Danmarks forhold til Indien skal efter 400 år blive grønt
Den ambitiøse danske klimadagsorden er en af de helt store prioriteter, når udenrigsminister Jeppe Kofod den 15. og 16. januar besøger Indien.
Den danske og indiske udenrigsminister skal under besøget mødes for at styrke forholdet mellem de to lande og arbejde for at skabe et grønt strategisk partnerskab.
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
”Jeg rejser til Indien med et budskab om, hvor afgørende det er, at Indien som en af verdens største vækstmotorer aktivt deltager i kampen for et bedre klima. Indien skal være med ombord, for at vi kan nå de globale klimamålsætninger. Derfor vil jeg i forbindelse med den store sikkerhedskonference i New Delhi og i møder med indiske partnere understrege, at vi alle har noget at vinde ved et tæt grønt samarbejde.”
Jeppe Kofod er inviteret til at tale på den sikkerhedspolitiske konference Raisina Dialogue, mens han er på besøg i Indien. Det bliver første gang en dansk udenrigsminister taler på den store konference, som tiltrækker udenrigsministre og tidligere statsoverhoveder fra hele verden.
År 2020 er 400-året for dansk-indiske relationer.
Det dansk-indiske forhold går langt tilbage – faktisk kan Danmark i år fejre 400-året for relationen til Indien. Alligevel er der et stort uindfriet potentiale, når det gælder dansk erhvervsliv.
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
”Jeg mener, et godt samarbejde mellem vores to lande er meget vigtigt for de danske virksomheder. Fra dansk side er der et stort potentiale i at samarbejde inden for eksempelvis grøn byudvikling, miljø, vand- og energiområdet. Indien er verdens syvendestørste økonomi, men kun en halv procent af den danske eksport går lige nu til landet. Det skal vi have gjort noget ved til gavn for både bæredygtig vækst og beskæftigelse i Danmark.”
Turen til Indien vil omfatte et besøg til en spildevandskanal i Delhi, hvor den nordjyske virksomhed Desmis datterselskab Enviro-Clean er en del af et større vandrensningsprojekt. Her bruges dansk teknologi til at opsamle plastikaffald fra spildevandet. Spildevand fra Delhi og andre nordindiske byer er ødelæggende for de store indiske floder Yamuna og Ganges, og Desmi-anlægget er et konkret eksempel på, hvordan Danmark kan bidrage til at løse Indiens enorme vand- og forureningsudfordringer.
Udenrigsministeren mødes under besøget også med danske virksomhedsledere, og han besøger Confederation of Indian Industries for at indgå i dialog med indiske virksomheder om samarbejde om den grønne dagsorden.
Fakta:
I 2018 var Indien Danmarks 30. største eksportmarked – svarende til cirka 0,52 procent af den samlede danske vareeksport.
Vækstpotentialet er til stede: Dansk eksport til Indien steg i de første otte måneder af 2019 med 12 procent. I 2022 ventes Indien at være verdens største land målt på indbyggertal.
Kontakter
Sissel Christine Søe
Presserådgiver
tlf.: +45 5183 7414
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum