Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark indgår samarbejde med Virginia om havvind

Del

Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet har i dag indgået en samarbejdsaftale om havvind med delstaten Virginia. Virginia er i fuld gang med planlægningen af verdens største enkeltstående havvindmøllepark, hvor danske erfaringer skal bidrage til en effektiv implementering. Samtidig åbnes og modnes det amerikanske marked for havvind.

Den amerikanske delstat Virginia har store ambitioner om udbygning af havvind. Delstaten er i gang med at etablere verdens indtil videre største enkeltstående havvindmøllepark, Coastal Virginia Offshore Wind Project, på hele 2,6 gigawatt. Havvindmølleparken skal stå færdig i 2026. Virginia besidder nogle af de største havnefaciliteter på den amerikanske østkyst og har ambitioner om at blive et centralt samlingspunkt for håndtering og udskibning af vindmøller på den amerikanske østkyst – i lighed med Esbjergs rolle i Nordsøen.

De danske klimaambitioner giver for alvor mening, når Danmark som grønt foregangsland kan dele erfaringer fra vores grønne omstilling med andre lande, der står overfor at skulle nedbringe deres CO2-udledning markant. Jeg er derfor glad for, at vi har indgået en samarbejdsaftale med Virginia. Delstaten har store ambitioner på havvind, og her kan årtiers danske erfaringer være med til at sikre, at Virginia får succes med havvind. Samtidig er Virginias udbygning med havvind med til at åbne og modne markeder for grøn energiteknologi - ikke mindst fra Danmark, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Den danske havvind-industri står på spring for at komme ind på det amerikanske marked

I marts 2021 annoncerede Biden-administrationen et nationalt mål på 30 gigawatt havvind frem mod 2030, som flugter med høje havvindambitioner i en række amerikanske delstater. Virginias andel af disse 30 gigawatt udgør 5,2 gigawatt havvind inden 2034. Til sammenligning vil de to danske energiøer på sigt kunne levere omkring 12 gigawatt havvind. Der er derfor stort potentiale for danske virksomheder på det amerikanske havvindmarked.

I Virginia står danske virksomheder på spring for at levere grønne løsninger grundet delstatens høje havvindambitioner og åbenhed over for udefrakommende virksomheder. Flere danske virksomheder er allerede ved at etablere sig i delstaten. Bl.a. har Bladt Industries og Semco Maritime modtaget ordrer i forbindelse med etableringen af Coastal Virginia Offshore Wind Project, og Siemens Gamesa er ved at etablere produktionsfaciliteter til vindmøllevinger i delstaten. Derudover har Ørsted været med i et samarbejde om opførelsen af forsøgsmøller på 12 megawatt i Virginia, og Rambøll er valgt som rådgiver til det amerikanske energiselskab Dominion Energy, som skal opføre Coastal Virginia Offshore Wind Project.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har sammen med Energistyrelsen og med bistand fra ambassaden i Washington siden oktober 2021 arbejdet dedikeret på samarbejdsaftalen med Virginia. Aftalen sker som led i Energistyrelsens myndighedssamarbejde med en række amerikanske delstater om grøn omstilling under Energy Governance Partnership-programmet. Energistyrelsens energisamarbejde med amerikanske myndigheder blev igangsat i 2017. Programmet fokuserer på hhv. havvind og energieffektivitet i bygninger og industri på føderalt og delstatsniveau.

Danmarks mange års erfaring med energitransitionen kan bidrage til at accelerere den grønne omstilling i partnerlandene, samtidig med at vi kan lære af partnernes erfaringer. Under Energy Governance Partnership-programmet samarbejder Danmark pt. med energimyndigheder i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederlandene, Sydkorea, Japan, Polen og Frankrig.

Klimaministeriets pressetelefon: 41723805

Nøgleord

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum