Udenrigsministeriet

Danmark giver humanitær hjælp til Afghanistan

Del

Danmark vil yde et bidrag på 100 millioner kroner til Internationalt Røde Kors og FN for at afhjælpe den humanitær krise i Afghanistan, der spidser til time for time.


Situationen er for en stor del af befolkningen i Afghanistan dybt bekymrende, og ser kun ud til at bliver forværret. Allerede inden Talibans magtovertagelse var næsten halvdelen af befolkningen afhængige af humanitær hjælp, og situationen forventes forværret i den kommende tid.

”Det handler her og nu om at redde menneskeliv. De mange millioner afghanere, som er i en desperat situation, må vi ikke glemme”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Der er fem millioner internt fordrevne afghanere, og FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, vurderer, at krisen kan give op mod en halv million flere. Flygtningestrømme forventes også at søge mod nabolandene. Over 2,5 millioner afghanere er i dag registrerede som flygtninge, hvoraf hovedparten befinder sig i Pakistan og Iran.

”Jeg er – som alle andre – dybt bekymret og rystet over det, vi har set udfolde sig i Afghanistan i de seneste dage. Der tegner sig desværre en alvorlig humanitær krise og et dystert billede af fremtiden for mange afghanere. Jeg har dog tillid til, at Internationalt Røde Kors, FN’s organisationer og andre internationale humanitære organisationer kan yde livsreddende indsatser for civile afghanere på trods af, hvordan situationen udvikler sig i landet. Derfor giver vi et bidrag på 100 millioner kroner”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Danmark har samarbejdet tæt med afghanske myndigheder via partnere i bl.a. FN-systemet. Der stoppes for udbetalinger til disse indsatser, og ministeren vil sammen med partnerne drøfte, hvordan støtten kan omlægges, så det gør en forskel for den afghanske befolkning.

Baggrund
De 100 millioner planlægges fordelt med 35 mio. kr. til FN’s humanitære landefond. 35 mio. kr. til Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC. Samt 30 mio. kr. til FN’s flygtningeorganisation, UNHCR.

Pressekontrakt
Presserådgiver Laura Sørensen Topp, lautop@um.dk, +45 61 97 92 41

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Oversigt over evakuerede fra Afghanistan16.9.2021 17:16:03 CEST | Pressemeddelelse

Antal personer omfattet af den danske evakueringsoperation fra Afghanistan pr. 15. september 2021. Gruppe Antal personer evakueret fra Afghanistan Nuværende lokalansatte og personer, der har været lokalansat inden for de seneste to år på den danske ambassade, inklusiv familie * 256 Personer, der har været lokalansat på den danske ambassade for mere end to år siden, inklusiv familie 137 Tolke, der har samarbejdet med forsvaret, inklusiv familie 235 Udsatte personer fra afghanske NGO’er, herunder menneskerettighedsforkæmpere, inklusiv familie 59 Solidaritetspulje, inklusiv familie (lokalansatte hos NATO, EU og FN i Afghanistan) 154 Andre** 60 Danskerlisten (danske statsborgere og personer med fast ophold i Danmark) 137 I alt 1038 * Heraf 15 familiemedlemmer med fortsat usikkerhed om familietilhørsforhold. ** Kategorien ”andre” dækker primært over personer, der på baggrund af et humanitær skøn, oftest foretaget under stærkt tidspres i lufthavnen i Kabul, har fået OK til evakuering, selvom