Teknologisk Institut

Danmark har gode forudsætninger for en økonomisk transformation efter Corona-krisen

Del
Et omstillingsparat arbejdsmarked. Stærke offentlige institutioner med tillid i befolkningen. Og et land, hvor den digitale og energimæssige infrastruktur er i front. Det er nogle af de forudsætninger, som stiller Danmark stærkt til fremtiden efter Corona-pandemien. Til gengæld scorer Danmark lavere indenfor forskning og udvikling i nødvendige nye teknologier. Det viser en ny rapport fra World Economic Forum.

Danmark er godt positioneret til ikke alene at klare sig økonomisk fornuftigt igennem Corona-krisen, men også til at komme ud på den anden side som et land parat til transformation af økonomien til en økonomi, som indtænker både økonomisk vækst, miljøet og menneskelig udvikling ind i dets opbygning. Det er vurderingen fra World Economic Forum (WEF) i årets Global Competitiveness Report, som i år er en særudgave på grund af COVID-19 pandemien.

- Når vi sammenligner Danmarks forudsætninger for at komme styrket igennem Corona-krisen med mange af verdens øvrige økonomier, så er der stor optimisme at hente. Men samtidig er der stadig plads til forbedringer, siger CEO Juan Farré, Teknologisk Institut – WEFs danske partner.

WEFs årlige rankeringer er blevet sat på pause grundet Corona-krisen, og årets rapport beskriver i stedet, hvordan verdens lande står rustet til kan genoplive og genopbygge deres økonomier, så man kan komme videre ovenpå på den verdensomspændende COVID-19 krise og og på sigt skabe et produktivt, bæredygtigt og socialt inkluderende system.

Fremskynde energiomstilling
Vurderingen fra WEF er baseret på 64 målepunkter fordelt på 11 forskellige indikatorer, der omfatter skatter, infrastruktur, arbejdsmarked, uddannelse, investeringer, institutioner mv. som udtryk for landets parathed til økonomisk transformation. Her viser en direkte sammenligning med 37 af de i alt 143 lande, der er omfattet af rapporten, at Danmark står godt rustet.

Danmark er bl.a. særligt godt positioneret til at opgradere infrastrukturen til at fremskynde energiomstilling og udvide adgangen til elektricitet og IKT. Her ligger Danmark på 2. pladsen, kun overgået af Estland. Det betyder, ifølge WEF, at der i Danmark er et godt udgangspunkt for en både grøn og socialt inkluderende økonomisk omstilling.

Det samme gælder arbejdsmarkedslovgivningen, som er gearet til at imødekomme fremtidens arbejdsmarked (1. plads). Endelig giver velfærdsstatens kapacitet til omstilling og innovation inden for centrale områder som børnepasning, ældrepleje og sundhed et solidt fundament for økonomien til også at kunne klare fremtidige eksterne stød som fx en pandemi. Her har Danmark en 2. plads, kun overgået af Sverige. Adgang for alle til disse velfærdsydelser er ifølge WEF en vigtig forudsætning for et samfunds evne til at skabe vækst og velstand.

- På alle 11 indikatorer klarer vi os fornuftigt, og vi har gode muligheder for at bruge krisen som et afsæt til en nødvendig transformation til et vedvarende økonomisk, socialt og klimamæssigt bæredygtigt samfund. Men der er også plads til forbedringer, siger Juan Farré.

Forbedringspotentiale
Indenfor investeringer i forskning og udvikling i nye teknologier vurderes Danmark til at have et forbedringspotentiale. I en direkte sammenligning overgås Danmark her af lande som USA, Kina, Finland, Sverige og Japan. Det samme gælder det at skabe og placere sig i morgendagens marked.

- Det rokker lidt ved vores selvforståelse som et innovativt land. I hvert fald, når vi sammenligner os med en række af de lande, vi normalt sammenligner os med. Det drejer sig nu om at se og udnytte de store muligheder der åbner sig, når de store økonomier skal finde deres nye pladser. Vi har flere eksempler, fx gennem Teknologisk Instituts mere end 100-års historie, hvor vi har forstået at bygge ovenpå den stærke teknologiplatform som vi har og tilbyde innovation gennem nye teknologier som fx til den grønne omstilling og digitaliseringen. Vi står stærkt funderet og det er nu at vi skal trykke på speederen i vores sunde innovationssystem. Der sker meget lige nu, siger Juan Farré, Teknologisk Institut.

World Economic Forum har taget temperaturen på den globale konkurrenceevne siden 1979. Årets opgørelse er baseret på omfattende registerdata samt 11.866 interview med virksomhedsledere.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger: CEO Juan Farré, Teknologisk Institut via chefkonsulent Niels Tradsfeldt, mobil: 7220 2769, mail: ntt@teknologisk.dk

Vedhæftede filer

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye