Udenrigsministeriet

Danmark forlænger transportflybidrag til FN’s mission i Mali

Del

For at bakke op om FN’s bestræbelser på at inddæmme coronavirus har regeringen besluttet at forlænge det danske transportflybidrag inkl. ca. 65 personer til FN’s mission i Mali, MINUSMA. Bidraget forlænges med ca. to måneder frem til medio juli 2020.

FN’s generalsekretær, António Guterres, har i lyset af coronavirus besluttet at suspendere rotationer i FN’s missioner foreløbigt frem til 30. juni 2020. Det berører det danske transportflybidrag, som skulle have afsluttet sin udsendelse medio maj 2020.

På baggrund af FN’s beslutning om at suspendere rotationer til FN’s missioner har regeringen besluttet at forlænge det danske C-130J transportflybidrag inkl. personel.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Danmark tager selvfølgelig gerne en tørn til, når der er brug for det og vi har mulighed for det. Det er tilfældet i Mali. Derfor er jeg også glad for, at vi med forlængelsen af Danmarks transportflybidrag til Mali kan understrege Danmarks solidaritet og fleksibilitet over for både FN, Mali og vores internationale partnere i Sahelregionen. COVID-19-krisen understreger, at verden er bundet sammen i et globalt skæbnefællesskab. I en sådan tid er det ekstremt vigtigt, at Danmark bakker op om det multilaterale samarbejde og FN. Det er afgørende for vores tryghed og sikkerhed.”

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:

”Terrorisme og kriminalitet skaber uro i Mali og er en trussel for sikkerheden i regionen og i Europa. Med forlængelsen af bidraget understreger vi vores engagement og ønsket om at finde pragmatiske løsninger under coronakrisen. Jeg vil i den sammenhæng gerne sende en særlig tak for den ekstra indsats til de udsendte soldater i Mali og deres familier herhjemme.”

Baggrund

MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) blev etableret i 2013 for bl.a. at støtte implementeringen af våbenhvilen i landet.

P.t. bidrager Danmark til MINUSMA med et C-130J transportfly, som er en del af en rotationsordning i samarbejde med Belgien, Norge og Portugal. Bidraget har været udsendt siden medio november sidste år. Herudover bidrager Danmark med et personelbidrag på op til ca. 10 personer til indhentning af oplysninger for MINUSMA. Bidraget har været udsendt siden januar 2020 og er placeret i Gao i det østlige Mali. Endeligt bidrager Danmark med tre stabsofficerer. Danmark har bidraget til missionen siden 2014.

De militære bidrag til MINUSMA er en del af det bredere danske engagement i Sahelregionen, som også omfatter langsigtet udviklingssamarbejde, humanitær bistand og regionale stabiliseringsindsatser samt militære bidrag til andre missioner, herunder den fransk-ledede terrorbekæmpelsesindsats Operation Barkhane.

Kontakter

Kontakt for yderligere presse:

Udenrigsministeriet: Pressevagt, 61 97 92 47

Forsvarsministeriet: Pressevagt, 72 81 04 00

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Større tryghed om erhvervsfremstød i Corona-krisen24.9.2020 16:30:33 CESTPressemeddelelse

Corona skaber stor usikkerhed om muligheden for at gennemføre erhvervsfremstød. Regeringen har stort fokus på behovet for at hjælpe dansk eksport i gang igen. Derfor er der afsat yderligere 10 mio. til at kompensere koordinatorer af fælles erhvervsfremstød, og dermed deltagende virksomheder for tabte udgifter, idet en Corona-særordning på området forlænges året ud. Det er godt for eksporten, og dermed godt for Danmark. Eksporten som helhed ventes at aftage med 10,2%, og vareeksporten specifikt med 7,7% i 2020.

Hviderusland: Danmark og 16 OSCE-lande igangsætter uafhængig ekspertmission til undersøgelse af menneskerettighedskrænkelser17.9.2020 16:28:31 CESTPressemeddelelse

Danmark har de seneste uger været drivende for at sikre, at 17 medlemmer af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i dag kan nedsætte en uafhængig ekspertmission, som skal undersøge talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget den 9. august 2020.