Aarhus Universitet: Arts

Danmark lancerer kandidatur som vært for filosofisk verdenskongres på UNESCOs verdensfilosofidag 19. november

Del

Hvert år den tredje torsdag i november fejrer UNESCO verdensfilosofidagen for at understrege filosofiens betydning for udviklingen af den menneskelige tanke. Aarhus Universitet og Dansk Filosofisk Selskab lancerer på dagen i år sit kandidatur som vært for den filosofiske verdenskongres 2028. Værtskabet vil trække tusindvis af internationale gæster til Aarhus og sætte Danmark på det filosofiske verdenskort. En række kendte danskere inden for kultur, kunst, politik og erhvervsliv er med i støttekomiteen for at få kongressen til Aarhus.

Der bliver ikke sparet på kræfterne for at trække store internationale begivenheder til Danmark, men hvorfor nøjes med EM i fodbold og Tour de France? Aarhus Universitet og Dansk Filosofisk Selskab vil nu byde ind på værtskabet for den filosofiske verdenskongres i 2028 – med Aarhus som værtsby og Aarhus Universitet som venue.

”Ikke blot kan vi forvente at få besøg af op mod 2600 filosoffer fra alverdens lande, den uge kongressen varer. Den internationale opmærksomhed vil følge med. Og ikke blot vil gæsterne lægge penge i Danmark. Kongressen vil også tilføre os intellektuel og åndelig kapital som et land, der tager kultur, dannelse og videnskab alvorligt”, siger Asger Sørensen, lektor ved DPU, Aarhus Universitet og formand for Dansk Filosofisk Selskab.

Kendte danskere skal hjælpe kongressen i gang

En støttekomite af kendte danskere inden for politik, erhverv, kunst og kultur, der har det til fælles, at de tillægger filosofi stor betydning, skal hjælpe med at realisere projektet. For at projektet kan realiseres økonomisk, skal der bl.a. indgås partnerskaber med fonde, virksomheder, myndigheder og organisationer. Verdensfilosofikongressen afholdes hvert femte år, og målet er at opnå værtskabet for kongressen i 2028 i forbindelse med den næste kongres, der afholdes 2023 i Melbourne.

Kulturjournalist Maria Månson fra DR er med i støttekomiteen. Hun siger:

”Som jeg ser det, er filosofi og nysgerrig, kritisk tænkning selve grunden til, at vi har en civilisation. Vores søgen efter svar driver os fremad, ikke altid mod det gode, men dog en bevægelse. Nogle finder svar hos en Gud, nogle i videnskaben, i kunst, i kærlighed eller krig. Jeg har aldrig selv fundet endegyldige svar på spørgsmålene, og det er jeg glad for. Jeg har en idé om, at det er et kontinuerligt mentalt arbejde at fungere og udvikle sig som menneske.”

Også forfatteren Pia Tafdrup er med i støttekomiteen. Hendes digt ’Ånd’ antyder filosofiens betydning, og en af stroferne lyder:

ӌnd er forbundet med min bevidsthed, men ikke mindst
større end den, ånd kan nå alles bevidsthed,
den findes mellem os, vi taler sammen,”

Du kan læse både Maria Månsons tekst ’Et lille forvirret kompas’ og Pia Tafdrups digt ’Ånd’ på projektets hjemmeside, hvor du bl.a. også kan læse filosof, forfatter og professor ved Aarhus Universitet Dorthe Jørgensens tekst: ”Filosofi eller barbari”, samt finde information om Verdensfilosofikongressen.

Besøg hjemmesiden, der går i luften torsdag 19. november kl. 8.00:

Markering af 100 år som universitetsby

Aarhus Universitet kan i 2028 fejre sine første 100 år som universitetsby.

”Da Aarhus Universitet blev indviet i 1928, skete det med en forelæsning af universitetets første professor Kort K. Kortsen med titlen ”Hvad er filosofi?”. Hvad er derfor mere oplagt end at fejre det som vært for den 26. filosofiske verdenskongres?  Som vært for kongressen vil Aarhus Universitet på smukkeste vis lade filosofien indramme et århundredes forskning og uddannelse, der har gjort Aarhus Universitet internationalt kendt og respekteret. I 2017 var Aarhus europæisk kulturby, og som værtsby for den 26. filosofiske verdenskongres vil ambitionerne om globalt udsyn få nyt liv,” siger Johnny Laursen, dekan ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.

Nøgleord

Kontakter

Asger Sørensen
Lektor ved DPU, Aarhus Universitet, og formand for Dansk Filosofisk Selskab

E: aso@edu.au.dk  
T: +45 87 16 39 74
M: +45 51 32 81 45

Links

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsArts er et fakultet på Aarhus Universitet. Arts er et af Nordeuropas største forsknings- og uddannelsesmiljøer. Vi beskæftiger os med menneskets kulturelle og sociale udtryks- og praksisformer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Forskningsprojekt giver nyt indblik i vikingetidens håndværksproduktion20.4.2021 08:39:59 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt studie har for første gang udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. Resultatet bag undersøgelsen giver helt ny viden blandt andet om baggrunden for metalhåndværkernes materialevalg i vikingetiden. Bag studiet står Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet) i samarbejde med Aarhus Geochemical and Isotope Research (AGiR) platform ved Geoscience på Aarhus Universitet og Sydvestjyske Museer.

Skolegenåbning: Socialt og mentalt reparationsarbejde bør rydde skemaet8.4.2021 13:46:08 CEST | Pressemeddelelse

Når danske elever i 5. – 9. klasse i disse uger vender tilbage til skolen, har mange af dem mistet modet eller er blevet mistroiske over for deres kammerater. Skolerne bør derfor fokusere på trivsel og rydde skemaet i starten for at give plads til socialt og mentalt reparationsarbejde. Sådan lyder en af anbefalingerne til skolegenåbningen fra forskere ved DPU, Aarhus Universitet, der har undersøgt konsekvenser af skolenedlukningen under coronakrisen set fra elevernes og forældrenes perspektiv.

Naturoplevelser løfter skoleelevers udbytte af naturfag25.3.2021 11:26:27 CET | Pressemeddelelse

Når danske elever efter påske i stor stil vender tilbage til skolen, kommer langt mere af undervisningen end normalt til at foregå udendørs. Men corona-nødundervisning er ikke kun en nødløsning. Den nye forskningsoversigt i DPU og NCS’ e-bogsserie ’Pædagogisk indblik’ omhandler de didaktiske og pædagogiske gevinster, der kan være ved at bruge naturoplevelser i grundskolens naturfagsundervisning. Forskningsoversigten udkommer sammen med konkrete forslag til undervisningsforløb med naturoplevelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum