Udenrigsministeriet

Danmark støtter FN’s fokus på teknologi

Del
Regeringen støtter FN’s højniveaupanel for digitalt samarbejde med to mio. kroner. Panelet er nedsat af FN’s Generalsekretær António Guterres for at styrke FN’s arbejde med at sikre, at den teknologiske tidsalder ikke skaber nye konflikter og øget fattigdom, men gavner alle verdens lande.

Den teknologiske udvikling skaber store muligheder for at fremme økonomisk vækst, bæredygtig udvikling og innovative løsninger verden over. Men udviklingen medfører også udfordringer. På globalt plan er der risiko for øget ulighed og dermed nye årsager til konflikt og ekstremisme.

Udenrigsminister Anders Samuelsen udtaler:

”Den teknologiske udvikling er grundlæggende fantastisk for verden. Afstandene bliver kortere. Vores hverdag bliver nemmere. Tusindvis af opgaver kan løses hurtigere. Vi bliver ganske simpelt rigere og lever bedre liv. Danmark er et af de lande, hvor vi er længst fremme på den teknologiske dagsorden - blandt andet med vores TechPlomacy initiativ, hvor vi er med til at sætte klare danske fingeraftryk på den internationale dagsorden.

Men teknologien giver også udfordringer. Nye teknologier bliver brugt til at knægte basale menneskerettigheder. Globale terrornetværk er desværre alt for dygtige til at bruge digitale hjælpemidler til at kommunikere og til at gemme sig. Og er man uden internetadgang, bliver man simpelthen koblet af den globale økonomi. Det skal vi tage hånd om, og det kan vi kun gøre i fællesskab. Derfor bakker Danmark varmt op om, at Generalsekretæren sætter det her på dagsordenen. Og nu sætter vi også penge bag.”

Danmarks støtte vil specifikt sikre, at udviklingslandene inddrages i arbejdet, og at panelet bidrager til kapacitetsopbygning dér, hvor der er mest brug for det. Støtten på to millioner kroner finansieres over udviklingsbistanden i tråd med den udviklingspolitiske satsning på Techvelopment, der er en del af regeringens TechPlomacy-initiativ.  

Netop udviklingslandenes stemme er afgørende, mener udviklingsminister Ulla Tørnæs:

“Omkring fire milliarder mennesker er nu online – og ingen steder går udviklingen hurtigere end i Afrika og Asien. Smartphones og mobile betalinger skaber enorme muligheder for at løfte millioner ud af fattigdom og for bæredygtige, innovative løsninger. Men den digitale udvikling kan hurtigt føre til øget ulighed. Det er en opgave, der kun kan løses i et partnerskab mellem myndigheder og den private sektor. Gennem udviklingssamarbejdet arbejder regeringen på at fremme en teknologisk udvikling, der kommer alle til gavn – vi kalder denne indsats ”TechVelopment” et spor under regeringens Techplomacy-initiativ. I TechVelopment-indsatsen har vi særligt fokus på unge, kvinder og piger i Afrika.”  

Baggrund

FN’s digitale højniveaupanel

Panelet blev etableret i juli 2018 af FN’s Generalsekretær António Guterres. Det består af 20 medlemmer fra den private sektor, regeringer og civilsamfund, der skal kortlægge tendenser, identificere udfordringer og muligheder, samt udstikke anbefalinger til, hvordan det internationale samfund kan styrke arbejdet med nye digitale teknologier. Det første møde blev afholdt under FN’s Generalforsamling i september. Panelet skal aflevere dets anbefalinger senest i maj 2019. Panelets formandskab er delt mellem Melinda Gates, Co-Chair Bill & Melinda Gates Foundation, og Jack Ma, Executive Chairman of Alibaba Group. FN-panelet assisteres af et sekretariat i Genève og New York.

Læs mere om panelet og mandatet.

Regeringens TechPlomacy-initiativ

Som led i regeringens TechPlomacy-initiativ løftede Danmark sidste år teknologisk diplomati op som en udenrigspolitisk prioritet. I den forbindelse udnævnte Danmark verdens første tech-ambassadør og etablerede en global tech-repræsentation, der med kontorer i Silicon Valley, København og Beijing følger den globale teknologiudvikling tæt. Tech-ambassadøren har til opgave at indgå i dialog og samarbejde med tech-industrien på områder, af betydning for Danmark, for danske myndigheder og for dansk udenrigspolitik.

Læs mere om regeringens TechPlomacy-initiativ

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye