Danmark har valgt den rette grønne vej med en klima-afgift på industrien

Fra 2025 vil prisen for udledningen af drivhusgasser for dansk industri komme til at stige. En nødvendig aftale, der kan bidrage til at reducere industriens samlede udledninger med næsten 60% fra i dag frem til 2030.
Det har været en unødig lang proces frem til i dag, fra man i 2020 nedsatte en ekspertgruppe, der skulle se på muligheden for en CO2-afgift. Men fra politisk side har man fastholdt fokus og i sidste ende valgt det værktøj, der gør det billigst at indfri den grønne omstilling, nemlig i form af en afgift.
”Vi har talt for vigtigheden af at fastholde afgiften som nøgleværktøj til den grønne omstilling. Det har man heldigvis politisk haft modet til at gøre” udtaler seniorøkonom fra CONCITO Torsten Hasforth.
En grøn afgift er ambitiøs – men det er satserne ikke
En afgift er den sikreste og mest effektive måde at indfri de klimamål, som vi skal nå. Derfor er denne aftale også ambitiøs. Men de satser, som man har landet på, er resultatet af et kompromis. Derfor kan vi konstatere, at afgifterne indfases for lavt og for langsomt, så man i 2026, står med en omstilling, der ikke er kommet i gang og som ikke kan nås frem til 2030.
”Industrien har fået sine rammer, så nu er vi i gang” siger Torsten Hasforth, men fortsætter ”De lave afgiftssatser gør, at det er ekstremt vigtigt, i de kommende år, at vurdere om denne aftale også leverer, altså om den får virksomhederne til at omstille sig. Det er vigtigt at have øje på de investeringer, der kræves for at nå til en grøn industri i 2030.”
Det er ikke en mulighed, at dansk industri ikke har omstillet til grøn energi i 2030. Det budskab står dansk industri forhåbentlig også tilbage med, når vi har så bred en aftale. Men derfor er de næste par år vigtige, hvor industrien skal lægge de nødvendige grønne investeringsspor. Investeringer, hvis effekt ikke kan nås på et par år, men som vil tage mange år at modnes. Det skal derfor følges tæt, i de kommende år, om den grønne skattereform leverer.
For yderligere information kontakt:
Torsten Hasforth, seniorøkonom, th@concito.dk, 4268 8124
CONCITO er Danmarks grønne tænketank. Vores formål er at medvirke til en mindre udledning af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. CONCITO betyder "jeg sætter i bevægelse" på latin, og det er, hvad vi ønsker at gøre på klimaområdet. Vi er et af Danmarks største grønne netværk med godt 100 virksomheder, forskere, organisationer og personer som medlemmer.
Kontakter
Torsten HasforthSeniorøkonom
Tlf:42688124th@concito.dkBilleder
Information om Tænketanken CONCITO
Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.
CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Ny vidensbank skal styrke klimaundervisningen24.6.2025 10:12:23 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan får man grøn omstilling, faglighed og handlekompetence til at hænge sammen i klasselokalet? Med Klimapakker - en ny gratis vidensbank - gør CONCITO det lettere for undervisere at anvende den nyeste klimaviden som et element i undervisningen og bringe emnet tættere på elevernes virkelighed.
Unges stemme i klimabeslutninger styrkes i 35 danske kommuner3.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt projekt giver unge en stemme i klimabeslutninger gennem etablering af lokale ungeklimapaneler.
Grønne fællesskaber spirer frem i hele landet22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I hele landet har unge udviklet nye måder at integrere klima og bæredygtighed i deres hverdag gennem fællesskaber, der skaber engagement og forandring.
I Odense skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Odense har unge kombineret håndværk, landbrug og madlavning for at inspirere til klimahandling.
På Lolland skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Maribo har unge kombineret musik, genbrug og upcycling for at inspirere til klimahandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum