Udenrigsministeriet

Danmark styrker hjælpen til Niger markant

Del
Danmark øger nu sit bilaterale udviklingsengagement i det vestafrikanske lande Niger med omkring 50 procent til i alt 920 millioner kroner.

Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, er i denne uge i Niger. Her lancerer han sammen med H.K.H. Kronprins Frederik samt Nigers præsident Mohamed Bazoum officielt det nye udviklingslandeprogram på 800 millioner kroner for 2023-2027 samt en ny uddannelsesstøtte på 120 millioner kroner.

Dan Jørgensen siger:

“Sahel er en konfliktfyldt region på tærsklen til Europa. Med mærkbare konsekvenser af klimaforandringer, stigende ustabilitet og irregulær migration har Danmark en stærk interesse i at være engageret i Sahel. Niger er ét af de lande i Afrika, der har allermest brug for vores hjælp, og som gør en forskel i regionen. Niger er et af verdens allerfattigste lande og kæmper massivt med konsekvenserne af klimaforandringer. Samtidig er Niger en central aktør i Sahel-området i håndteringen af migrationsstrømme og kampen mod terror. Derfor styrker vi vores fokus på Niger med et nyt landeprogram.”

Over de seneste år er samarbejdet i Sahelregionen blevet svært. Mali og Burkina Faso har oplevet militærkup. I Mali har Wagner-gruppen vundet indpas. Terrorgrupper som al-Qaeda og Islamisk stat hærger i landområderne.

I en region, hvor demokrati er under pres, er Niger det eneste af vores samarbejdslande, der har gjort demokratiske fremskridt. Situationen i Niger er skrøbelig, men også en spirende demokratisk udvikling, der kan tjene som inspiration for andre. Niger har er også en tæt allieret i Afrika i at stå vagt om en international retsbaseret orden i blandt andet FN.

Danmark kan under besøget også lancere et bidrag på 120 millioner kroner til uddannelse via en fond i Niger, som støtter implementering af regeringens egen uddannelsessektorplan.

”Uddannelse er afgørende for landet fremtid. Alle børn har ret til en uddannelse og specielt pigerne har i Niger brug for at der gøres mere for at sikre deres skolegang” tilføjer Dan Jørgensen.

Samtidig lanceres også ny humanitær støtte på 201,6 millioner kroner til landene i den centrale Sahel-region, herunder Niger, for at imødekomme stigende humanitære behov forårsaget af ustabilitet og klimaforandringer.

Dan Jørgensen siger: ”Vi har også fokus på de voksende humanitære behov i regionen som følge af den ekstreme sikkerhedssituation, stigende fordrivelse og klimaforandringer. Den nye humanitær bistand fokuserer på at beskytte de mest sårbare grupper og sikre adgang til blandt andet fødevarehjælp, vand og sanitet, sociale ydelser samt styrket lokalt beredskab og tilpasning mod klimaforandringer.”

For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk

 

BAGGRUND

Det bilaterale landeprogram: Danmark har siden 1974 haft et tæt og bredspektret bilateralt partnerskab med Niger. Det langvarige udviklingssamarbejde er kendetegnet ved et fokus på fattigdomsbekæmpelse, styrkelse af demokratiske værdier og forbedring af levevilkår for de mest sårbare. Det nye bilaterale udviklingssamarbejde beløber sig til 800 mio. kr. for perioden 2023-2027, hvilket er en forøgelse på ca. 30 % i forhold til tidligere landeprogram, og har tre strategiske mål:

  1. Styrket stabilitet og forebyggelse af konflikter, fordrivelse og irregulær migration (165 mio. kr.)

  2. Tilpasning til klimaforandringer og øget modstandsdygtighed (440 mio. kr.)

  3. Fremme god regeringsførelse, menneskerettigheder og ligestilling (185 mio. kr.)

Ekstra uddannelsesstøtte (120 mio. kr. over tre år): Den ekstra uddannelsesstøtte kanaliseres via Nigers multidonorfond for uddannelse. Fonden er oprettet af Nigers regering og har til formål at styrke Nigers ejerskab og koordineringen af den internationale bistand til uddannelsessektoren. Det danske bidrag støtter således Nigers ambitiøse uddannelsespolitik.

Humanitær støtte til Sahelregionen (201,6 mio. kr. i 2023): Dansk humanitær bistand har fokus på at imødekomme udfordringer med klima- og konfliktrelateret fordrivelse. Støtten har fokus på brede beskyttelsesindsatser og adgang til basale services for sårbare grupper, herunder fordrevne, kvinder og piger, forbedring af fødevaresikkerhed, ernæring og adgang til vand og sanitet, beskyttelsesudfordringer samt styrket modstandsdygtighed for sårbare lokalsamfund. Støtten gives via. FN (UNHCR, UNFPA, UNICEF, WFP), Internationalt Røde Kors (ICRC) og danske civilsamfundspartnere med strategiske partnerskabsaftaler med Udenrigsministeriet.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Europaministeren og medlemmer af Folketingets Europaudvalg besøger Beograd for at drøfte Serbiens EU-perspektiver og reformprocesser3.11.2024 17:19:07 CET | Pressemeddelelse

Den 3.-5. november rejser europaminister Marie Bjerre sammen med medlemmer af Folketingets Europaudvalg til Beograd. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025, hvor udvidelsen med bl.a. landene på Vestbalkan vil stå højt på dagsordenen. Besøget finder sted kort efter EU-Kommissionens fremlæggelse af årets udvidelsesrapporter den 30. oktober.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye