Danmarks Frie Forskningsfond sender 17 yngre forskere til internationale forskningsmiljøer
17 unge forskere får mulighed for at kickstarte deres forskerkarriere, når de med et internationalt postdoc-stipendie fra Danmarks Frie Forskningsfond rejser ud i verden for at fordybe sig i deres forskning. Opholdet varer i op til to år.

Se listen med de 17 bevillingsmodtagere her.
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget 23,5 millioner kroner til 17 internationale postdoc-stipendier, der skal styrke dansk forskning gennem internationalt samarbejde. Danmarks Frie Forskningsfond ønsker at styrke og videreudvikle internationaliseringen af dansk forskning, så talentfulde forskere får mulighed for at tilbringe en periode af deres forskerkarriere i udlandet.
De 17 talenter forsker i alt fra, hvilken indvirkning kost kan have på fremtidige sygdomsforløb til arkæologiske udgravninger af flygtningelejre fra efterkrigstiden. Bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond Maja Horst fortæller om de internationale postdocs:
»Når de unge forskere får mulighed for at rejse ud, kan de konsolidere deres faglige profiler. Rejsen bliver et resonansrum, hvor forskningen kan blive forstærket og skærpet, både til gavn for den enkelte forsker og for hele forskningsmiljøet, når den unge, videbegærlige forsker kommer hjem igen opfyldt af sin nye viden.«
En af de nye internationale postdocs er Christoffer Basse Eriksen, der skal til Humboldt-Universität zu Berlin og forske i naturens længstvarende kærlighedsaffære mellem blomsterne og bierne. I projektet undersøger han, hvordan en gruppe af biavlere, gartnere og planteforædlere i Oplysningstiden opdagede den fordelagtige udveksling mellem insekter og planter for første gang. Observationer af insektbestøvning fandt ofte sted i æblelunde, som stod side om side med bistader, hvor iagttageren havde mulighed for at observere skjulte sammenhænge i naturen. Projektet fortæller den oversete historie om 1700-tallets naturhistorikere, der midt i klassifikationens tidsalder søgte at etablere relationer frem for skel mellem naturens skabninger og deres miljø. Gennem et omfattende arkivarbejde i både England og Tyskland vil Eriksen bidrage med nye perspektiver til fortællingen om, hvordan idéen om økosystemer opstod.
En anden af de 17 nye internationale postdocs er Martin Rosenlyst Jørgensen, der skal til University of Oxford for at forske i mørkt stof.
Læs mere om Martin Rosenlyst Jørgensens forskningsprojekt i casen her.
Turen går til Europa og USA
I alt rejser 13 bevillingsmodtagere ud i Europa, og for seks af disse går turen til Storbritannien til blandt andet Oxford- og Cambridge Universitet. Tre postdocs rejser til USA, hvor de skal forske på henholdsvis Harvard-, Princeston- og Rhode Island universiteter, mens et enkelt forskertalent rejser hele vejen til Otago Universitet i New Zealand. Bevillingerne uddeles af fondens fem faglige
Kontakter
Maja HorstBestyrelsesformandDanmarks Frie Forskningsfond
Tlf:20 28 68 66majho@dtu.dkLisbeth Eilersgaard ChristensenOmrådeleder
Tlf:+45 72 31 84 17lec@ufm.dkKaren Marie Bjørnstrup VølundKommunikation og presse
Tlf:72318931kmbv@ufm.dkBilleder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
11 forskerspirer får skolarstipendier fra Danmarks Frie Forskningsfond28.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop bevilliget knap 1,4 millioner kroner til 11 talentfulde studerende, som skal bruge de næste 6-12 måneder på at fordybe sig i forskning inden for det sundhedsvidenskabelige område.
1,5 milliarder kroner uddelt til 435 excellente forskningsideer7.6.2022 11:17:39 CEST | Aktuelt
Danmarks Frie Forskningsfond har i 2021 støttet 435 nybrudsskabende og nysgerrighedsdrevne forskningsprojekter, lanceret ny strategi og efterladt et markant aftryk på den frie grundforskning i Danmark. Konkurrencen om fondens midler er fortsat stor, idet forskere i 2021 har ansøgt om et af de højeste beløb i 10 år. Det viser fondens årsrapport for 2021.
210 nye forskningsprojekter spirer frem med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond10.5.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyskabende og excellente forskningsprojekter om alt fra effekterne af kold plasma til konservering af fødevarer til, hvordan big data kan bruges til at skabe bedre kollektive trafiktilbud, har netop fået bevilget midler for i alt 746 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond.
Ung forsker hyldes for årets originale idé3.5.2022 18:02:30 CEST | Pressemeddelelse
Idéhistoriker Christoffer Basse Eriksen modtager hæderspris for årets originale forskningsidé.
16 talentfulde unge forskere får unik mulighed for ophold i internationale forskningsmiljøer3.2.2022 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med en international postdoc-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond er 16 unge forskere nu klar til at rejse ud i verden for at fordybe sig i deres forskning og kickstarte deres forskerkarrierer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum