for alt for samfundet,” siger Jørgen Tang-Jensen.
Fondens udlån har nu rundet én mia. kr., og efterspørgslen stiger. Der er konkrete projekter i pipeline for yderligere 200 mio. kr. alene i indeværende år.
Forretning i at udvikle bioøkonomi
En af de virksomheder, som har fået lån af Danmarks Grønne Investeringsfond er Blå Biomasse A/S. De producerer muslinger i Limfjorden, og i stedet for at destruere de små muslinger, som de ikke kan sælge som konsumprodukt på fiskeauktionen, producerer de muslingemel ud af dem. På den måde bliver restproduktet til protein til dyrefoder.
”Vores ambition er at bidrage til at udvikle bioøkonomien omkring biomasse fra havet. Det giver kun god mening at udnytte hele høsten af muslinger. I stedet for måske at brænde spildproduktet af til elektricitet og varme, kan vi ligeså godt opgradere det som et højværdiprodukt. Nemlig protein til foder,” siger Klaus Astrup Nielsen, der er bestyrelsesformand for Blå Biomasse.
Hedeselskabet, der står bag virksomheden, startede egentlig forsøg med muslingeopdræt, fordi det hjælper med at rense fjordene for næringsstoffer og fosfor. Muslingeopdræt er en naturlig måde at reducere overskuddet af næringsstoffer i Limfjorden på. Men med flere års udviklingsprojekter i ryggen har de kastet sig ud i at udvikle bioøkonomien omkring havets biomasse også.
Med finansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond vil Blå Biomasse udbygge deres anlæg i Limfjorden, så de kan skalere produktionen.
Fakta om Danmarks Grønne Investeringsfond
- Danmarks Grønne Investeringsfond yder lån til projekter, som er kommercielle, skalerbare og har en dokumenterbar grøn effekt på samfundet. Det er projekter, som ellers ikke ville blive igangsat, eller som kan fremrykkes væsentligt takket være finansieringen.
- Fonden er en selvstændig lånefond, ejet af den danske stat, og blev etableret som del af aftalen ”Et grønnere Danmark” i 2014.
- Fra 2015 frem til september 2018 har 42 virksomheder fået lån for mere end 1 mia. kr.
- For at få et lån hos Danmarks Grønne investeringsfond skal virksomhederne kunne dokumentere, at deres projekter har en grøn effekt. Det aktuelle udlån på 1 mia. kroner har muliggjort CO2-besparelser på godt 425.000 tons CO2 om året.
Kontakter
Linea Søgaard-Lidell
Senior kommunikationsrådgiver
lsl@gronfond.dk / 2213 5855
Billeder
Information om Danmarks Grønne Investeringsfond
Danmarks Grønne Investeringsfond er en selvstændig statslig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, som fremmer en grøn omstilling af det danske samfund.
Fonden vil være med til at bygge bro mellem traditionelle finansieringskilder og egenkapital og opererer med et både grønt og kommercielt fokus. Projekterne ligger inden for vedvarende energi, energibesparelser og ressourceeffektivitet.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Grønne Investeringsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Grønne Investeringsfond
Intelligente mikrofabrikker skal gøre tøjproduktionen mere bæredygtig7.12.2022 13:54:48 CET | Pressemeddelelse
Virksomheden Rodinia Generation har netop indgået et lånesamarbejde med Danmarks Grønne Investeringsfond med henblik på at bekæmpe den globale overproduktion af tøj: Hvert år bliver der produceret op til 100 milliarder stykker tøj. Det meste af det i en billig og dårlig kvalitet, som bliver transporteret lange distancer. Det vil virksomheden Rodinia Generation bekæmpe.
Grøn Herning-virksomhed øger vækst i stærkt lånesamarbejde24.11.2022 10:46:47 CET | Pressemeddelelse
Aktive Energi Anlæg A/S – eller AEA som firmaet i daglig tale bliver kaldt – sælger industrielle varmepumpe-løsninger til bl.a. fjernvarmeselskaber og andre store virksomheder og er med til at fortrænge fossile brændsler, herunder naturgas. AEA har netop modtaget en ”lånepakke” fra Danmarks Grønne Investeringsfond, bestående af ansvarlig lånekapital samt almindelig lånekapital, derudover deltager Sydbank som medfinansierende part. AEA styrkes hermed finansielt og understøtter samtidig den videre skalering af virksomheden.
Tre statslige fonde bliver til én: Nyudpeget bestyrelse for Danmarks Eksport- og Investeringsfond bydes velkommen27.8.2022 13:21:45 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Simon Kollerup har udpeget en bestyrelse for Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der er en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Direktørerne i de tre nuværende fonde byder bestyrelsen velkommen og ser frem til samarbejdet om at gøre Danmark rigere og verden grønnere.
Danmarks Grønne Investeringsfond årsrapport 2021: Rekordhøj aktivitet og CO2-reduktion lover godt for nødvendig grøn omstilling6.5.2022 07:55:51 CEST | Pressemeddelelse
Rekordhøj CO2-reduktion og et årsresultat på 20,9 mio. kr. understreger, at grøn omstilling og god forretning går hånd i hånd. Og med den nuværende situation i Europa er det mere aktuelt end nogensinde at sætte fart på den grønne omstilling i danske virksomheder for at reducere afhængigheden af fossile energikilder.
Dansk busoperatør klar med 46 nye grønne busser: Københavnske busruter skal køre på el11.2.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når københavnerne stiger ind i busserne på de travle ruter 6A og 7A, er det fra på søndag i et lydløst og grønnere alternativ, der udleder færre partikler og mindre CO2. Det er virksomheden Anchersen A/S, der står for driften af de nye ruter, som skal køres på elbusser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum