Aarhus Universitet: Arts

Danmark lancerer kandidatur som vært for filosofisk verdenskongres på UNESCOs verdensfilosofidag 19. november

Del
Hvert år den tredje torsdag i november fejrer UNESCO verdensfilosofidagen for at understrege filosofiens betydning for udviklingen af den menneskelige tanke. Aarhus Universitet og Dansk Filosofisk Selskab lancerer på dagen i år sit kandidatur som vært for den filosofiske verdenskongres 2028. Værtskabet vil trække tusindvis af internationale gæster til Aarhus og sætte Danmark på det filosofiske verdenskort. En række kendte danskere inden for kultur, kunst, politik og erhvervsliv er med i støttekomiteen for at få kongressen til Aarhus.

Der bliver ikke sparet på kræfterne for at trække store internationale begivenheder til Danmark, men hvorfor nøjes med EM i fodbold og Tour de France? Aarhus Universitet og Dansk Filosofisk Selskab vil nu byde ind på værtskabet for den filosofiske verdenskongres i 2028 – med Aarhus som værtsby og Aarhus Universitet som venue.

”Ikke blot kan vi forvente at få besøg af op mod 2600 filosoffer fra alverdens lande, den uge kongressen varer. Den internationale opmærksomhed vil følge med. Og ikke blot vil gæsterne lægge penge i Danmark. Kongressen vil også tilføre os intellektuel og åndelig kapital som et land, der tager kultur, dannelse og videnskab alvorligt”, siger Asger Sørensen, lektor ved DPU, Aarhus Universitet og formand for Dansk Filosofisk Selskab.

Kendte danskere skal hjælpe kongressen i gang

En støttekomite af kendte danskere inden for politik, erhverv, kunst og kultur, der har det til fælles, at de tillægger filosofi stor betydning, skal hjælpe med at realisere projektet. For at projektet kan realiseres økonomisk, skal der bl.a. indgås partnerskaber med fonde, virksomheder, myndigheder og organisationer. Verdensfilosofikongressen afholdes hvert femte år, og målet er at opnå værtskabet for kongressen i 2028 i forbindelse med den næste kongres, der afholdes 2023 i Melbourne.

Kulturjournalist Maria Månson fra DR er med i støttekomiteen. Hun siger:

”Som jeg ser det, er filosofi og nysgerrig, kritisk tænkning selve grunden til, at vi har en civilisation. Vores søgen efter svar driver os fremad, ikke altid mod det gode, men dog en bevægelse. Nogle finder svar hos en Gud, nogle i videnskaben, i kunst, i kærlighed eller krig. Jeg har aldrig selv fundet endegyldige svar på spørgsmålene, og det er jeg glad for. Jeg har en idé om, at det er et kontinuerligt mentalt arbejde at fungere og udvikle sig som menneske.”

Også forfatteren Pia Tafdrup er med i støttekomiteen. Hendes digt ’Ånd’ antyder filosofiens betydning, og en af stroferne lyder:

ӌnd er forbundet med min bevidsthed, men ikke mindst
større end den, ånd kan nå alles bevidsthed,
den findes mellem os, vi taler sammen,”

Du kan læse både Maria Månsons tekst ’Et lille forvirret kompas’ og Pia Tafdrups digt ’Ånd’ på projektets hjemmeside, hvor du bl.a. også kan læse filosof, forfatter og professor ved Aarhus Universitet Dorthe Jørgensens tekst: ”Filosofi eller barbari”, samt finde information om Verdensfilosofikongressen.

Besøg hjemmesiden, der går i luften torsdag 19. november kl. 8.00:

Markering af 100 år som universitetsby

Aarhus Universitet kan i 2028 fejre sine første 100 år som universitetsby.

”Da Aarhus Universitet blev indviet i 1928, skete det med en forelæsning af universitetets første professor Kort K. Kortsen med titlen ”Hvad er filosofi?”. Hvad er derfor mere oplagt end at fejre det som vært for den 26. filosofiske verdenskongres?  Som vært for kongressen vil Aarhus Universitet på smukkeste vis lade filosofien indramme et århundredes forskning og uddannelse, der har gjort Aarhus Universitet internationalt kendt og respekteret. I 2017 var Aarhus europæisk kulturby, og som værtsby for den 26. filosofiske verdenskongres vil ambitionerne om globalt udsyn få nyt liv,” siger Johnny Laursen, dekan ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.

Nøgleord

Kontakter

Asger Sørensen
Lektor ved DPU, Aarhus Universitet, og formand for Dansk Filosofisk Selskab


E: aso@edu.au.dk  
T: +45 87 16 39 74
M: +45 51 32 81 45

Links

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Arts er et fakultet på Aarhus Universitet. Arts er et af Nordeuropas største forsknings- og uddannelsesmiljøer. Vi beskæftiger os med menneskets kulturelle og sociale udtryks- og praksisformer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye