Udenrigsministeriet

Danmark og Frankrig i nyt parløb for bæredygtig udvikling i Sahel

Del
I forbindelse med den franske præsidents statsbesøg i Danmark har udviklingsminister Ulla Tørnæs i dag sammen med Frankrigs europaminister Nathalie Loiseau underskrevet en erklæring om et styrket udviklingspolitisk samarbejde mellem Danmark og Frankrig med særlig fokus på den vestafrikanske Sahel-region. Fælleserklæringen følger bl.a. op på udviklingsminister Ulla Tørnæs’ alliancerejse til Paris den 2. juli i år.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger: ”Frankrig og Danmark har i dag har taget et vigtigt skridt for at styrke det udviklingspolitiske partnerskab mellem vores to lande, og det er jeg meget stolt over. Vi står sammen om at styrke kvinder og pigers ligestilling og rettigheder, give unge en stemme, sikre adgang til uddannelse og styrke sammenhængen mellem vores indsatser. Målet er at skabe langsigtet udvikling og stabilitet i områder, hvor vi har klare fælles interesser som i Sahel-regionen. Og Danmark stiller sig parat til at understøtte indsatserne med et beløb i størrelsesordenen 25 mio. kroner. Det gør vi bl.a. for at imødegå udfordringer som ustabilitet, migrationsstrømme og terrorisme.”

Med den dansk-franske fælleserklæring forpligter Danmark og Frankrig sig til et styrket samarbejde om en række nye initiativer, der alle fremmer den langsigtede udvikling i særligt Sahel. Fælleserklæringen fremhæver særligt fire spor: 1) kvinder og pigers rettigheder og ligestilling med fokus på kvinder og pigers ret til egen krop 2) unge 3) uddannelse og kompetenceudvikling og 4) sammenhængende indsatser i områder med langvarig krise. Sahel-regionen, som med Libyens sammenbrud er blevet en del af Europas sydlige nærområde, er af klar fælles strategisk interesse for Frankrig og Danmark ikke mindst pga. udfordringer som ustabilitet, terrorisme og migrationsstrømme. Der lægges i erklæringen også op til samarbejde i Syriens nærområde.

Fælleserklæringen kan læses her.

Baggrund Både Danmark og Frankrig har et stort engagement i Sahel-regionen og samarbejder løbende i bl.a. EU-regi vedr. Sahel, ligesom Danmark også har et samarbejde med Frankrig ifm. G5-fællesstyrken, der består af styrker fra G5-landene Burkina Faso, Mali, Mauretanien, Niger og Tchad og bl.a. har til opgave at bekæmpe terrorisme, organiseret kriminalitet og menneskehandel. Næsten 65 % af befolkningen i Sahel er under 30 år, og Sahel-regionen har verdens fattigste, hurtigst voksende og yngste befolkning. Ungdomsarbejdsløsheden i Sahel-landene er høj, ligesom beslutningsprocesser ofte er domineret af ældre generationer. Samtidig er kvinders og pigers rettigheder og ligestilling under pres i landene, og adgangen til kvalitetsuddannelse og kompetenceudvikling er begrænset. Sahel-regionen har den højeste fødselsrate per kvinde og en af de højeste mødre- og børnedødelighedsrater i verden.

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye