Udenrigsministeriet

Danmark giver 140 millioner til den humanitære krise på Afrikas Horn

Del

Tørken på Afrikas Horn er dybt alvorlig. Tre fejlslagne regntider og udsigt til en fjerde kan medføre den værste tørke i 40 år. Tørken kommer oveni eksisterende udfordringer med konflikt og stigende fødevarepriser. Derfor giver Danmark et nyt bidrag til den humanitære krise

Det nye humanitære bidrag er en opfølgning på udviklingsministerens rejse til Etiopien, hvor ministeren bl.a. besøgte de tørkeramte områder. Tørken er slem og illustreres godt af de mange døde dyr på jorden lige uden for landsbyen Higlo, som udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøgte i sidste uge. Konsekvenserne af tørken er katastrofale.

”Folk har ikke noget tilbage i landsbyerne. Deres dyr er døde. Derfor bliver de internt fordrevne og må bo i flygtningelejre få kilometer fra deres landsby. I lejrene kan de lige overleve med hjælp fra internationale organisationer. Det er den hårde sandhed.”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Den humanitære situation i Etiopien og Somalia er allerede alvorlig som følge af politisk ustabilitet og konflikt. Den danske hjælpepakke til Afrikas Horn går derfor både til tørkesituationen og til at forbedre den generelle humanitære situation i særligt Etiopien og Somalia. Støtten vil særligt gå til indsatser med fokus på at forbedre fødevareforsyningskrisen, ernæringssituationen for særligt børn og adgangen til rent vand og sundhed. Midlerne udmøntes gennem bidrag til FN’s humanitære landefonde, FN’s Verdensfødevareprogram (WFP), FN’s Børnefond (UNICEF) og til velplacerede danske strategiske partnere.

”Vores øjne er i høj grad rettet mod invasionen i Ukraine, men vi glemmer ikke de andre kriser, og hvordan den globale fødevareforsyningskrise rammer de mest sårbare lande. Derfor er jeg glad for, at vi kan bidrage med 140 millioner kroner til livsreddende humanitær hjælp på Afrikas Horn. ” siger Flemming Møller Mortensen.

Særlig børn er truede
Situationen går hårdt ud over børn. Syv millioner børn under fem år risikerer at blive underernærede, advarer UNICEF, og op mod 350.000 er i risiko for at dø inden sommer, hvis der ikke kommer hjælp.

”På hospitalet i byen Gode talte jeg med flere kvinder, som var indlagt med underernærede børn. Det fortæller mig, at situationen er desperat og derfor er jeg glad for, at vi kan sende penge snarest”, siger Flemming Møller Mortensen

 

Fakta:

Sådan fordeles de 140 millioner kroner

FN’s humanitære landefonde i Somalia: 20 mio.kr.

FN’s Fødevareprogram (WFP) i Somalia:20 mio.kr.

FN’s humanitære landefonde i Etiopien: 30 mio.kr.

FN’s Børnefond i Etiopien (UNICEF): 20 mio.kr.

SPA top-up (Kenya, Etiopien, Somalia): 50 mio. kr.

I alt 140 mio. kr.

 

Baggrund
FN vurderer, at op mod 30 mio. mennesker i har behov for humanitær hjælp.
17 mio. mennesker i Kenya, Somalia og Etiopien mangler mad på grund af tørken, særligt alvorligt er det i Somalia, hvor der er områder med hungersnød.
Tørken har bl.a. medført til tab af op mod 3 mio. dyr (kvæg, geder, kameler) i Kenya og Etiopien. Og tab af en tredjedel af den samlede dyrebeholdning i Somalia.

Den humanitære situation Somalia og Etiopien er yderligere forværret af væbnet konflikt, politisk ustabilitet og hyperinflation på fødevarer. Det fører til fordrivelse, tab af levegrundlag og reduceret købekraft for sårbare befolkningsgrupper.

Det nye humanitære bidrag bringer det samlede danske humanitære bidrag til Kenya, Etiopien og Somalia op på 289,5 mio. kr. i 2022.

 

Kontakt:
Presserådgiver Thorleif Ravnbak, 25749150

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum