Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem

Europas fødevaresystem står for en tredjedel af kontinentets udledning af drivhusgasser og har også afgørende betydning for biodiversitet og folkesundhed. Med 60 millioner kroner i ryggen skal det omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, omdanne det europæiske fødevaresystem, så det bliver mere klimavenligt, beskytter natur og biodiversitet og fremmer folkesundheden på tværs af det europæiske kontinent.
”Nuværende og fremtidige kriser, herunder klimakrise, fødevarekrise, biodiversitetskrise og sundhedskrise, hænger uløseligt sammen med den måde vi producerer vores fødevarer på. Derfor er tiden inde til at lave en radikal ændring, hvor alle EU-lande arbejder i samme retning, så vores fødevaresystem bliver mere retfærdigt, bæredygtigt, cirkulært og plantebaseret,” siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Han skal de næste fire år stå i spidsen for CLEVERFOOD sammen med et hold af medarbejdere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.
Forener indsatsen i mange projekter
Det omfattende projekt skal sammen med en række toneangivende aktører fra både myndigheder, universiteter, industrier og interesseorganisationer, på tværs af Europa, skabe samarbejde, koordinering og synergi imellem eksisterende, kommende og fremtidige EU-projekter, der fokuserer på transformation af fødevaresystemer og er koblet til EU's Food 2030 Policy Framework.
I øjeblikket er der utilstrækkelig koordinering, samarbejde og gensidig læring mellem i gangværende EU-projekter, fødevarepolitikker og dialoger på tværs af alle forvaltningsniveauer i Europa vedrørende den nødvendige transformation af fødevaresystemet. Der er derfor et enormt potentiale for at etablere synergier mellem dem for at maksimere deres effekt
”Formålet med CLEVERFOOD er at bringe alle de eksisterende projekter sammen. I dag er der mange gode tiltag i gang i EU, som arbejder med bl.a. reduktion af udledninger fra landbruget og fremme af biodiversitet og sundhed, men de er fragmenterede og samarbejder ikke på tværs. Samarbejde er kernen i det hele, hvis vi for alvor skal rykke ved noget,” siger Ph.d. Marin Lysák, Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Politik og uddannelse af borgere
Ud over samarbejde er et af projektets store fokusområder lovgivning og policy arbejde, der baner vejen for fælles EU-politikker, som understøtter bæredygtige og sunde fødevaresystemer. Fx står en høj gældsfaktor i det europæiske landbrug i vejen for, at flere landmænd kan omlægge til mere plantebaserede landbrug og tage ny teknologi i brug, og det skal politikerne finde løsninger på.
Samtidig skal information og uddannelse af EU-borgere skabe større viden om sunde og bæredygtige fødevarer og dermed øge efterspørgslen fra forbrugerne på eksempelvis plantebaserede fødevarer frem for animalske.
”For at lykkes med at transformere fødevaresystemet er vi også nødt til at få EU-borgerne med ombord. Det er bydende nødvendigt at styrke dem til at ændre deres kostvaner og bidrage til at ændre vores fødevaresystem gennem bl.a. uddannelse. I dag er EU-borgere ikke tilstrækkeligt bevidste om, hvordan deres forbrug af sukker, rødt kød og andre fødevarer påvirker både deres sundhed og klimaet. Så de har brug for at blive informeret, hvis de skal træffe bedre valg af mad," siger Marin Lysák Ph.D.
CLEVERFOOD-projektet startede 1. januar 2023 og afholder kick-off møde i Portugal 20.-22. februar 2023, hvorfra projektet besøger fem kommende EU-formandskabslande, Ungarn, Polen, Danmark, Cypern og Irland. Projektet vil være vært for nationale dialoger og events, der giver mange muligheder for at blive involveret i transformationen af vores fødevaresystem.
Fakta om CLEVERFOOD:
- CLEVERFOOD er finansieret med 8 millioner Euro (60 mio. kr.) af Horizon Europe programmet
- Projektet ledes af Københavns Universitet og starter i januar 2023 og løber fire år frem.
- 23 aktører danner sammen med fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet et konsortium, som skal drive projektet fremad.
- Et af projektets store fokusområder lovgivning og policy arbejde, der baner vejen for fælles EU-politikker, som understøtter bæredygtige og sunde fødevaresystemer.
- CLEVERFOOD-projektet begynder i Portugal 20.-22. februar 2023.
Nøgleord
Kontakter
Marin Lysák
Medkoordinator, CLEVERFOOD
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Københavns Universitet
marinrr@plen.ku.dk
Christian Bugge Henriksen
Koordinator, CLEVERFOOD
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Københavns Universitet
cbh@plen.ku.dk
Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
msj@science.ku.dk
Mobil:+ 45 93 56 58 97
Billeder
Information om Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C
35 33 28 28https://science.ku.dk/
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.
Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Op mod 44 procent af det træ der fældes i Danmark kan ikke spores26.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
New department head at Geosciences and Natural Resource Management22.3.2023 10:25:59 CET | Press release
Senior researcher and head of section, PhD Vivian Kvist Johannsen will take up the position as head of department at the University of Copenhagen’s Department of Geosciences and Natural Resource Management beginning 1 May 2023. She brings thirty years of knowledge from research in trees and forestry, as well as seventeen years of management experience.
Ny leder for geovidenskab og naturforvaltning22.3.2023 10:08:25 CET | Pressemeddelelse
Seniorforsker og sektionsleder, Ph.d. Vivian Kvist Johannsen tiltræder pr. 1. maj 2023 stillingen som ny institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Med sig bringer hun 30 års viden fra forskning i træer og skovbrug samt 17 års ledererfaring.
Researchers get to the “bottom” of how beetles use their butts to stay hydrated22.3.2023 10:00:00 CET | Press release
Beetles are champions at surviving in extremely dry environments. In part, this property is due to their ability to suck water from the air with their rear ends. A new collaborative study by researchers from the University of Copenhagen and the University of Edinburgh explains just how. Beyond helping to explain how beetles thrive in environments where few other animals can survive, the knowledge could eventually be used for more targeted and delicate control of global pests such as the grain weevil and red flour beetle.
Nu forstår forskere ”endelig” hvordan biller drikker med numsen22.3.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biller er verdensmestre i at overleve i ekstremt tørre miljøer. En egenskab der blandt andet skyldes deres evne til at suge vand ud af luften med deres bagdel. Et nyt studie fra Københavns Universitet forklarer, hvordan det kan lade sig gøre. Viden som fremadrettet kan bruges til mere målrettet og skånsom bekæmpelse af globale skadedyr såsom kornsnudebillen og den røde melbille.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum