Udenrigsministeriet

Danmark i spidsen for nyt initiativ for et styrket FN

Del

FN skal have lettere ved at gennemføre operationer og planlægge aktiviteter. Derfor skal der rettes op på økonomien. Det er årsagen til, at udenrigsminister Jeppe Kofod onsdag den 21. september lancerede det såkaldte ’Pledge to Predictable Payments’ i New York.

Lanceringen fandt sted sammen med en gruppe på i alt 29 lande på tværs af regionale grupperinger. FN har i mange år har befundet sig i en slem budgetkrise, og ved udgangen af 2020 manglede organisationen mere end seks milliarder kroner på kontoen. Det betyder, at FN som organisation har svært ved at udføre sit arbejde. 

”Det er faktisk meget enkelt: Når man ikke ved, hvor mange penge der kommer ind på kontoen fra måned til måned, så er det umuligt at planlægge sin økonomi og sit forbrug. Det gælder for alle almindelige mennesker. Og det gælder også for FN. Men verden har mere end nogensinde brug for et FN, der kan levere på sit mandat for at arbejde for fred og sikkerhed, udvikling og menneskerettigheder. Derfor lancerer vi det her initiativ,” forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod.

Baggrund

FN’s Generalsekretær meddelte tidligere i år, at de ubetalte bidrag forhindrer FN i at levere på sit mandat. Helt konkret kan det betyde, at f.eks. møder i FN’s vigtige diplomatiske fora og operationelle aktiviteter har måtte indstilles. For eksempel har det forhindret FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder i at foretage vigtige landebesøg og dialog med regeringer. I alt 10% af planlagte aktiviteter blev ikke gennemført i 2021 på grund af den finansielle situation.

Ved at tilslutte sig dette ’pledge’, forpligter medlemslande sig til at betale de pålignende bidrag; 

1)     inden for årets første 30 dage, og hvis dette ikke er muligt 

2)     inden for de første 30 dage efter begyndelsen af deres nationale finansår, og endelig, hvis de to første muligheder ikke er mulige, så 

3)     inden for 30 dage efter en fastsat dato efter aftale med FN. Det skal være med til at skabe forudsigelighed i planlægning af FN’s initiativer.

Under lanceringen skrev ministre fra i alt 29 lande under på ’Pledge to Predictable Payments’. 

For yderligere information, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt: Pressevagten@um.dk

Billeder

Udenrigsministeren fremlægger 'Pledge to Predictable Payments' i New York
Udenrigsministeren fremlægger 'Pledge to Predictable Payments' i New York
Download
Udenrigsministeren underskriver 'Pledge to Predictable Payments' i New York
Udenrigsministeren underskriver 'Pledge to Predictable Payments' i New York
Download

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum