Danmark skal have et nationalt net af naturstier
”Danmarks naturstier – en omvej værd” skal være et nationalt sti- og rutenetværk, som binder Danmarks natur sammen og skaber sammenhængende naturskønne ruter. Det øger tilgængeligheden til naturen for flere, skaber gode vilkår for friluftslivet og styrker formidlingen af de oplevelser, der venter derude.
Sådan lyder begrundelsen for det ønske regeringen har om at etablere et nationalt net af naturstier og ruter i hele landet.
- Vi har en fantastisk natur i Danmark. Den skal vi både nyde og passe på. Jeg tror, de fleste danskere kender til Margueritruten. Tænk hvis vi kunne få et lignende net af ruter og stier over hele landet for vandrere, cyklister, ridende og mange andre, som kan komme ud i den unikke danske natur og få store naturoplevelser. Vi har Margueritruten for bilkørsel, nu kan vi få en Margueriterute for alle os med hang til vandrestøvler og natur, siger miljøminister Lea Wermelin.
Derfor ønsker regeringen at række ud til en centrale aktører og fonde med henblik på at skabe god tilgængelighed til naturen i hele landet og binde naturen sammen samt at styrke friluftslivet, naturturismen, formidling af naturen og kulturelle seværdigheder i naturen. Ideen er at forankre ”Danmarks naturstier – en omvej værd” i staten, og konceptet er udviklet i samarbejde med KL og Friluftsrådet, som bliver vigtige samarbejdspartnere i det videre arbejde.
Danmarks naturstier – en omvej værd
- Naturen er for alle, og der skal være god adgang til naturen. Det kan stier bidrage til. Derfor sagde vi allerede inden valget, at vi skal have bundet de mange stier og ruter i Danmark sammen på tværs af kommunegrænser i et nationalt netværk og formidle det på en let tilgængelig måde, så mange flere kan få glæde af naturen. Nu rækker vi ud til centrale aktører for i fællesskab at lave et nationalt netværk af naturstier, så endnu flere kan få glæde af naturen. Tænk, hvis vi snart kan gå via naturskønne stier fra Gedser til Skagen, siger miljøminister Lea Wermelin.
”Danmarks naturstier – en omvej værd” udvikles med inspiration fra netværk af stier og ruter i andre europæiske lande, bl.a. Holland Cycling Routes og Switzerland Mobility.
Nu går regeringen i gang med at samle relevante aktører, der skal være med til at udvikle konceptet og forme en form for partnerskab omkring projektet.
Fakta:
Regeringen foreslår:
- Der afsættes 5 mio. kr. årligt til at:
- Samle eksisterende rekreative og naturnære stier og ruter i et nationalt netværk, som sikrer god, tilgængelig adgang til naturen og udendørs kulturelle seværdigheder samt skaber forbindelser mellem naturområder. Over tid etableres nye stier og ruter for at gøre netværket mere fintmasket.
- Samle data om stier og ruter i én samlet database og formidle netværkets stier samlet på en brugervenlig formidlingsplatform.
- Udvikle et sæt af formidlings- og kvalitetsstandarder, som stier og ruter i netværket etableres, vedligeholdes og formidles efter, og som sikrer en høj natur- og oplevelsesværdi for borgere og turister.
Kontakter
Nina Maria KlokPresserådgiver
Tlf:24 96 81 57nimkl@mim.dkInformation om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Læs mere på www.mim.dk
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmark sætter kursen for en grøn miljø- og klimapolitik i EU på ministermøde11.7.2025 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejen til et stærkere og klimaneutralt EU, en tur i Store Vildmose til fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis og en vigtig debat om de kommende forhandlinger om en international aftale om plastikforurening. Det var på programmet til det netop afsluttede uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre.
Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt7.7.2025 15:00:48 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.
Nyt skridt mod nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage7.7.2025 06:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum