Udenrigsministeriet

Danmarks forhold til Indien skal efter 400 år blive grønt

Del

Den ambitiøse danske klimadagsorden er en af de helt store prioriteter, når udenrigsminister Jeppe Kofod den 15. og 16. januar besøger Indien. Den danske og indiske udenrigsminister skal under besøget mødes for at styrke forholdet mellem de to lande og arbejde for at skabe et grønt strategisk partnerskab.

Den ambitiøse danske klimadagsorden er en af de helt store prioriteter, når udenrigsminister Jeppe Kofod den 15. og 16. januar besøger Indien.

Den danske og indiske udenrigsminister skal under besøget mødes for at styrke forholdet mellem de to lande og arbejde for at skabe et grønt strategisk partnerskab.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Jeg rejser til Indien med et budskab om, hvor afgørende det er, at Indien som en af verdens største vækstmotorer aktivt deltager i kampen for et bedre klima. Indien skal være med ombord, for at vi kan nå de globale klimamålsætninger. Derfor vil jeg i forbindelse med den store sikkerhedskonference i New Delhi og i møder med indiske partnere understrege, at vi alle har noget at vinde ved et tæt grønt samarbejde.”

Jeppe Kofod er inviteret til at tale på den sikkerhedspolitiske konference Raisina Dialogue, mens han er på besøg i Indien. Det bliver første gang en dansk udenrigsminister taler på den store konference, som tiltrækker udenrigsministre og tidligere statsoverhoveder fra hele verden.

År 2020 er 400-året for dansk-indiske relationer.

Det dansk-indiske forhold går langt tilbage – faktisk kan Danmark i år fejre 400-året for relationen til Indien. Alligevel er der et stort uindfriet potentiale, når det gælder dansk erhvervsliv.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Jeg mener, et godt samarbejde mellem vores to lande er meget vigtigt for de danske virksomheder. Fra dansk side er der et stort potentiale i at samarbejde inden for eksempelvis grøn byudvikling, miljø, vand- og energiområdet. Indien er verdens syvendestørste økonomi, men kun en halv procent af den danske eksport går lige nu til landet. Det skal vi have gjort noget ved til gavn for både bæredygtig vækst og beskæftigelse i Danmark.”

Turen til Indien vil omfatte et besøg til en spildevandskanal i Delhi, hvor den nordjyske virksomhed Desmis datterselskab Enviro-Clean er en del af et større vandrensningsprojekt. Her bruges dansk teknologi til at opsamle plastikaffald fra spildevandet. Spildevand fra Delhi og andre nordindiske byer er ødelæggende for de store indiske floder Yamuna og Ganges, og Desmi-anlægget er et konkret eksempel på, hvordan Danmark kan bidrage til at løse Indiens enorme vand- og forureningsudfordringer.

Udenrigsministeren mødes under besøget også med danske virksomhedsledere, og han besøger Confederation of Indian Industries for at indgå i dialog med indiske virksomheder om samarbejde om den grønne dagsorden.

Fakta:

I 2018 var Indien Danmarks 30. største eksportmarked – svarende til cirka 0,52 procent af den samlede danske vareeksport.

Vækstpotentialet er til stede: Dansk eksport til Indien steg i de første otte måneder af 2019 med 12 procent. I 2022 ventes Indien at være verdens største land målt på indbyggertal.

Kontakter

Sissel Christine Søe
Presserådgiver

tlf.: +45 5183 7414

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med