Danmark inviteret til præsident Bidens klimatopmøde
Statsministeren skal til april deltage i Leaders Summit on Climate, hvor den amerikanske præsident har bedt hende fortælle verdens største CO2-udledere om Danmarks erfaringer med grøn energi. Forud for topmødet vil USA melde et nyt klimamål for 2030 ud. Det skal være med til at skabe momentum frem mod FN's klimakonference til november, hvor verdens lande bl.a. skal melde nye klimamål ind til FN for at opfylde Parisaftalen.
Statsminister Mette Frederiksen har modtaget en invitation fra den amerikanske præsident til at deltage i Leaders Summit on Climate den 22.-23. april. Formålet med topmødet er at styrke den fælles globale klimaindsats, med henblik på at indfri Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader.
”Mødet viser, at præsident Biden ikke alene tager klimakrisen meget alvorligt, men at han også arbejder målrettet på at skabe momentum i den globale grønne omstilling. I dag er verdenssamfundet ikke på kurs mod at indfri Parisaftalens mål, og derfor er det afgørende, at vi får øget de globale klimaambitioner frem mod COP26 i Glasgow. Det giver grund til optimisme, at USA nu melder et ambitiøst klimamål for 2030 ud”, siger klimaminister Dan Jørgensen
Leaders Summit on Climate vil have deltagelse af statsoverhovederne fra Major Economies Forum, der består af verdens 17 største udledere. Derudover er Danmark og en mindre gruppe andre lande, som har ”demonstreret stærkt klimalederskab”, også inviteret. Præsident Biden har bedt Statsministeren fortælle om Danmarks erfaringer med at udvikle innovative teknologier som havvind, fjernvarme og energieffektivitet.
”Det faktum at Danmark som står for 0,1 procent af de globale klimaudledninger er inviteret til at fortælle en gruppe store lande der tilsammen står for knap 80 procent om vores erfaringer, er en stor anerkendelse af de resultater, vi har skabt i Danmark. Både politisk og i dansk erhvervsliv har vi meget at byde på. For det første er vi et godt eksempel på, at den grønne omstilling kan skabe jobs og økonomisk vækst uden at skade velfærden eller skabe ulighed. For det andet kan vi tilbyde nye løsninger og store visioner - her tænker jeg særligt på planen om energiøerne og danske teknologier inden for eksempelvis havvind og energieffektivitet, som er en stor del af løsningen”, forklarer Dan Jørgensen.
Leaders Summit on Climate afholdes virtuelt over halvanden dag den 22.-23. april. Statsministerens tale forventes at blive afholdt d. 23. april. Hele topmødet vil blive livestreamet til offentligheden.
Baggrund
39 lande samt EU deltager i topmødet. Det gælder bl.a. de 17 medlemmer af Major Economies Forum (MEF), der blev oprettet af præsident Obama i 2009: Australien, Brasilien, Canada, Kina, EU, Frankrig, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Sydkorea, Mexico, Rusland, Sydafrika, Storbritannien og USA.
Desuden er følgende lande andre inviteret: Antigua og Barbuda, Argentina, Bangladesh, Bhutan, Chile, Colombia, Congo, Danmark, Gabon, Israel, Jamaica, Kenya, Marshalløerne, New Zealand, Nigeria, Norge, Polen, Saudi Arabien, Spanien Tyrkiet, de Forenede Arabiske Emirater og Vietnam.
En mindre gruppe ledere fra det internationale erhvervsliv og repræsentanter fra civilsamfundet vil også deltage.
Statsministeren skal tale til mødets Leaders Working Session den 23. april om eftermiddagen dansk tid.
Nøgleord
Kontakter
presserådgiver Anna Munck, 23 69 10 73
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Første CCS-pulje klar til at støtte CO2-lagring i Nordsøen14.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen kan snart få nyt liv, når blandt andet danske virksomheder for første gang kan søge tilskud i en CCS-pulje til at sende CO2 tilbage i undergrunden. Der åbnes for ansøgere i juni 2021.
Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU31.3.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.
650 mio. kr. er nu fordelt, så flere danskere kan få grøn varme26.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu kommer yderligere 650 millioner kroner fra finansloven 2021 ud og arbejde for at sikre danskerne grøn varme. Det følger af en politisk aftale mellem regeringen og partierne bag Finansloven om fordeling af midlerne, der betyder, at 70,5 procent af det samlede beløb, der er afsat til tilskud til grøn varme, skal gå til varmepumper, mens 29,5 procent skal gå til fjernvarme.
Danmark er igen energispareduks i EU19.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2019 var Danmark langt fra at leve op til sit EU-krav om energibesparelser. Det ledte til kritik fra EU-Kommissionen. Men med det seneste års klimaaftaler er Danmark igen rykket op på forreste række i den grønne omstilling. Ifølge nye beregninger står Danmark allerede nu til at overopfylde det energisparemål, vi skal nå i 2030.
Danmark hjælper Skotland med grøn fjernvarme til 650.000 huse11.3.2021 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk rådgivning og erfaring har haft stor indflydelse på en ny skotsk fjerne-varmelov, der reducerer CO2-udledninger svarende til 90.000 biler i 2050 og skaber mange nye grønne jobs. Det understreger, at Danmarks globale myn-dighedssamarbejder har mærkbare konkrete klimaeffekter.
Denmark and eight EU Member States are calling on the European Commission to accelerate the phase-out of petrol and diesel cars in the EU10.3.2021 08:00:00 CET | Press release
On a joint Danish-Dutch initiative, nine EU Member States have sent a joint message to the European Commission calling for an accelerated EU-wide transition to zero-emission vehicles, including through a phase-out date for the sale of new petrol and diesel cars in the EU.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum