DI - Dansk Industri

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer

Del

100 europæiske storbyer skal være klimaneutrale i 2030. Men de skal også være æstetiske, rare at bo i, robuste over for klimaforandringer og give plads til både dyr og planter. BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde de løsninger, som de 100 storbyer kan trække på.

Herlev Asfaltfabrik skal udvikle natur og biodiversitet i byområder. Foto: Madeleine Kate McGowan
Herlev Asfaltfabrik skal udvikle natur og biodiversitet i byområder. Foto: Madeleine Kate McGowan

Konsortiets projekt, der bærer navnet DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society), har vundet en EU-konkurrence og bliver dermed et af fem europæiske New European Bauhaus fyrtårnsprojekter, der skal skabe viden og nye løsninger, som de  europæiske storbyer kan trække på.

Regeringen har hjulpet projektet på vej. Syv ministre underskrev i januar i år et støttebrev til ansøgningen fra DESIRE.

 - Den grønne omstilling er en af de vigtigste udfordringer, vi står overfor. Bæredygtighed skal tænkes ind i hele vores samfund, og det gælder også vores byudvikling og arkitektur. Derfor tog regeringen i efteråret initiativ til en ny national arkitekturpolitik, som blandt andet skal fokusere på at skabe bæredygtige byer. Det er afgørende, at der findes attraktive grønne valg, når vi for eksempel bygger nyt, og derfor bakker regeringen i høj grad op om partnergruppens projekt, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)

Det er planen, at otte byrum skal udvikles inden for forskellige temaer. I Danmark skal Herlev Asfaltfabrik udvikle oprindelig natur og biodiversitet i byområder. Lignende projekter er på vej i Torino (Italien) og i Ljubljana (Slovenien). Borgerne skal inddrages, når tre sociale boligbyggerier skal energirenoveres i Tåstrup, Riga (Letland) og Amsterdam (Holland). Yderligere er der projekter, som handler om at genanvende materialer og affald på nye måder i Kalundborg og Milano (Italien).

- Danske virksomheder  ved allerede en del om, hvordan vi sammen med offentlige kunder, private bygherrer og andre aktører skaber klimavenlige, attraktive og modstandsdygtige byer. Det skal vi arbejde videre med, og vi skal sørge for, at andre får glæde af resultaterne, siger Thomas Bustrup, viceadministrerende direktør i DI.

Projektet skal se på arkitektur, design, forskning, kunst og nye bæredygtige løsninger. Der kommer altså et  bud på, hvordan man kan understøtte den grønne dagsorden med ideer skabt i krydsfeltet mellem ny viden og kreative kræfter.

- Det nye i vores DESIRE-projekt er, at vi insisterer på, at løsninger inden for den grønne omstilling i EU fremover skal være ’irresistible’, dvs. være så tilpas attraktive at alle parter i den urbane transformation kan se sig selv i de fælles løsninger. Arkitektur og design kombineres med æstetik og borgerinddragelse, nye finansieringsmetoder, nye rammer og regler osv., hvilket samlet set fører til ‘uimodståelige bæredygtige løsninger, udtaler Torben Klitgaard, CEO i BLOXHUB.

Invitation til event:

Hos BLOX i DAC-salen 24. maj 13-16 Bryghusgade 1 

Irresistible Circular Society

Fakta

DESIRE-projektet (Designing the Irresistable Circular Society) er blevet til med mange parter involveret. Styregruppen består af Dansk Industri, BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center, Creative Denmark, Realdania, Molio, CHART Art Fair, Det Kongelige Danske Akademi, Arkitektforeningen samt Danske Ark. Derudover består partnerkredsen af repræsentanter fra eksisterende byggeprojekter i Tåstrup, Herlev, Kalundborg, Riga, Amsterdam, Milano, Torino og Ljubljana.  

Det danskledede fyrtårnsprojekt har fået knap 5 millioner euro (37 millioner kroner) i støtte, og projektet går i gang 1. september 2022.

Følg med: www.irresistiblecircularsociety.dk

Ministeriel støtte 

Syv danske ministre har underskrevet et støttebrev til ansøgningen i januar 2022. Disse er udenrigsminister Jeppe Kofoed, klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, erhvervsminister Simon Kollerup, tidligere indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, miljøminister Lea Wermelin samt uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.   

Om BLOX 

BLOX er Danmarks samlingspunkt for arkitektur, design og innovation inden for bæredygtig byudvikling. BLOX består af Dansk Arkitektur Center, Dansk Design Center, Creative Denmark og BLOXHUB, og har til huse på havnefronten midt i København. BLOXHUB er udpeget som den officielle ansøger til DESIRE.  

Læs mere: www.blox.dk

Om Dansk Industri

Dansk Industri er landets største erhvervsorganisation med 19.000 medlemsvirksomheder fra alle dele af dansk erhvervsliv. Organisationen arbejder for, at der sker en ambitiøs grøn omstilling i Danmark, EU og resten af verden.

www.di.dk 

Følg os på:

    

Kontakter

Ann-Britt Elvin Andersen
Chief Communication Officer, BLOXHUB
Email: aba@bloxhub.org
Mobil: +45 6130 7819

Claus Kaae-Nielsen
Presserådgiver i Dansk Industri
clkn@di.dk
23326829

Billeder

Herlev Asfaltfabrik skal udvikle natur og biodiversitet i byområder. Foto: Madeleine Kate McGowan
Herlev Asfaltfabrik skal udvikle natur og biodiversitet i byområder. Foto: Madeleine Kate McGowan
Download
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum